Експертно правовий сервіс і сертифікація виробництва харчових фіторесурсів і продукції
Анотація
Експертно-правовий сервіс та сертифікація виробництва харчових фіторесурсів і продукції є ключовими елементами забезпечення якості та безпеки продукції на ринку. У процесі сертифікації враховуються всі етапи виробництва – від збору сировини до кінцевого продукту, що сприяє підвищенню довіри споживачів та відповідності національним і міжнародним стандартам. Правовий сервіс охоплює консультації, роз'яснення та супровід юридичних аспектів, пов'язаних із сертифікацією, зокрема вимоги до ліцензування, екологічної відповідальності та дотримання норм безпеки для здоров'я споживачів. Водночас експертна оцінка якості фітопродукції охоплює тестування її складових на відповідність необхідним стандартам та вимогам. Процедура сертифікації включає в себе не тільки контроль за технологічними процесами, а й серію перевірок на відповідність стандартам органічного виробництва, що вимагають спеціалізованих знань у галузі ботаніки, фармацевтики та харчових технологій.Таким чином, експертно-правовий сервіс і сертифі- кація є важливими складовими забезпечення високої якості та безпечності харчових фіторесурсів, що сприяє їх успішній інтеграції на внутрішній та міжнародний ринок.На сучасному етапі вкрай проблемним та актуальним є зміна світогляду щодо формування та функціонування сталих екосистем з харчовими ресурсами в Україні. Недостатньо обґрунтований науково освітній та технічний процеси останнього століття суттєво вплинули на стан житлового та навколишнього середовища планетарного, глобального, регіонального та локального рівнів за рахунок суттєвого розорювання земель та не правильного використання ряду технологій, зокрема необґрунтованого внесення різновидностей токсикантів (пестицидів, мінеральних добрив тощо).Виходячи із викладених аргументацій вкрай актуальним є введення в науково освітній процес інноваційних дисциплін з метою підготовки відповідних фахівців щодо виробництва якісної та безпечної харчової продукції, а саме – експертно правовий сервіс виробництва харчопродукції. Нашими обґрунтуваннями та дослідженнями встановлено, що основними критеріями щодо ефективного та природоохоронно-правового виробництва харчової та кормової продукції, що відповідають параметрам правильної їди.
Посилання
2. Вигера С. М. Концепція розвитку трофології – перспективного напрямку в системі наук про життя. Органічне виробництво і продовольча безпека : матеріали III Міжнар. наук.-практ. конф., 23 квіт. 2015 р. / Житомир. нац. агроекол. ун-т. Житомир : Полісся, 2015. С. 429-434.
3. Вигера С. М. Трофологія – перспективний напрям в системі наук про життя. Проблеми економіки підприємств в сучасних умовах : матеріали VI міжнар. наук.-практ. конф. (21–22 травня 2015 р.). Київ : Нац. університет харчових технологій, 2015. С. 168–170.
4. Вигера С., Ключевич М., Столяр С. Трофологія : посібник / за наук. ред. С. Вигери. Київ : Компринт, 2022. 187 с.
5. Вигера С. М. Трофологія – життєво необхідний напрям Вітатеррології. Органічне виробництво і продовольча безпека : зб. матеріалів доп. IV Міжнар. наук.-практ. конф. (12 травня 2016 р. ). Житомир : Житомир. нац. агроекол. ун-т, 2016. С. 141–146.
6. Вигера С. М. Трофологія : монографія. Київ : Компринт, 2017. 125 с.
7. Екотрофологія. Основи екологічно безпечного харчування : навч. посібник / Т. М. Димань, М. М. Барановський, Г. О. Білявський та ін. ; за ред. Т. М. Димань. Київ : Лібра, 2006. 304 с.
8. Вигера С. Концепція гармонійного розвитку Трофології, Вітатерралогії та Віталогії : препринт. Київ : Компринт, 2021. 77 с.
9. Вигера С. М., Ключевич М. М., Ковальчук Р. Л. Культуру та культ їжі – на державний освітній рівень. Сучасні аспекти збереження здоров’я людини : зб. праць учасників ХVІ Міжнар. міждисц. наук.-практ. конф., 21–22 квіт. 2023 р. Ужгород : ДВНЗ «Ужгородський НУ», 2023. С. 76–79.
10. Урахування традиційної їжі людей в сучасних умовах України / Вигера С. М., Ключевич М. М., Столяр С. Г. та ін. Modern science: theory and practice of applying the latest paradigm : сollective monograph. Bratislava, Slovakia : Institute of professional development, 2023. Р. 55–71.
11. Вигера С. М., Ключевич М. М., Ковальчук Р. Л. Обгрунтування новітньої методології забезпечення здоров’я фітоценозів. Moderní aspekty vědy : Svazek XLVІІ mezinárodní kolektivní monografie / Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o. Česká republika : Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o., 2024. Р. 166–175.
12. Вигера С. М., Ключевич М. М., Ковальчук Р. Л. Аргументація введення новітніх термінів у системі наук про їжу людини та живлення біоти. Moderní aspekty vědy : Svazek XL mezinárodní kolektivní monografie / Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o. Česká republika : Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o., 2024. Р. 753–765.
13. Теоретичні аспекти інноваційного світогляду щодо наук про царство рослин / Ключевич М. М., Вигера С. М., Можарівська І. А., Ковальчук Р. Л. Moderní aspekty vědy : LIII. Díl mezinárodní kolektivní monografie / Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o. Česká republika : Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o., 2025. С. 184–194.