Influence of the fertilization system on yield and grain quality of winter wheat

Keywords: first fertilization, foliar fertilization, potassium monophosphate, yield structure, quality indicators

Abstract

Aim of the research – to establish the influence of termsand methods of fertilizer application on the formationof quantitative and qualitative indices of winter wheat yieldin the conditions of the Southern Steppe of Ukraine.Methods. Experimental studies were carried out inaccordance with generally accepted recommendationsusing general scientific, special and mathematical-statisticalresearch methods.Results. Terms and methods of fertilization hada significant impact on the formation of individual elementsof the crop yield structure, which accordingly affectedthe value of biological yield of winter wheat plants, which inthe control variant with early nitrogen application amountedto 7.99 t/ha, which is 1.8 times higher than the correspondingvariant with later nitrogen application. The use of potassiummonophosphate for both terms of ammonium nitrate use infertilization was reflected in the increase of biological yieldby 0.61–0.89 t/ha, which indicates the feasibility of foliarapplication the selected fertilizer.Early fertilization with nitrogen increased the proteincontent in the grain by 21.3%, and the amount of gluten –by 10.6% compared to the variant of late fertilization.Foliar application of phosphorus-potassium fertilizersprovided an increase in total grain protein by 11.5% withthe use of potassium monophosphate on the background of late nitrogen application, while on the background of itsearly application there was an increase in gluten by 7.6%compared to control.Winter wheat grain in all variants of the experimentbelongs to 2-3 classes of food quality and can be used inthe flour-milling and baking industry, as well as for export.Conclusions. The results of the studies indicatethe high efficiency of such agricultural measures as timelyapplication of nitrogen fertilizers at a dose of N40 in the firstfertilization and use of potassium monophosphate (1 l/ha) inthe tank mixture for foliar treatment of winter wheat plants instage BBCH 31. Due to the increase of individual elementsof the crop yield structure, nitrogen application in the tendayperiod of February in combination with phosphoruspotassiumfertilization ensured the formation of 8.6 t/haof grain of class 2 quality.

References

1. Колесникова Н. Д., Вердиш М. В., Шукайло С. П. Обґрунтування факторів впливу на урожайність сортів озимої м'якої пшениці в зоні південного степу України. Зрошуване землеробство. 2014. №(61). С. 80-84.
2. Господаренко Г. М., Черно О. Д. Урожайність пшениці озимої після різних попередників на фоні тривалого застосування добрив у сівозміні. Землеробство. 2015. Вип. 1. С. 28-31.
3. Аверчев О. В., Куліш В. Ю., Лавренко С. О. Урожайність сортів пшениці дворучки залежно від строку сівби та норм мінеральних добрив у незрошуваних умовах Південного Степу України. Таврійський науковий вісник. 2020. Вип. 115. С. 4-12.
4. Литовченко А. О., Глушко Т. В., Сидякіна О. В. Якість зерна сортів пшениці озимої залежно від факторів та умов року вирощування на півдні Степу України. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2017. Вип. 3. С. 101-110.
5. Гирка А. Д. Вплив локального азотного підживлення на формування показників структури врожаю озимої пшениці. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2009. № 1. С. 13-16.
6. Вожегова Р. А., Мунтян Л. В. Вплив різних доз азотного добрива та норм висіву на елементи структури врожаю сортів пшениці озимої. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2015. Вип. 3 (86). С. 107-115.
7. Господаренко Г. М., Черно О. Д., Любич В. В., Рябовол Я. С., Крижанівський В. Г. Урожайність та хлібопекарські властивості зерна пшениці озимої при різних дозах і строках застосування азотних добрив. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2020. № 3. С. 21-31.
8. Deng Y., Teng W., Tong Y-P., Chen X-P. Zou C-Q. Phosphorus Efficiency Mechanisms of Two Wheat Cultivars as Affected by a Range of Phosphorus Levels in the Field. Frontiers Plant Science. 2018. Vol. 9. Article 1614. P. 1-12.
9. Звонар А. М. Вплив погодних умов року та сортових особливостей на споживання азоту та формування якості зерна пшениці озимої. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2020. Вип. 3. С. 87-95.
10. Hamnér K., Weih M., Eriksson J., Kirchmann H. Influence of nitrogen supply on macro- and micronutrient accumulation during growth of winter wheat. Field Crops Research. 2017. Vol. 213. pp.118-129.
11. Єщенко В. О., Копитко П. Г., Опришко В. П., Костогриз П. В. Основи наукових досліджень в агрономії. Вінниця : ПП «ТД «Едельвейс і К»», 2014. 332 с.
12. ГОСТ 10840-64. Зерно. Методы определения натуры. [Дата введения 01.07.1965]. Москва, 1965. 4 с.
13. ГОСТ 10846-91. Зерно и продукты его переработки. Методы определения белка. [Дата введения 01.06.1993]. Москва, 1991. 6 с.
14. ГОСТ 13586.1-68. Зерно. Методы определения количества и качества клейковины в пшенице. [Дата введения 01.06.1968]. Москва, 1968. 5с.
15. ДСТУ 3768:2019. Пшениця. Технічні умови. [Чинний від 10.06.2019 р.]. Київ, 2019. 14 с.
16. Доспехов Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследования). Москва : Агропромиздат, 1985. 351 с.
17. Олійник К. М., Давидюк Г. В., Клименко І. І., Дем’янюк О. С. Вплив технологій вирощування пшениці озимої на морфофізіологічні та агрохімічні аспекти формування врожаю. Агроекологічний журнал. 2020. № 4. С. 95-105.
18. Hanhur V. V., Kocherha А. А., Pypko О. S., Kabak Y. I., Len O. I. The influence of mineral fertilizers on water consumption and productivity of winter wheat. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy. 2020. № 3. рр. 54-60.
19. Мазуренко Б. О. Вплив азотного підживлення на формування елементів продуктивності тритикале-дворучки за пізніх осінніх строків сівби в умовах Правобережного Лісостепу. Миронівський вісник. 2018. № 7. С. 134-145.
20. Білоусова З. В., Кліпакова Ю. О. Технологічні властивості зерна інтенсивних сортів пшениці озимої. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. 2019. Вип. 19. Т. 1. С. 262-269.
Published
2021-09-17
Section
MELIORATION, ARABLE FARMING, HORTICULTURE