СУЧАСНІ АСПЕКТИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІЇ АЗОТНИХ ДОБРИВ ПІД ЧАС ВИРОЩУВАННЯ СОЇ В УМОВАХ ЗРОШЕННЯ

  • Р.А. ВОЖЕГОВА Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
  • В.О. БОРОВИК Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
  • Д.К. РУБЦОВ Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
  • І.О. БІДНИНА Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України

Анотація

Мета досліджень – визначити особливість форму-вання бульбочок на коренях сої в шарі ґрунту 0–20 см та вплив їх на врожайність насіння залежно від густоти стояння рослин на фоні різних доз азотних добрив. Методи досліджень: польовий, лабораторний, статис-тичний. Результати. Встановлено, що за загущеного посіву сої формувалась менша кількість бульбочок на рослинах із меншою їхньою масою. Але завдяки збіль-шенню густоти стояння рослин підвищувалось утво-рення бульбочок на 1 га посіву і їх маси на різних фонах живлення. Також дослідженнями встановлено, що під-вищення вмісту розчинних азотовмісних сполук у польо-вих умовах із внесенням N60 не перешкоджає їхньому симбіозу з бульбочковими бактеріями. Показники кра-щої активності симбіотичного процесу отримано за гус-тоти стояння рослин 600 тис. шт./га, при цьому сформо-вана максимальна врожайність насіння сої. Визначено, що здатність засвоювати азот рослинами сої обернено пропорційна високим річним температурам повітря. Висновки. З підвищенням густоти посіву сої форму-ється менша кількість бульбочок на рослині з меншою їхньою масою. Але завдяки більшій густоті стояння рослин підвищувалось формування кількості бульбо-чок на гектарі та їхньої маси – 225 г, 261 г – на фоні N30 та N60, відповідно. Максимальна маса бульбочок, 0,36 та 0,37 г/рослину, яка дорівнює 216–222 кг/га утво-рюється на варіантах із внесенням N30 та N60 за густоти стояння рослин 600 тис. шт./га. Регулюванням густоти стояння рослин сої можна суттєво впливати на форму-вання азотфіксувальної здатності рослин. 

Посилання

1. Синаговская В.Г. Биологический азот в формиро-вании урожая семян сои. Аграрна наука. 2002. № 12. С. 18.
2. Нагорний В.І., Романько Ю.А. Агротехнічне значення та роль сої в екологізації сільськогосподарського виробни-цтва. Вісник Сумського НАУ. 2009. Вип. 11 (18). С. 79–83.
3. Duke S., Collins M. Role of potassium in legume dinitrogen fixation. Potassium in Agriculture. Madison : American Society of Agronomy, 1985. Р. 443–465.
4. Звездичев В.В., Шерстнев С.С. Без зерно-бобовых не обойтись, и без сои в частности. Зерновое хозяйство. 2002. № 3. С. 14–15.
5. 5.Біологічний азот : монографія / за ред. В.П. Патики. Київ : Світ, 2003. 424 с.
6. Bohlool B., Ladha J., Garrity D., George T. Biological nitrogen fixation for sustainable agriculture: A perspective. Plant and Soil. 1992. Vol. 141. Iss. 1–2. P. 1–11.
7. Furseth B., Conle Sh., Ane J. Soybean Responseo Soil Rhizobia and Seed-applied Rhizobia Inoculants in Wisconsin. Crop Science. 2012. Vol. 52. No. 1. P. 339–344.
8. Адамень Ф.Ф. Эффективность инокуляции сои. Симферополь : Таврида, 1995. 42 с.
9. Gan Y., Stulen I., H. van Keulen, Kuiper P. Low concentrations of nitrateand ammonium stimulate nodulation and N2 fixation while inhibiting specific nodulation (nodule DWg-1 root dry weight) and specific N2 fixation (N2 fixed g1 root dry weight) in soybean. Plant and Soil. 2004. Vol. 258. Iss. 1. P. 281–292.
Опубліковано
2020-06-22
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО