Формування показників росту рослин сої залежно від інокуляції та удобрення
Анотація
Мета. Визначити формування показників росту рослин сої залежно від інокуляції та удобрення. Методи.Польовий, вимірювальний, розрахунково-порівняльний,аналізування, статистичний. Результати. Застосуваннядобрив достовірно збільшувало масу однієї рослини сої.Так, у середньому за три роки досліджень цей показникзбільшувався від 10,0 до 11,6–12,8 г або на 16–28 % заазотних систем удобрення. За внесення N30P30K30 масаоднієї рослини збільшувалась до 12,3 г і до 13,8 г абона 6–8 % порівняно з азотними системами, що свідчитьпро великий вплив азоту на формування індивідуальноїпродуктивності рослин сої. Частка насіння в абсолютносухій фітомасі була вищою порівняно з цим показником, розрахованим за фактичною вологістю, проте застосування добрив підвищувало її. Так, у середньому за трироки досліджень цей показник у варіанті без добрив становив 35,1 %, який збільшувався до 37,8 % за внесенняN30 або на 8 %, за внесення подвійної дози азотнихдобрив – до 36,5 %, або на 4 %, а за фосфорно-калійноїсистеми удобрення – до 36,3 %, або на 3 %. Усі системи удобрення, в яких складова азоту була збільшенадо 60 кг/га д. р. забезпечували формування 36,3–36,6 %зерна від фітомаси. Висновки. Встановлено, щозастосування добрив під сою сприяє збільшеннюмаси однієї рослини і маси насіння. При цьому частканасіння в фітомасі знижується за фактичної вологостівегетативної маси, проте в розрахунку на абсолютносуху масу значно перевищує показник у варіанті бездобрив. Застосування азотно-калійної, азотно-фосфорної та варіанти з неповним поверненням фосфорнихі калійних добрив достовірно не знижували показниківіндивідуальної продуктивності рослин сої. Необхідновідзначити, що найменше на цей показник впливалозастосування фосфорно-калійної системи удобрення.Застосування інокуляції достовірно підвищували показники росту рослин сої порівняно з ділянками без йогопроведення.
Посилання
2. Hospodarenko H., Liubych V., Oliinyk O., Polianetska I., Silifonov T. Infuence of fertilization on the crop rotation productivity and the balance of essential nutrients in the soil. Rev. Fac. Nac. Agron. Medellín. 2022. Vol. 75(2). Р. 9919–9928.
3. Господаренко Г. М., Рябовол Я. С., Черно О. Д., Любич В. В., Крижанівський В. Г. Ріст і розвиток пшениці озимої у весняно-літній період вегетації залежно від умов мінерального живлення в Правобережному Лісостепу України. Вісник Уманського НУС. 2020. № 2. С. 3–8.
4. Cheng M.H., Rosentrater K.A. Profitability analysis of soybean oil processes. Bioengineering. 2017. Vol. 4(4). 83. doi: 10.3390/bioengineering4040083
5. Dudka A. A., Melnyk А. V. Varietal features of the formation of soybean performance according to the norms of fertilizers and foliar fertilization under the conditions of the Left Bank Forest-Steppe of Ukraine. Bulletin of Sumy National Agrarian University. 2023. Vol. 52(2). Р. 28–37.
6. Господаренко Г. М., Черно О. Д., Любич В. В., Бойко В. П. Засвоєння основних елементів живлення з ґрунту й мінеральних добрив пшеницею озимою на чорноземі опідзоленому Правобережного Лісостепу. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2020. Вип. 3 (107). С. 35–44.
7. Furman О. Influence of mineral fertilizers and inoculation on the formation of individual and seed productivity of soybean in conditions of the Right-Bank Forest-Step. Feeds and Feed Production. 2021. Vol. (91). Р. 82–92.
8. Gonzalez D., Novillo J., Rico M.I., Alvarez J.M. Leaching and efficiency of six organic zinc fertilizers applied to navy bean cropgrown in a weakly acidic soil of Spain. J. Agric. Food Chem. 2008. Vol. 56(9). Р. 3214–3221.
9. Pan Z., Zhang R., Zicari S. Integrated Processing Technologies for Food and Agricultural By-Products. Academic Press. 2019. Р. 73–104.
10. Любич В. В. Вплив абіотичних та біотичних чинників на продуктивність сортів і ліній пшениці спельти. Вісник Полтавської ДАА. 2017. № 3. С. 18–24.
11. Дідур І. М. Динаміка Формування висоти рослин сої залежно від передпосівної обробки насіння та позакореневих підживлень. Сільське господарство та лісівництво. 2023. Вип. 28(1). С. 17–24.
12. Rizzo G., Baroni L. Soy, soy foods and their role in vegetarian diets. Nutrients. 2018. Vol. 10 (1). 43 doi: 10.3390/nu10010043.
13. Любич В. В. Формування продуктивності різних гібридів кукурудзи. Збірник наукових праць Уманського НУС. 2020. Вип. 97. С. 32–44.