CONTENT OF MICROELEMENTS IN WINTER WHEAT GRAIN DEPENDENTFROM FERTILIZATION IN THE RIGHT BANK FOREST STEPPE

Keywords: winter wheat, mineral fertilizers, organic fertilizers, negligent fertilizer, chemical elements.

Abstract

Purpose. To detect changes in the content of microelements in the grain of soft winter wheat at different doses and systems of fertilizers and foliar fertilization with chelate fertilizers in the conditions of the Right Bank Forest- Steppe of Ukraine. Methods. The content of microelements in grain was determined by atomic absorption spectrometry according to GOST 30178-96 in the TerraLab laboratory. The experiment used: Nanit chelate fertilizer, ammonium nitrate, 34 %, granular superphosphate, 20,5 % and potassium chloride, 60 %, as well as cattle manure. Results. The paper scientifically substantiates and establishes that the content of microelements in the grain of winter wheat naturally changes depending on the systems of fertilizers and foliar feeding. It was found that for all fertilizer systems, compared to the control variant, the content of zinc and copper in the grain decreases, and for – N45P45K45 cobalt and molybdenum. However, with the organo-mineral system 9 t/manure + N45P67,5K36 – the grain has the highest content of iron, zinc, copper. According to the mineral fertilizer system N90P90K90 – the grain contains more manganese and boron, and according to – N45P45K45 – the grain has a high content of cobalt and molybdenum. After foliar feeding of winter wheat, regardless of fertilizer systems, the content of all trace elements in the grain increases by: 5–12 % – zinc, manganese, boron, 20–33 % – iron, molybdenum, almost twice – copper and cobalt. Moreover, the organo-mineral system in the grain increases the content of iron, zinc, copper, boron. In the mineral fertilizer system (N90P90K90) – the grain has a higher level of manganese and high – boron, and in the mineral system (N45P45K45) the grain has a high content of molybdenum and cobalt and only slightly inferior to high iron content in the organo-mineral system. For the predicted and effective enrichment of the mineral composition of winter wheat grain, the organo-mineral fertilizer system together with foliar fertilization with chelating fertilizer Nanit was the best.

References

1. Губеня В. О. Технологія хлібобулочних виробів антианемічного призначення для закладів ресторанного господарства. Автореферат дис. канд. техн. наук; 05.18.16 – технологія харч. продукції. К.: НУХТ, 2018. 20 с.
2. Liubych V. Improvement of the process of hydrothermal treatment and peeling of spelt wheat grain during cereal production / V. Liubych, V. Novikov, I. Polianetska, S. Usyk, V. Petrenko, S. Khomenko, V. Zorunko, O. Balabak, V. Moskalets, T. Moskalets. Eastern European Journal of Enterprise Technologies. 2019. № 3(11). Р. 40–51.
3. Silchuk Т., Nazar М., Golikova Т. Research on technological properties of potato cellulosefor bread production. Journal of Faculty of Food Engineering 2016. Volume XV (4). Р. 299–305.
4. Сильчук Т. А. Хліб з житнього борошна зниженої якості. Наук. пр. нац. ун-ту харч. технологій. 2008. № 25. Ч. 1. С. 81–83.
5. Господаренко Г. М., Машинник О. О. Вплив позакореневих підживлень мікродобривами на продуктивність ячменю ярого на чорноземі опідзоленому Правобережного Лісостепу. Зб. наук. пр. Вінницького НАУ. Серія: Сільськогосподарські науки. 2011. № 9 (49). С. 3–10.
6. Левитанов С. Капризный злак. Новое сельское хозяйство. 2006. № 2. С. 46−50.
7. Власюк П. А. (1965). Физиологические функции микроэлементов и их топография в живых организмах. Применение микроэлементов в сельском хозяйстве. Киев: Наукова Думка, 1965. С. 18–32.
8. Ткачук К. С. Вплив позакореневого підживлення на чисельність несимбіотичних азотфіксаторів у грунті та виділення <$EboldromanHsup+>- іонів клітинами коренів озимої пшениці / К. С. Ткачук, М. М. Богдан, С. Я. Коць, Л. В. Титова. Физиология и биохимия культурных растений.2007. Т. 39. № 3. С. 220–224.
9. Гребенникова Л. Ю., Забара Ю. М. [Специальные удобрение]. Киев: ООО «Аграр Медиен Украина», 2016. 250 с.
10. Господаренко Г., Карнаух О., Alexander A. Мікроелементи і добрива в живленні рослин]. Кам’янець-Подільський: ТОВ Друкарня «Рута», 2020. 348 с.
11. Любич В. В. Вміст хімічних елементів у зерні пшениці м’якої озимої залежно від виду, доз і строків застосування азотних добрив. Таврійський науковий вісник. 2019. № 107. С. 117-124.
12. Svecnjak, Z., Jenel, M., Bujan, M., Vitali, D., & Vedrina Dragojević, I. Trace element concentrations in the grain of wheat cultivars as affected by nitrogen fertilization. Agricultural and Food Science. 2013. 22 (4). рр. 445–451. https://doi.org/10.23986/afsci.8230
13. Kwiatkowski, C. A., Haliniarz, M., Tomczyńska- Mleko, M., Mleko, S., & Kawecka-Radomska, M. The content of dietary fiber, amino acids, dihydroxyphenols and some macro- and micronutrients in grain of conventionally and organically grown common wheat, spelt wheat and proso millet. Agricultural and Food Science, 2015. 24(3). РР. 195–205. https://doi. org/10.23986/afsci.50953
14. Bulut S., Öztürk А., Yıldız N., Karaoğlu М. Mineral composition of wheat species as influenced by different fertilizer sources and different weed control practices. Gesunde Pflanzen (2022). https://doi.org/10.1007/ s10343-022-00671-w [in English].
15. Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Київ : ТОВ «ЮНІВЕСТ МЕДІА». 2020. 895 с.
16. Коць С.Я., Петерсон Н.В. Мінеральні елементи і добрива в живлені рослин. К.: Логос, 2005. 150 с.
17. Смоляр В.І. Фізіологія і гігієна харчування. К.: Здоров’я, 2000. 336 с.
Published
2022-09-29
Section
MELIORATION, ARABLE FARMING, HORTICULTURE