THE INFLUENCE OF BIO PREPARATIONS ON THE CULTIVATION OF FRAGARIA ANANASSA IN THE CONDITIONS OF A FILM GREENHOUSE

Keywords: Fragaria ananassa, biological preparations, film greenhouses, productivity, product quality.

Abstract

The need for the production of organic berry products is primarily due to the fact that as a result of the fullscale use of intensive farming technologies in the world agricultural production, there was an accumulation of high residual content of heavy metals and pesticides in the soil, which negatively affected the soil biocenosis and the safety of berry products. The objective. The aim of the work was to study the effectiveness of using fungicides of a biological nature to protect berries from microbiological damage in the harvested crop in the conditions of film greenhouses. Methods. Experiments were conducted in the conditions of film greenhouses in the winter-spring crop rotation. Results As a result of experimental studies, the methodology of formation and preservation of consumer properties of fresh strawberry berries of garden organic production was developed, scientifically substantiated and practically confirmed. The biological effectiveness of the use of 4 biofungicides as an alternative to chemical means of berry protection in organic production has been established, the maximum degree of protection is provided by the use of EM 5 and the preparation of microbiological synthesis of Biplan, which ensure the yield of standard production of 97.8 and 95.5%, respectively. The presence of EM 5 aminosaccharides and metabolic products of Biplan bacteria in microbiological preparations made it possible to obtain an additional effect – an increase in yield, the average weight of berries and an increase in the marketable quality of berries. A comprehensive study of the functionaltechnological characteristics, comparative nutritional value and environmental safety indicators of strawberry berries of the Elsanta garden variety introduced in film greenhouses of the 4th light zone of Ukraine was conducted. A ranking was conducted and a number of advantages were compiled according to organoleptic indicators, the content of sugars and biologically active substances. The varietal specificity of strawberry berries for the bioaccumulation of toxic substances has not been established. Conclusions. A comprehensive analysis of the effectiveness of the use of four biofungicides in the Krapyvnychyna region for the protection of strawberry berries from damage by phytopathogens during organic production was carried out. showed that all studied biofungicides were not inferior in effectiveness to chemical protection agents used in intensive cultivation technology in protected soil conditions. In organic production, the EM 5 biological preparation and Biplan biofungicide of microbiological synthesis are used with consumption rates of 5 l/ha, which make it possible to most effectively reduce damage to berries by the fungus Botrytis cinerea, increase the average weight of berries and maximize the yield of standard products.

References

1. Луцько Анна. Перспективи ягідних культур в органічному землеробстві. Садівництво і виноградарство. Технології та інновації. 2017. № 5. С. 80–81.
2. The 2017 Dirty Dozen: Strawberries, Spinach Top EWG's List of Pesticides in Produce. Режим доступа: https://www.ewg.org/foodnews/strawberries.php (дата звернення: 21.07.2022).
3. Босий О. В. Суниця: перспективи виробництва в Україні. Пропозиція. 2009. № 8. С. 45–49.
4. Копитко П. Г. Удобрення плодових і ягідних культур. К. : Вища школа, 2001. 206 с
5. Силаєва А. М.; Спірочкіна М. М. Вплив регуляторів росту Епін TM та Емістим С на продуктивність насаджень і якість плодів садової суниці (Fragaria х ananassa (Weston) Duсhesne ex Rozier). Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. № 3-4. С. 56-60.
6. Качанова Т. В., Савостяник С. Ю. Заходи отримання екологічно безпечної продукції суниці садової в умовах краплинного зрошення // Науково практичні основи формування інноваційних агротехнологій – новітні підходи молодих вчених : збірник матеріалів міжнародної науково-практичної online конференції молодих вчених. Херсон : ІЗЗ НААН, 2020. С. 94-97. (96). URL: http://dspace.mnau.edu. ua/jspui/handle/123456789/8327 (дата звернення: 21.07.2022).
7. Методика проведення експертизи сортів плодово-ягідних, горіхоплідних культур та винограду; За ред. В. В. Волкодава. Київ: Алефа, 2005. 117 с.
8. Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур. Вип. 7. Київ, 2000. 144 с.
9. Доспехов Б. А. Методика полевого опыта. М.: Колос, 1979. 415 с.
10. ДСТУ 7653:2014 Суниця свіжа. Технічні умови. – [Чинний від 01.07.2015]. К.: Інститут садівництва Національної академії аграрних наук України, 2014. 8 с. (Національні стандарти України).
11. Ковальов М.М. Вплив біопрепаратів та мульчуючих матеріалів на вирощування Fragaria ananassa в умовах відкритого ґрунту. Таврійський науковий вісник: Науковий журнал. Сільськогосподарські науки. Вип. 125 Видавничий дім «Гельветика», 2022. С. 47-55
12. Ковальов М.М. Вплив іонного складу поживного середовища на вирощування ремонтантних сортів полуниці в гідропонних колонах Таврійський науковий вісник: Науковий журнал. Сільськогосподарські науки. Вип. 116 Видавничий дім «Гельветика», 2020. С. 104‑111.
Published
2022-09-29
Section
MELIORATION, ARABLE FARMING, HORTICULTURE