INSTITUTIONAL IMPROVEMENT OF THE VEGETABLE MARKET REGULATION MECHANISM

Keywords: technologies, innovations, implementation, technical and technological solutions, zone-adapted technologies

Abstract

Topicality. The issue of institutional improvement of the mechanisms of regulation of the vegetable market in modern conditions is quite relevant in the modern conditions of the functioning of the agrarian sphere. Research results. The article analyzes the domestic institutional and legal environment for the development and implementation of state policy in the field of social development of regions, provides an analysis of the current state of vegetable production in Ukraine, and identifies the main problems of its development in modern conditions. On the basis of research, the state of the industry was analyzed, and a forecast for the development of vegetable growing in Ukraine was made. The expediency of using the proposed innovations was established, their attractiveness and effectiveness for specific production conditions were determined in order to increase scientific and technical progress in the agricultural sector. It has been established that the institutional improvement of mechanisms for regulating the vegetable market, the introduction of innovative solutions in vegetable production will allow to solve the issue of economic independence of individual regions, food security of communities, increase the level of coordination of the system of actions of management bodies, business entities, scientists and investors on the basis of sustainable development in the conditions of military aggression, or post-war recovery of the country. The goal is to analyze the state of the industry, to make a forecast for the development of vegetable growing in Ukraine and to reveal the theoretical and methodological dreams of defining the essence, role and place of the category of “institutional support” in the system of functioning of the market mechanism, as well as defining the foundations of the formation of institutional security. Methods. Scientific works on the problems of the formation and functioning of the vegetable market became the methodological basis of the research. Methods were used: grouping, monographic, systematization. Conclusions. The further development of vegetable growing must be directed to the introduction into production of scientifically based zonal resourcesaving technologies for growing vegetable crops, which will contribute to the effective formation and functioning of the vegetable growing industry, its sustainable development, improvement and strengthening of the self-sufficiency of regional vegetable markets, will allow solving the issue of economic independence of individual regions, raising the level coordination of the system of actions of management bodies, business entities, scientists and investors on the basis of cooperation and sustainable development in the conditions of post-war reconstruction of the country.

References

1. Свиноус І. В. Щодо проблеми продовольчої безпеки у контексті зміни умов господарювання. Інноваційна економіка. 2013. № 3. С. 206–209.
2. Шпикуляк О. Г. Інституції аграрного ринку. К. : ННЦ ІАЕ, 2009. 480 с.
3. Малік М. Й., Шпикуляк О. Г., Лузан О. Ю. Інститути й інституції у розвитку інтеграційних процесів в аграрній сфері. Економіка АПК. 2013. № 4. С. 86.
4. Андрійчук В. Г. Агропромислові формування нового типу в контексті стратегії розвитку вітчизняного сільського господарства. Економіка AПK. 2013. № 1. C. 3–16.
5. Йохна М. А. Про деякі підходи до визначення інституцій. Наукові праці ДонНТУ. Серія: економічна. 2007. Вип. 31–1. С. 126–131.
6. Чубарь О. Г. Інститути та інституціональне середовище: теоретичні узагальнення засад економічного розвитку. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Економіка». Ужгород, 2013. Випуск 3 (40). С. 98–104.
7. Коваленко Ю. М. Інституціалізація фінансового сектору економіки: [монографія]. Національний університет ДПС України. Ірпінь, 2013. 608 с.
8. Коваленко О. В. Сучасні методи оцінки інституціонального середовища розвитку підприємства. Економіка АПК. 2011. № 10. С. 157–161.
9. Ульянченко О. В. Інноваційно-інвестиційна діяльність, як основа розвитку економіки держави. Науковий вісник Мукачівського державного університету. Серія «Економіка». 2015. Вип. 2. Ч. 1. С. 70–76.
10. Усманова М. Р. Теоретичні засади формування інноваційної інфраструктури в Україні. Вісник Східноєвропейського університету економіки і менеджменту. Серія «Економіка і менеджмент». 2016. № 1. С. 74–82.
11. Денисенко М. П., Бродюк І. В.,Сташенюк Д. Г. Основні положення формування інвестиційно-інноваційної стратегії підприємства. Інвестиції: практика та досвід. 2016. № 22. С. 17–20. URL: http://www.investplan.com.ua/pdf/22_2016/6.pdf. (дата звернення: 04.10.2022).
12. Присяжнюк М. В., Петриченко В. Ф., Володін С. А. Концептуальні засади інноваційно-інвестиційного розвитку Національної академії аграрних наук України. Економіка АПК. 2013. С. 3–22.
13. Юрчук Н. П., Вовк В. Ю., Топіна Р. П. Інноваційно-інвестиційна діяльність як основа реалізації концепції сталого розвитку економіки України. Агросвіт. 2019. № 3. С. 53–61.
14. Романко О. П. Інвестиційно-інноваційна складова управління конкурентоспроможністю регіону. Глобальні та національні проблеми економіки. 2014. № 2. C. 875–880.
15. Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 04.10.2022).
Published
2023-04-27