Adaptability, sustainability and productivity of mid-early soybean varieties
Abstract
There is a large number of mid-early high-yielding soybean varieties suitable for cultivation in Ukraine. Therefore, the selection of the most efficient, high-yielding, adaptable and sustainable ones is required. The aim of the study is to analyse mid-early soybean varieties regarding the height of plants, the attachment of lower beans, their resistance to lodging, shedding, drought and various diseases, seed yield, protein and fat content. The research was conducted on the basis of the State Register of Plant Varieties of Ukraine Suitable for Cultivation in 2021. There are five groups of soybean varieties suitable for cultivation in Ukraine based on the speed of ripening – ultra quick ripening, early ripening, mid-early ripening, mid-ripening and mid-late ripening. Mid-early varieties (their growing season comprises 106–125 days) are the most numerous group according to the State Register of Plant Varieties of Ukraine Suitable for Cultivation in 2021 with a total of 160 items. According to the State Register of Plant Varieties of Ukraine Suitable for Cultivation in 2021, such varieties as Podyaka, Ezra, Stine 07G22, Saska, Syaivo, Cypress, Malvina, SVH15T1S1, ES Compositor, Turizas, and Elina have the highest seed yield among all mid-early soybean varieties. RGT Sforza, DSh401, ES Bachelor, Taurus, NS Diyana, DSh863, Lenka contain the highest amount of protein, whereas Charm, Valiuta, Brown, Sprint, Everest, SG Anzer have the highest level of fat. A significant part of mid-early soybean varieties shows a high rate of resistance to drought, diseases, lodging and shedding and received 8 points on our scale, which means that they are suitable both for mechanical harvesting and sustainable vegetation.
References
2. Технологія вирощування сої на прикладі господарств різних регіонів. Суперагроном. URL: https://superagronom.com/articles/447-tehnnologiyaviroschuvannya- soyi-na-prikladi-gospodarstv-riznihregioniv (дата звернення 21.12.2021).
3. Нетіс В.І. Формування елементів продуктивності сої за різних заходів вирощування. Таврійський науковий вісник. Херсон. 2018. Вип. 99. С. 100-107.
4. Шелкопляс Т. Сто бобів для сої – не межа. Агропрофі. URL: http://www.agroprofi.com.ua/ statti/1781-100-bobiv-dlja-soyi-ne-mezha (дата звер- нення 21.12.2021).
5. Кифорук В. Вибір сортів сої для вирощування в умовах 2020 року. URL: https://bionorma.ua/media/articles/ vybir-sortiv-soyi-dlya-vyroshhuvannya-v-umovah-2020- roku/ (дата звернення 21.12.2021).
6. Демидов О.А., Петриченко В.Ф., Січкар В.І., Тимченко В.Н. Соєві амбіції України. Аграрний тиждень. Україна. URL: https://a7d.com.ua/plants/1074-soyeviambiciyi- ukrayini.html (дата звернення 21.12.2021).
7. Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2021 рік. Київ. 2021. 537 с.
8. Методика проведення експертизи сортів рослин групи зернових, круп’яних та зернобобових на придатність до поширення в Україні. Київ. 2016. 81 с. URL: https://sops.gov.ua/uploads/page/5a5f4147d3595.pdf (дата звернення 21.12.2021).
9. Didur I., Bakhmat M., Shynchyk O., Pantsyreva H., Telekalo N., Tkachuk O. Substantiation of agroecological factors on soybean agrophytocenoses by analysis of variance of the Right-Bank Forest-Steppe in Ukraine. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. № 10 (5). Р. 54-61.
10. Honcharuk, I. Use of wastes of the livestock industry as a possibility for increasing the efficiency of aic and replenishing the energy balance. Visegrad Journal on Bioeconomy and Sustainable Development. 2020. Vol. 9. № 1. Р. 9–14.
11. Панцирева Г. В. Дослідження сортових ресурсів люпину білого (Lupinus albus L.) в Україні. Вінниця. 2016. Вип. 4. С. 88-93.
12. Mazur V.A., Myalkovsky R.O., Pantsyreva H.V., Didur I.M., Mazur K.V., Alekseev O.O. Photosynthetic productivity of potato plants depending on the location of rows placement in agrophytocenosis. Eco. Env. & Cons. 2020. Vol. 26 (2). P. 46-55.
13. Puyu V., Bakhmat M., Pantsyreva H., Khmelianchyshyn Y., Stepanchenko V., Bakhmat O. Social-and-Ecological Aspects of Forage Production Reform in Ukraine in the Early 21st Century. European Journal of Sustainable Development. 2021. Vol. 10 (1). P. 221-228
14. Didur I., Bakhmat M., Сhynchyk O., Pantsyreva H., Telekalo N., Tkachuk O. Substantiation of agroecological factors on soybean agrophytocenoses by analysis of variance of the Right-Bank Forest-Steppe in Ukraine. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10(5). P. 54-61.
15. Bandura V., Mazur V., Yaroshenko L., Rubanenko O. Research on sunflower seeds drying process in a monolayer tray vibration dryer based on infrared radiation. INMATEN – Agricultural Engineering. 2019. Vol. 57. №1. P. 233-242.
16. Мазур В.А., Дідур І.М., Панцирева Г.В. Обґрунтування адаптивної сортової технології вирощування зернобобових культур в правобережному Лісостепу України. Сільське господарство та лісництво. 2020. Вип. 18. С. 5-16.
17. Панцирева Г.В. Сортові ресурси зернобобових культур в Україні: сучасний стан та перспективи використання. Сільське господарство та лісництво. 2020. Вип. 17. С. 30-41.
18. Панцирева Г.В. Особливості водоспоживання рослин люпину білого в умовах правобережного Лісостепу України. Вісник ЛНАУ. 2020. Вип. 24. С. 72-78. 19. Kaletnik G. Honcharuk, I. 2013. Innovatsiine zabezpechennia rozvytku biopalyvnoi haluzi: svitovyi ta vitchyznianyi dosvid [Innovative support for the development of the biofuel industry: world and national experience]. In Biznes Inform [Business Inform]. 2013. №. 9. Р. 155–160.
20. Kaletnik G., Honcharuk I., Okhota Yu. The Waste-Free Production Development for the Energy Autonomy Formation of Ukrainian Agricultural Enterprises. Journal of Environmental Management and Tourism. 2020. Vol. XI. Summer. № 3 (43). Р. 513-522. DOI:10.14505/jemt. v11.3(43).02
21. Kaletnik G., Honcharuk I., Yemchyk T., Okhota Yu. The World Experience in the Regulation of the Land Circulation. European Journal of Sustainable Development. 2020. № 9 (2). Р. 557-568.