АНАЛІЗ СОРТОВИХ РЕСУРСІВ ЗЕРНОБОБОВИХ ОВОЧЕВИХ КУЛЬТУР В УКРАЇНІ
Анотація
Вирощування бобових овочевих культур для отримання доступного білка на сьогодні є актуальним для більшості країн світу. Що обумовлено розширенням різноманіття харчування населення й перспективі сприятиме подоланню голоду відповідно цілей сталого розвитку. Мета теоретичного дослідження – здійснити аналіз сортів овочевих культур з родини бобових за кількісним та якісним складом, які за комплексом господарсько-корисних ознак є придатними для поширення на території України та споживання. У своїй роботі ми використовували наступні методи: діалектичного пізнання процесів і явищ, монографічний; емпіричний; порівняльного аналізу та абстрактно-логічний підхід. Результати. Основні овочеві культури з родини бобові (Fabaceae) – це арахіс, квасоля овочева, вігна, горох овочевий та боби. Ці культури слугують цінним доповненням для забезпечення населення рослинним білком. Поставлена перед нами задача полягала в виокремленні найбільш продуктивних сортів бобових овочевих культур, які б задовольняли потреби сільськогосподарського виробництва з урахуванням їх господарсько-корисних ознак. Для виконання цього завдання ми провели аналітичне (теоретичне) дослідження на основі змістовного огляду літератури. У результаті аналізу кількісного складу бобових овочевих культур визначено, що станом на 2024 рік у Реєстрі сортів налічується 128 сортів. За останні п’ять років, впродовж 2020-2024 років Реєстр сортів оновився 41 сортом овочевих бобових культур. Сорти представлені такими видами, як арахіс підземний – два сорти, квасоля звичайна (овочева) – 20, горох посівний (овочевий) – 16, боби кормові – один, а також наявно по одному сорту вігни променистої (квасоля золотиста, маш) і вігни спаржевої. Середня урожайність сортів квасолі звичайної (овочевої) складає від 12,0 до 45,0 т/га зелених бобів, арахісу підземного – 5,0 до 5,5 т/га, вігни – 1,5 до 10,5 т/га зелених бобів, гороху овочевого – 3,0 до 7,1 т/га зерна. Середній вміст білка коливається у сортів бобових зернових культур від 1,0% до 33,0% відповідно до культури. Визначено, що серед установ України дослідженнями насінництва та селекції сортів бобових культур працюють такі установи: Національний університет біоресурсів і природокористування, Інститут овочівництва і баштанництва, Товариство з обмеженою відповідальністю «ВВІ-Агро», ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КОМПАНІЯ ЛЕГІОН-АГРО», Товариство з обмеженою відповідальністю «Свитязь», та ін. Висновки. Враховуючи господарсько-корисні ознаки, кількісний та якісний склад представників овочевих культур з родини бобові та потенціал їх продуктивності у Реєстрі сортів рослин придатних для вирощування в Україні виокремлено найбільш врожайні. В перспективі це дозволить товаровиробникам підібрати відповідні сорти для вирощування та виробляти достатню кількість овочевої продукції для забезпечення рослинним білком як населення України, так і відкриває можливість експорту за кордон.
Посилання
2. Шабля О. С., Рудь В. П., Косенко Н. П. Стан та перспективи розвитку галузі овочівництва в умовах війни. Аграрні інновації. 2023. Вип. 18. С. 136–142. DOI https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2023.18.19
3. Державна цільова програма розвитку овочівництва на період до 2025 року / за наук. ред. Я. М. Гадзала, та ін. Селекційне : Інститут овочівництва і баштанництва НААН, 2020. 62 с.
4. Кондратюк Ю. Ю., Маменко М. П., Коць С. Я. Протеоміка бобово-ризобіального симбіозу: досягнення та перспективи. Український біохімічний журнал. 2015. Вип. 87 (5). С. 24–37.
5. Тихонова Н. О. Баланс виробництва та споживання овочевої продукції в Україні. Глобальні та національні проблеми економіки. Миколаїв : Миколаївський національний аграрний університету. 2016. Вип. 11. С. 28–31. http://global-national.in.ua/ archive/11-2016/8.pdf
6. Дідур І. М., Шевчук В. В. Підвищення родючості ґрунту в результаті накопичення біологічного азоту бобовими культурами. Сільське господарство та лісівництво. 2020. Вип. 16. С. 48–60. DOI: 10.37128/2707-5826-2020-1-4
7. Наукові основи адаптації систем землеробства до змін клімату : монографія. Присвячена 100-річному ювілею Національної академії аграрних наук України / за ред. Р. А. Вожегової. Херсон : «ОЛДІ- ПЛЮС», 2018. 752 с.
8. Сич З. Д., Хареба В. В. Можливості українського овочівництва в умовах глобальної засухи. Овочівництво і баштанництво. 2004. Вип. 49. С. 3–10.
