Influence of different protection systems on the quality of grown soybean seeds
Abstract
Goal. To establish the complex effect of seed pretreatment with treater, biological treatment, postemergence herbicides, fungicide and plant growth regulator on the content of protein and oil in grown soybean seeds, its germinative energy and laboratory germinative. Methods. Methods were field, laboratory, analytical and statistical. The scheme of the experiment to study the integrated use of chemical preparations (treater was Standak Top; postemergence herbicides were Tabezon, Formula, Lemur; fungicide was Acanto Plus 28, plant growth regulator was Vermiiodis, surfactant Trend 90) and biological treatments (Biocomplex-BTU, Phytocide, Liposam) on soya included 15 variants. Determination of protein and oil content in grown soybean seeds was performed using the device “Infralum FT-10”, and the germinative energy and laboratory germinative of seeds – according to DSTU 4138-2002. Results. Soybean seeds grown in weed control variants and on the background of the integrated use of herbicides with other treatments, formed a higher protein content compared to the treatment of its crops only with herbicides. The highest oil content in soybean seeds was formed using Biocomplex-BTU, 1.0 l / t (seed pretreatment) + Tabezon, 2.0 l / ha + Formula, 6 g / ha + Trend 90, 0.2 l / ha (primordial leaves) + Lemur, 1.5 l / ha (2–3 trifoliate leaves) + Phytocide, 0.6 l / ha (bean formation). Protecting soybean crops against weeds with herbicides has helped increase protein and oil collection. The effect of the studied factors on the germination energy of grown soybean seeds was not compared to the absolute control (with weeds, without treatments). All treatment compositions contributed to an increase in laboratory germinative of grown soybean seeds by 4–8%, compared with the absolute control. Conclusions. The results of our research should be taken into account when developing systems to protect soybean crops against pests.
References
2. Покотило І.А., Крижанівський В.Г., Невлад В.І. Урожайність і технологічна якість насіння сої залежно від основного обробітку ґрунту і попередників у Правобережному Лісостепу України. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2020. Вип. 96. Ч. 1. С. 405–416. DOI: 10.31395/2415-8240-2020-96-1-405-416.
3. Parfenuk A.I., Havryliuk L.V., Beznosko I.V., Pasichnіk L.P., Turovnik Y.A., Ternovyi Y.V. Influence of Filazonit biopreparation on soybean seed quality. Ukrainian Journal of Ecology. 2021. № 11(3). P. 86–89. DOI: 10.15421/2021_148.
4. Чинчик О.С. Основні показники якості насіння сортів сої залежно від агротехнічних прийомів вирощування в умовах західного Лісостепу. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України. 2012. № 3. С. 49–51.
5. Худяков О.І. Вплив позакореневого підживлення рідким добривом на якість сої. Вісник аграрної науки. 2011. № 9. С. 49–50.
6. Шевніков М.Я., Міленко О.Г. Вплив агроекологічних факторів на вміст протеїну та олії в насіння сої. Вісник ЦНЗ АПВ Харківської області. 2016. Вип. 20. С. 84–90.
7. Жеребко В.М. Вплив бур’янів і гербіцидів на амінокислотний склад насіння сої. Карантин і захист рослин. 2016. № 2-3. С. 22–23.
8. Жеребко В.М. Зміни жирно-кислотного складу насіння сої залежно від догляду за її посівами. Карантин і захист рослин. 2016. № 5. С. 4.
9. Григор’єва О.М., Дімова С.Б., Алмаєва Т.М. Ефективність біопрепаратів у технології вирощування сої на чорноземі звичайному важкосуглинковому Правобережного Степу України. Сільськогосподарська мікробіологія. 2019. Вип. 29. С. 46–55. DOI: 10.35868/1997-3004.29.46-55.
10. Петриченко В.Ф., Колісник С.І., Венедіктов О.М., Балан М.О. Урожайність і білковість сортів сої залежно від позакореневих підживлень та десикації в умовах Правобережного Лісостепу України. Корми і кормовиробництво. 2008. Вип. 61. С. 3–9.
11. Кушнір М.В. Вплив передпосівної обробки насіння та позакореневих підживлень на урожайність та якість насіння сучасних сортів сої. Селекція і насінництво. 2014. Вип. 106. С. 134–140.
12. Задорожний В.С., Свитко С.М. Вплив листкових підживлень бактеріальними добривами на продуктивність сої. Корми і кормовиробництво. 2018. Вип. 86. С. 87–94.
13. Посилаєва О.О., Кириченко В.В., Шелякіна Т.А. Вплив дефіциту вологи і підвищених температур на накопичення білку в насінні сучасних сортів сої. Селекція і насінництво. 2014. Вип. 105. С. 149–156.
14. Посилаєва О.О., Кириченко В.В., Ільченко Н.К., Чернишенко П.В. Накопичення олії в насінні сучасних сортів сої під впливом дефіциту вологи і підвищених температур. Вісник ЦНЗ АПВ Харківської області. 2014. Вип. 16. С. 189–196.
15. Рябуха С.С., Чернишенко П.В., Святченко С.І., Садовой О.О., Тесля Т.О. Вплив гідротермічних чинників довкілля на урожайність і біохімічний склад насіння сої. Селекція і насінництво. 2019. Вип. 115. С. 93–102. DOI: 10.30835/2413-7510.2019.172785.
16. Гутянський Р.А., Огурцов Ю.Є., Клименко І.І., Волошина С.М. Урожайні властивості та посівні якості насіння сої за дії сучасних гербіцидів. Селекція і насінництво. 2015. Вип. 107. С. 170–176. DOI: 10.30835/2413-7510.2015.54052.
17. Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Київ : ТОВ «Юнівест Медіа», 2016. 1023 с.
18. ДСТУ 4138-2002. Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості. Чинний від 2004-01-01. Київ : Держспоживстандарт України, 2003. 174 с.