НАСІННЄВА ПРОДУКТИВНІСТЬ ГІРЧИЦІ ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТОВИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ТА ЕЛЕМЕНТІВ ТЕХНОЛОГІЇ

Ключові слова: сорт, строк сівби, спосіб вирощування, урожайність, енергія проростання, схожість, маса 1000 насінин.

Анотація

Мета. З’ясувати особливості формування урожаю і якості насіння гірчиці залежно від сортових особливостей та строків і способів сівби в умовах Правобережного Лісостепу України. Методи. Польовий – облік урожаю насіння, лабораторний – визначення енергії проростання, схожості і маси 1000 насінин, дисперсійний методи – оцінка достовірності отриманих даних. Результати. У результаті проведеного дослідження встановлено, що за сівби І–ІІ декади квітня, t 6–7 °С формувалося достовірно більше стручків на рослині за обох способів сівби і, відповідно – урожайність насіння була значно вищою, ніж за пізнішого строку сівби всіх сортів. Способи сівби впливали також на продуктивність гірчиці За вузькорядного способу сівби залежно від генотипу урожайність насіння підвищилася на 0,25–0,45 т/га, широкорядного способу – на 0,35–0,51 т/га. за раннього строку сівби, порівняно з другим пізнішим строком. Урожайність насіння змінювалася залежно від сортових особливостей. Найвищою вона була в перший строк сівби вузькорядним способом сортів Аріадна (1,84 т/га), Ослава (1,83 т/га) та Підпечерецька (1,76 т/га), водночас як урожайність сортів Царівна Півночі та Еталон була значно нижчою і становила, відповідно – 1,58 та 1,67 т/га. На формування урожайності насіння найбільшим був вплив фактору «строк сівби» і становив 66,1%, вплив фактору «спосіб сівби» був меншим і становив 24,6%, вплив фактору «сорт» був значно меншим – 7,1%. Вплив інших факторів та їх взаємодія був незначний. Якість насіння – енергії проростання та схожості були високими і становили від 95 до 99% усіх сортів, достовірної різниці залежно від строку та способів сівби не виявлено. Висновки. Встановлено, що сортові особливості, строки та способи сівби гірчиці достовірно впливають на урожайність насіння та масу 1000 насінин, які за сівби в перший (ранній) строк були достовірно більшими, ніж за сівби в другий (пізніший) строк. Водночас достовірної різниці з енергії проростання та схожості насіння не виявлено.

Посилання

1. Вишнівський П. С., Губенко Л. В., Ремез Г. Г., Любчич О. Я. Вплив системи удобрення на формування продуктивності гірчиці сарептської (Brassicajuncea L.). Збірник наукових праць ННЦ «Інститут землеробства УААН». К., 2010. Вип. 3. С. 233–237.
2. Жуйков О. Г., Жуйков Г. Є. Роль гірчиці та продуктів її переробки у формуванні продуктивного сегменту АПК України. Науково-виробничий журнал Бізнес- Навігатор. 2013. № 1(30). С. 141–147.
3. Мельник Т. І., Алі Шахід, Колосок В. Г.Якість насіння гірчиці білої залежно сорту та норм висіву в умовах Північно-Східного Лісостепу України. Таврійський науковий вісник. 2020. № 113. С. 92–97.
4. Могилянська Н. О. Сучасний стан і перспективи переробки олійних культур. Зернові продукти і комбікорм. 2014. №1 (53). С. 22–25.
5. Рекомендації з вирощування гірчиці в умовах Прикарпаття / І. М. Кифорук, О. М. Бойчук, В. М. Іванюк, О. М. Стельмах та ін. Посібник українського хлібороба. 2011. №1. С. 216-222.
6. Поляков О., Журавель В. Перспективи вирощування гірчиці. Пропозиція. 2009. № 2. С. 54–56.
7. Блащук М. І., Терещенко Н. М. Вплив строків сівби та доз мінеральних добрив на продуктивність гірчиці білої. Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур НААН, 2014. № 21. 65–74.
8. Юник А. В. Особливості формування продуктивності гірчиці сарептської. Новітні агротехнології. 2017. № 5. URL: http://jna.bio.gov.ua/article/view/122231.
9. Чехов А. В, Жернов Н. П. Технологічні аспекти вирощування гірчиці білої в умовах південного Степу України. Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур УААН. 2009. № 14. С. 238–247.
10. Черенков А. В., Шевченко М. С., Солодушко М. М., Шевченко І. А., Поляков О. І., Кузьменко О. Р. та ін. Особливості проведення комплексу весняно-польових робіт в агроформуваннях Запорізької області в 2017 році. Науково-практичні рекомендації. Інститут олійних культур. Запоріжжя. 2017. С. 40–44.
11. Козіна Т. В. Показники якості насіння гірчиці білої залежно від строків сівби, норм висіву та обробки посівів регулятором росту Вермибіомаг. Вісник ЖНАЕУ. 2015. 31 (47). Т. 1. С. 168–174.
12. Мельничук Т. В., Сендецький В. М., Лис Н. М., Стельмах О. М. Вплив строків сівби та норм висіву на формування продуктивності гірчиці білої в умовах Передкарпаття. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2024. Вип. 75 (2). С. 87–97.
13. Shorna S. I., Polash M. A. S., Sakil M. A., Mou M. A., Hakim M. A., Biswas A., & Hossain, M. A. Effects of nitrogenous fertilizer on growth and yield of Mustard Green. Trop Plant Res, 2020. 7, 30–6.
14. ДСТУ 4138-2002. Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості: чинний від 2004-01-01. К.: Держспоживстандарт України, 2002. 173 с.
15. Fisher R. A. Statistical methods for research workers. New Delhi: Cosmo Publications, 2006. 354 p.
16. Ермантраут Е. Р., Присяжнюк О. І., Шевченко І. Л. Статистичний аналіз агрономічних дослідних даних в пакеті STATISTICA 6. Методичні вказівки. К.: 2007. 55 с.
Опубліковано
2025-01-28
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО