Adaptive ability and potential properties of potato varieties selected by the Institute for Potato Research NAAS

Keywords: absolute coefficient of potato adaptability, coefficient of adaptability, general specific adaptability.

Abstract

Objective. To study the adaptive ability of different varieties of potatoes selected by the Institute for Potato Research NAAS in the Polissia region of Ukraine. Methods. Field, measuring, weight, statistical. Results. According to the results of research among the varieties tested in 2018, the following varieties: early Skarbnytsia (30.3 t/ha), middle-early Fantaziia (28.4 t/ha), mid ripening varieties: Okolytsia (27.8 t/ha), Tradytsiia (27.5 t/ha) had the highest yields; middle-early Hurman (20.4 t/ha), early Slauta (21.4 t/ha) and middle-late Chervona Ruta (22.1 t/ha) produced the lowest yield. In 2019 the following yield was produced by: middle-early Ariia (46.8 t/ha) and Hurman (43.5 t/ha); mid ripening: Misteriia (55.4 t/ha), Okolytsia (45.5 t/ha), Tradytsiia (43.9 t/ha), Sluch (43.2 t/ha), middlelate Chervona Ruta (46.1 t/ha). Based on the research findings according to the absolute coefficient of adaptability the studied potato varieties are placed as follows: Misteriia 1.21, Chervona Ruta 1.12, Okolytsia, Fantaziia 1.11, Tradytsiia 1.10, Sluch 1.08, Marfusha 1.05, Kniahynia, Myroslava, Skarbnytsia and Ariia 1.01, Hurman 0.92, Kimmeriia 0.89, Slauta 0.87, Shchedryk 0.86, Tyras 0.84, Strumok 0.82. Such varieties as Skarbnytsia + 6.2, + 3.5, + 2.8 t/ha, Kimmeriia + 1.6, + 3.7 – 4.0, Fantaziia + 4.4, – 3.4, + 8.7, Misteriia – 3.2, + 10.7, + 5.2 t/ha had stable deviations towards exceeding the average yield of the year within the ripeness groups of varieties for 2018, 2019, 2020 respectively. Potato varieties such as Okolytsia (3.2 – 4.4 – 3.1 t/ha), Tradytsiia (2.9 – 2.8 – 4.3), Marfusha (1.8 – 1.8 – 1.6), Sluch (1.3 – 2.1 – 4.8 t/ha) produced yield higher than the average one of the year. Conclusions. The following potato varieties: Skarbnytsia, Fantaziia, Misteriia, Okolytsia, Kniahynia, Myroslava, Tradytsiia, Marfusha, Sluch, Chervona Ruta had a stable adaptability coefficient over the years. The following varieties: Misteriia, Ariia, Chervona Ruta – with increased yields, 55.4 t/ha, 46.8, 46.1 t/ha and a coefficient of adaptability of 1.21, 1, 01, 1.12 respectively fulfilled their genetic potential under favourable conditions for specific cultivation.

References

1. Сонець Т. Д., Захарчук Н. А., Фурдига М. М., Олійник Т. М. Оцінка сортів картоплі за їх адаптивною здатністю до умов Лісостепу та Полісся України. Зрошуване землеробство. 2016. Вип. 74. С. 148-154. URL: https://doi.org/10.32848/0135-2369.2020.74.27.
2. Жученко А. А. Адаптивная система селекции растений (эколого–генетические основы) в 2 т. Москва: Агрорус, 2001. 258 с.
3. Заборонок И. М. Стабильность и экологическая пластичность сортов картофеля. Сборник научных трудов : Картофелеводство. Минск, 2007. Том 12. С. 242 – 253.
4. Прянишников А. И., Савченко И. В., Мазуров В. Н. Адаптивная селекция: теория и практика отбора на продуктивность. Вестник российской сельскохозяйственной науки. 2018. № 3. С. 29-32. URI: https://doi. org/10.30850/vrsn/2018/3/29-32.
5. Подгаєцький А. А. Адаптація і її значення для селекції та виробництва сільськогосподарських культур, у тому числі картоплі. Картоплярство України. 2014. № 1–2. С. 10 –16.
6. Подгаєцький А. А., Коваленко В. М. Адаптивність сортів картоплі білоруської селекції. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Агрономія і біологія». 2011. Вип. 4. С. 143–146. URL: http://hdl.handle. net/123456789/206.
7. Тимко Л. В., Фурдига М. М., Верменко Ю. Я. Адаптивні властивості різних сортів картоплі в умовах Правобережного Полісся України. Plant Varieties Studying and pronection. 2018. № 2. C. 224–229.
8. Сонець Т. Д. Характеристика сортів картоплі зони Полісся за параметрами адаптивності. International scientific and practical conference. Lublin, the Republic of Poland July 2–3, 2021. С. 232-236.
9. Сонець Т. Д., Киенко З. Б., Фурдига Н. Н., Верменко Ю. Я. Адаптивность сортов картофеля к почвенно-климатическим условиям Полесья и Лесостепной зоны Украины. Plant Varieties Studying and pronection. 2019. В. 15. № 1. С. 93–98. URL: https://doi.org/10.21498/2518-1017.15.1.2019.162488.
10. Тимко Л. В. Оцінка параметрів адаптивної здатності сортів картоплі в умовах правобережного Полісся України. Картоплярство України. 2017. № 1–2 (42–43). С. 18–22.
11. Анцуро Т. С., Хох Н. А. Адаптивный потенциал сортов картофеля белорусской и зарубежной селекции в условиях западного региона республики Белорусь. Сборник научных трудов : Картофелеводство. Минск, 2019. Т.27. С. 5–7.
12. Бондарчук А. А., Верменко Ю. Я., Фурдыга Н. Н., Тымко Л. В. Адаптивный потенциал сортов картофеля в условиях Правобережного Полесья Украины. Сборник научных трудов : Картофелеводство. Минск, 2018. Т.26. С. 22–30.
13. Яшина И. М. Значение сорта в современных технологиях производства картофеля. Актуальные проблемы современной индустрии производства картофеля : материалы научно-практической конференции «Картофель – 2010» (г. Чебоксары, 18–19 февраля 2010 г.). Чебоксары : КУПЧР «Агро- Инновации», 2010. С. 41–44.
14. Таран Н. Ю., Бацманова Л. М., Мусієнко М. М. Глобальні зміни клімату як фактор підвищення адаптивного потенціалу агроценозів. Посібник українського хлібороба. 2011. С. 157–159.
15. Добруцкая Е. Г., Пивоваров В. Д. Экологическая роль сорта в XXI веке. Селекция и семеноводство. 2000. № 1. С. 28–30.
16. Шутинская И. А. Общая адаптивная способность и экологическая стабильность сортов картофеля к возбудителям чёрной ножки. Сборник научных трудов : Картофелеводство. Минск, 2010. Т. 17. С. 189–196.
17. Бондарчук А. А., Колтунов В. А., Олійник Т.М., та ін. Картоплярство: Методика дослідної справи / за ред. А. А. Бондарчука, В. А. Колтунова. Вінниця : ТОВ «ТВОРИ», 2019. 652 с.
18. Бондарчук А. А., Верменко Ю. Я., Чернохатов Л. В. Оцінка адаптивної здатності сортів картоплі за зрошення в зоні Південного Степу України. Немішаєве. Київ : КВІЦ, 2013. 28 с.
Published
2022-05-23
Section
BREEDING, SEED PRODUCTION