Variety testing of winter barley in the conditions of the Southern Steppe of Ukraine

Keywords: variety, variety study, yield, winter barley

Abstract

In recent decades, the yield of grain crops, includingwinter barley, increased significantly on a global scale.This was primarily due to the selection and geneticimprovement of the varietal composition. Replacing oldvarieties with new, more productive, competitive ones withbroad agroecological plasticity and increased adaptiveproperties to adverse environmental conditions is oneof the most rational ways to increase the grain yieldof winter grain crops. The aim of the study is to studythe varietal composition and determine the yield of winter barley grain depending on varietal characteristics inthe conditions of the Southern steppe of Ukraine. Methods.Experimental studies were conducted during 2019-2021 yrsin the conditions of the Educational, Scientific and PracticalCenter of the Mykolaiv National Agrarian University. Itwere used field and comparative research methods.Results. The studied varieties of winter barley have verygood indicators for economic characteristics. The averageyield over the years of variety testing was quite high and itreached 5.34 – 6.01 t/ha, depending on the variety. Theexceptions were the varieties Bureviy (4.39 t/ha), Gordist’Palmyry (2.95 t/ha) and Skarb Palmyry (3.72 t/ha). Inthe conditions of the experimental field of the Mykolaiv NAU,on average, over the years of research, 4.86 t/ha of winterbarley grain of the Bureviy variety, 5.48 t/ha of the DevyatyVal variety, 5.45 and 5.66 t/ha of the Gordist’ Palmyryand Skarb Palmyry varieties were obtained, which exceededthe grain yield indicators in the state variety test by 9.7; 2.6;45.8 and 34.3%, resepectively. Conclusions. The studiedvarieties of winter barley of selection by the Selectioningand Genetic Institute – the National Center for Seed Scienceand Variety Research meet the requirements of modernagricultural production and they are characterized by highadaptability. More productive among the studied varietiesin the conditions of the Southern steppe of Ukraine, onaverage over the years of research, are the Gordist’Palmyry, the Devyaty Val and the Skarb Palmyry varieties.

References

1. Гамаюнова В. В., Кувшинова А. О. Вплив біопрепаратів на формування врожайності сортів ячменю озимого в умовах Південного Степу України. Сучасні наукові дослідження на шляху до євроінтеграції : матеріали міжнар. наук.-прак. форуму, м. Мелітополь, 21–22 червня 2019 р. Мелітополь : ФОП Однорог Т. В., 2019. С. 115–117.
2. Нагірний В. В. Вивчення продуктивності сортів ячменю озимого залежно від агротехнічних прийомів вирощування. Сучасні наукові дослідження на шляху до євроінтеграції : матеріали Міжнар. наук.- прак. форуму, м. Мелітополь, 21–22 червня 2019 р. Мелітополь : ФОП Однорог Т. В., 2019. С. 129–131.
3. Lillywhite R., Wiltshire J., Webb J., Menadue H. The response of winter barley (Hordeum vulgare) and forage maize (Zea mays) crops to polyhalite, a multinutrient fertilizer. The Journal of Agricultural Science. 2020. Vol.158(4). P. 269-278. doi:10.1017/S002185962000060X
4. Creissen H. E., Jorgensen T. H., Brown J. K. M. Increased yield stability of field-grown winter barley (Hordeum vulgare L.) varietal mixtures through ecological processes. Crop Protection. 2016. No 85. Р. 1-8.
5. Bakinowska E., Tratwal A., Nowosad K., Bocianowski J. A mildew infection resistance study of winter barley varieties and their mixtures by the logistic model. Journal of Plant Protection Research. 2020. Vol. 60 (2). Р. 207-214.
6. Лавриненко Ю. О., Базалій Г. Г., Усик Л. О., Жупина А. Ю. Адаптивна здатність сортів пшениці озимої в умовах Південного Степу України. Аграрні інновації. 2020. № 1. С. 97-102. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2020.1.16
7. Демидов О. А., Гудзенко В. М., Правдзіва І. В. Диференціювання та виокремлення сортів пшениці м’якої озимої за комплексом показників хлібопекарської якості. Plant Varieties Studying and Protection. 2021. № 17(3). С. 226-239. https://doi.org/10.21498/2518-1017.17.3.2021.242959
8. Кривенко А. І., Почколіна С. В. Реалізація генетичного потенційного рівня урожайності різних сортів пшениці і ячменю озимих залежно від строків сівби в умовах Причорноморського Степу України. Аграрний вісник Причорномор’я. 2019. Вип. 92. С. 44-52.
9. Гудзенко В. М., Поліщук Т. П., Бабій О. О., Лисенко А. А., Юрченко Т. В. Комплексне оцінювання селекційних ліній ячменю ярого за врожайністю, стабільністю та стійкістю до біо- та абіотичних чинників в умовах центральної частини Лісостепу України. Plant Varieties Studying and Protection. 2021. № 17(1). С. 30-42. https://doi.org/10.21498/2518-1017.17.1.2021.228206
10. Цапік Т. Ф., Усова Н. М., Дудаєв Г. Ф. Оцінка продуктивності сучасних сортів ячменю озимого в умовах Південного Степу України. Світові рослинні ресурси: стан та перспективи розвитку : матеріали ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф., м. Київ, 7 червня 2017 р. Вінниця : Нілан-ЛТД, 2017. С. 136-139.
11. Мойсієнко В.В., Подольський О.М. Продуктивність ячменю озимого сорту Хайлайт залежно від елементів технології вирощування. Наукові горизонти. «Scientific Horizons». 2019. № 10 (83). С. 13-19. doi: 10.33249/2663-2144-2019-83-10-13-19.
12. Репин К. Ячмень – сколько сеем, сколько собираем, какова перспектива. Зерно. 2015. № 1(106). С. 110-115.
13. Білоусова З. В. Вплив азотних підживлень на продуктивність рослин ячменю озимого. Сучасні наукові дослідження на шляху до євроінтеграції : матеріали міжнар. наук.-прак. форуму, м. Мелітополь, 21–22 червня 2019 р. Мелітополь : ФОП Однорог Т. В., 2019. С. 31–33.
14. Федорчук М. І., Нагірний В. В. Зимостійкість сортів озимого ячменю за лабільних параметрів клімату на півдні України. Таврійський науковий вісник. 2018. № 104. С. 108-115.
Published
2021-12-14
Section
BREEDING, SEED PRODUCTION