Урожайність зеленої маси сорго цукрового залежно від сортових особливостей, норм висіву, біопрепарату та мікродобрив за різних років дослідження

  • А.В. Чернова Миколаївський національний аграрний університет
  • О.А. Коваленко Миколаївський національний аграрний університет
  • М.М. Корхова Миколаївський національний аграрний університет
Ключові слова: сорго цукрове, зелена маса, гібриди, мікродобрива, норма висіву, врожайність

Анотація

Мета. Установити залежність продуктивності сорго цукрового від сортових особливостей, норм висіву, біопрепаратів та мікродобрив за умов Південного Степу України. Методика досліджень. Дослідження прово- дились у зоні недостатнього зволоження на території Навчально-науково-практичного центру Миколаївського національного аграрного університету протягом 2013–2015 рр. Сорти та гібриди сорго цукрового реко- мендовані для вирощування в умовах Степу України. Обліки та спостереження за розвитком рослин (феноло- гічні спостереження, кущіння, висота стебел, діаметр сте- бла, врожайність тощо) проводили за загальними мето- диками. Статистичні опрацювання результатів дослідів проводили дисперсійним методом, використовували пакети прикладних програм Statistica 6,0, Microsoft Excel. Результати досліджень. У середньому за роки досліджень у всіх сортах та гібридах спостерігався приріст урожайності зеленої маси зі збільшенням норми висіву насіння від 70 до 160 тис. сх. нас. на 1 га. Найбільшим він був у варіанті за сівби 130 тис. сх. нас. на 1 га – 17,9%, а за норми 100 та 160 тис. сх. нас. на 1 га – 15,8% та 5,2% відповідно. Загущеність посівів призводить до погіршення умов кореневого живлення рослин та процесів фотосинтезу і, відповідно, до зни- ження врожайності. Дослідження доводять, що значний вплив на урожайність зеленої маси сорго цукрового мав також Фактор С (обробка рослин під час вегетації у фази кущення та трубкування препаратом «Біокомплекс- БТУ» та сумішшю мікродобрив «Квантум». Висновки. Отже, в умовах Південного Степу України вирощу- вання сорго цукрового на зелену масу слід проводити за технологією, що передбачає сівбу гібриду Медовий із нормою висіву 130 тис. сх. нас. на 1 га та піджив- лення рослин після вегетації у фазі кущення і трубку- вання комплексом із мікродобрив «Квантум-Бор Актив» (0,3 л/га), «Квантум-АкваСил» (1 л/га), «Квантум-Хелат Цинку» (1 л/га), «Квантум-Аміно Макс» (0,5 л/га) і біопре- паратом «Біокомплекс-БТУ» (2 л/га), що забезпечує отримання врожайності зеленої маси 82,7 т/га. У роки з більш посушливими метеорологічними умовами для отримання більшої врожайності зеленої маси сорго норми висіву треба зменшувати до 100 тис. сх. нас./га.

Посилання

1. Курило В.Л., Ковальчук В.П., Григоренко Н.О., Марчук О.О. Продуктивність сортів та гібридів сорго цукрового залежно від рівня удобрення. Цукрові буряки. 2012. № 5. С. 11–13. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Cb_2012_5_5
2. Петричук Л.І. Агробіологічні основи формування високопродуктивних агроценозів сорго цукрового в умовах Південного Степу : автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.09; ДВНЗ «Херсон. держ. аграр. ун-т». Херсон, 2015. 20 c.
3. Курило В.Л. Продуктивність сорго цукрового (Sorghum saccharatum (L.) Pers.) залежно від сортових особливостей та різної густоти стояння рослин. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2013. № 3. С. 8–12.
4. Сучек М.М., Дерев’янський В.П., Степанчук Т.В. Екологічна безпека за вирощування сорго зернового в умовах Поділля. Корми і кормовиробництво. 2015. Вип. 80. С. 108–114.
5. Чернова А.В., Коваленко О.А., Корхова М.М., Антипова Л.К. Способи підвищення виживаності рослин сорго цукрового на півдні України. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2019. Вип. 2 (102). С. 56–61. DOI: 10.31521/2313-092X/2019-2(102)-8.
6. Коваленко О.А., Чернова А.В. Вплив норм висіву насіння, біопрепаратів і мікродобрив на формування висоти рослин сортів і гібридів сорго цукрового в умовах Півдня України. Таврійський науковий вісник. 2018. Вип. 101. С. 54–62.
7. Курило В.Л., Герасименко Л.А. Вплив погодних умов на урожайність сорго цукрового залежно від строків сівби та глибини загортання насіння. Збірник наукових праць. 2011. Вип. 12. С. 74–78.
8. Болдырева Л.Л., Бритвин В.В. Перспективы использования сорго сахарного для производства концентрированного сиропа. Научные труды Южного филиала Национального университета биоресурсов и природопользования Украины «Крымский агротехнологический университет». Серия: Сельскохозяйственные науки. 2012. № 149. С. 183–188.
9. Ганженко О.М., Герасименко Л.А., Іванова О.Г. Вплив елементів технології вирощування цукрового сорго на енергетичну продуктивність. Цукрові буряки. 2015. № 4. С. 17–19.
10. Курило В.Л., Григоренко Н.О. Вплив сортових особливостей та норм внесених добрив на фенологічні показники та продуктивність рослин сорго цукрового. Цукрові буряки. 2013. № 4. С. 13–15.
11. Ганженко О.М., Григоренко Н.О., Хіврич О.Б., Марчук О.О., Герасименко Л.А. Вплив сортових особливостей та мінерального живлення на урожайність і вуглеводний склад цукрового сорго. Цукрові буряки. 2011. № 5. С. 14–15. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Cb_2011_5_5
12. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. Москва : Колос, 1985. 415 с.
13. Царенко О.М., Злобін Ю.А., Скляр В.Г., Панченко С.М. Комп’ютерні методи в агрономії та с.-г. біології. Суми : Університетська книга, 2000. 203 с.
14. Біокомплекс БТУ універсальний. БТУ-Центр : веб-сайт. URL: https://btu-center.com/ru/dlya-sadu-ta-gorodu/b-okompleksi/biokompleks-btu-universalnyy/ (дата звернення: 1.12.2020).
15. Quantum. Інновації живлення. URL: http://www.quantum.ua/ua/product.php?id=13. (дата звернення: 1.12.2020).
Опубліковано
2021-03-26
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО