Formation of sowing properties of buckwheat seeds depending on pre-sowing treatment

Keywords: growth stimulants, germination energy, laboratory and field germination, germination rate, germination friendliness, seed quality

Abstract

Seeds with high sowing properties have always been a priority among farmers. Healthy seeds are the key to good and friendly shoots, which in turn gives very good rates for obtaining a high yield. Pre-sowing treatment with biological preparations is one of the ways to improve the sowing properties of seeds. Therefore, the purpose of the research was to determine the influence of pre-sowing treatment of seeds with biological growth stimulants of Ukrainian production “Evkovit-seeds” and “Biolan” on the formation of sowing properties of seeds of two varieties of buckwheat Malva and Ukrainka. Methods. In the laboratory and field conditions, a two-factor experiment was laid in a quadruple re-production. Seeds were observed for seven days and basic indicators were calculated. These include: quality, friendliness and energy of germination, laboratory and field germination. As the results of studies, there was determinate a positive effect of both of these indicators to both varieties. The germination rate of the preparation “Ekovit-seeds” increased in the variety Malva by 6%. A significant excess of control options was observed when studying the impact on germination friendliness indicators (an increase of 45–48%). The greatest influence of growth biostimulants was observed in determining laboratory similarity. Moreover, on all options with processing, it was 100% and was 5–6% higher than the control options. It can also be noted that the treatment with preparations contributed to an increase in the field germination of buckwheat seeds by an average of 4–6%. Conclusions. So, in order to obtain friendly and healthy seedlings of plants, it is possible to recommend pre-seed treatment of buckwheat seeds of Ukrainian selection with organic growth stimulants “Ekovit-seeds” and Biolan. The greatest effect of the preparations appeared in the indicators of germination friendliness and seed germination.

References

1. Зінченко О.І., Салатенко В.Н., Білоножко М.А. Рослинництво : підручник. Київ : Аграрна освіта, 2001. 591 с.
2. Hacı Ö.Y., Nurcan Y.A., Çağdaş S.M. Buckwheat: A Useful Food and Its Effects on Human Health. Current Nutrition & Food Science. 2020. Vol. 16, Issue 1. Р. 29–34. DOI: 10.2174/1573401314666180910140021.
3. Bezpal’ko, V.V., Stankevych, S.V., et al. Pre-sowing seed treatment in winter wheat and spring barley cultivation. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. № 10(6). Р. 255–268. DOI: 10.15421/2020_291.
4. Кислинська А.С., Халеп Ю.М. Економічна та біоенергетична ефективність комплексної передпосівної обробки насіння гречки Хетоміком та Діазобактерином. Вісник аграрної науки. Зберігання та переробка продукції. 2019. № 8(797). С. 73–79. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk201908-12.
5. Карпенко В.П., Притуляк Р.М., Даценко А.А. Продуктивність посівів гречки за дії біологічних препаратів. Збірник наукових праць Уманського НУС. 2017. Вип. 90. Ч. 1. С. 14–22. URL: http://lib.udau.edu.ua/bitstream/123456789/6288/1/pr12.pdf (дата звернення: 10.10.2016).
6. Баган А.В., Шакалій С.М., Барат Ю.М. Формування насіннєвої продуктивності нуту залежно від сорту та інокуляції насіння. Таврійський науковий вісник. 2020. № 111. С. 14–21. DOI: https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.111.2.
7. Баган А.В., Юрченко С.О., Шакалій С.М. Формування посівних якостей насіння зернобобових культур залежно від стимулятора росту Foliar Concentrate. Таврійський науковий вісник. 2020. № 113. С. 3–9. DOI: https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.113.1.
8. Пшиченко Е.И. Влияние гуминового препарата на посевные качества семян ячменя ярого. Приемы повышения плодородия почв и эффективности удобрения : материалы Международной научно-практической конференции, посвященной памяти учених А.И. Горбылевой, Ю.П. Сиротина, В.И. Тюльпанова. г. Горки : БГСХА, 2019. Ч. 2. С. 75–76. URL: http://repo.snau.edu.ua/bitstream/123456789/7403/1/1.pdf.
9. Пшиченко О.І. Формування продуктивності ячменю ярого в умовах органічного землеробства. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П. Василенка. Харків, 2019. Вип. 199. С. 314–319. URL: http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7405.
10. Пшиченко О.І. Функціональна діагностика живлення рослин ячменю ярого, оброблених гуміновими препаратами в умовах органічного землеробства. Науковий журнал «Інженерія природокористування». 2021. 2(20), С. 7–15. URL: http://dspace.khntusg.com.ua/handle/123456789/19135.
11. Ярчук І.І., Мельник Т.В., Черних С.А. Технологічні якості та урожайність зерна пшениці твердої озимої залежно від застосування біологічно активних препаратів. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2021. № 2. С. 107–113. DOI: https://doi.org/10.31210/visnyk2021.02.13.
12. Борзих О.І., Круть М.В. Інновації з удосконалення хімічного захисту рослин. Збірник наукових праць ΛΌГOΣ, Strasbourg, République Française. Vol. 1. 2020. С. 53–56. DOI: https://doi.org/10.36074/30.10.2020.v1.17.
13. Класифікатор показників якості ботанічних таксонів, сорти яких проходять експертизу на придатність до поширення. Вінниця : ТОВ «Твори», 2019. 17 с.
14. Tzortzakis N.G. Effect of pre-sowing treatment on seed germination and seedling vigour in endive and chicory. Hort. Sci. Prague. 36. 2009. (3). Р. 117–125 DOI: https://doi.org/10.17221/28/2008-HORTSCI.
15. Гаврилюк М.М. Насінництво і насіннєзнавство польових культур. Київ : Аграрна наука. 2017. 216 с.
16. Основи наукових досліджень в агрономії : підручник / В.О. Єщенко та ін. Київ : Дія, 2005. 288 с.
Published
2022-07-13
Section
MELIORATION, ARABLE FARMING, HORTICULTURE