9. Mazur V., Didur І., Tkachuk О., Pantsyreva Н., Ovcharuk V. Agroecological stability of cultivars of sparsely distributed legumes in the context of climate change. Scientific Horizons. 2021. Vol. 1 (24). Р. 54–60. DOI: https://doi. org/10.48077/scihor.24(1).2021.54-60.
10. Яровий Г. І. Романов О. В. Овочівництво : навчальний посібник. Харків: Харківський Національний аграрний університет, 2017. 376 с.
11. Сиплива Н. О., Кулик М. І., Рожко І. І., Гайдай А. О. Сучасний стан сортових ресурсів овочевих культур в Україні. Scientific Progress & Innovations. 2023. Вип. 26 (4). С. 77–84. doi: 10.31210/spi2023.26.04.14
12. Івченко Т. В., Баштан Н. О., Віценя Т. І., Мірошніченко Т. М., та ін. Клітинна селекція овочевих культур на стійкість до біотичних і абіотичних чинників навколишнього середовища. Вісник аграрної науки. 2014. № 12. С. 34–38.
13. Левченко Т. М., та ін. Удосконалені методи оцінки вихідного матеріалу та збагачення генетичного різноманіття зернобобових культур (люпин білий, соя, квасоля): науково-практичні рекомендації. Національна академія аграрних наук України, Національний науковий центр «Іннститут землеробства НААН». Вінниця : Твори, 2020. 31 с.
14. Сич З. Д., та ін. Рекомендації з технології вирощування оригінального та елітного насіння гороху овочевого. Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ : Вид. центр НУБіП України, 2011. 24 с.
15. Мазур Віктор, та ін. Сортові ресурси зернобобових культур в Україні: сучасний стан і перспективи використання: монографія. Вінницький національний аграрний університет. Вінниця : Твори, 2022. 195 с.
16. Сич З. Д., та ін. Рекомендації з технології вирощування квасолі овочевої на лопатку і фляжеоль : науково-методичні рекомендації для спеціалістів агропромислових підприємств, наукових працівників, студентів та аспірантів. Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2011. 18 с.
17. Сич З. Д., та ін. Рекомендації з технології вирощування вігни овочевої (Vigna un guiculata Fruwirth.) : науково-методичні рекомендації для спеціалістів агропромислових підприємств, наукових працівників, студентів та аспірантів. Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2011. 12 с.
18. Сич З. Д., та ін. Рекомендації з технології вирощування оригінального та елітного насіння гороху овочевого. Київ, 2011. 24 с.
19. Конончук В. П., та ін. Особливості вирощування гороху в умовах Поділля : методичні рекомендації для виробництва. Подільський державний аграрно-технічний університет : Кам’янець-Подільський, 2018. 52 с.
20. Костюк О. О., Кутовенко В. Б. Технологія вирощування бобу овочевого (Faba bona Medik.) в Правобережному Лісостепу України : монографія. Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ : Компринт, 2015. 202 с.
21. Сич З. Д., Бобось І. М. Малопоширені бобові овочеві рослини: вихідний колекційний матеріал і технології вирощування : монографія. Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ : Компринт, 2019. 172 с.
22. Божко Л. Ю. Клімат і продуктивність овочевих культур в Україні : монографія. Одеса : Екологія, 2010. 368 с.
23. Крутовенко В. Б., Міхаліна І .Г. Сучасні технології вирощування овочевих культур: навчальний посібник. Вінниця, 2012. 263 с.
24. Муравйов В. О., та ін. Методологія адаптивної системи вирощування овочевих культур. Харків : ТОВ «ВП Плеяда», 2017. 48 с.
25. Stalker H. T., & Wilson R. F. Genetic Resources and Biotechnology in Peanut Improvement. Crop Science. 1998. Vol. 38 (5). Р. 1135–1145.
26. Singh P., Nedumaran S., Ntare B. R., Boote K. J.,. Singh N. P, Srinivas K., Bantilan M. C. S. Potential benefits of drought and heat tolerance in groundnut for adaptation to climate change in India and West Africa. Mitig Adapt Strateg Glob Change. 2014. Vol. 19. Р. 509–529. DOI 10.1007/s11027-012-9446-7
27. Janila P., Pandey M. K., Shasidhar Y., Variath M. T., Sriswathi M., Khera P., Manohar S. S., Nagesh P., Vishwakarma M. K., Mishra G. P., Radhakrishnan T., Manivannan N., Dobariya K. L., Vasanthi R. P., & Varshney R. K. Molecular breeding for introgression of fatty acid desaturase mutant alleles (ahFAD2A and ahFAD2B) enhances oil quality in high and low oil containing genotypes. Plant Science. 2016b. Vol. 242. Р. 203–213. https://doi.org/10.1016/j. plantsci.2015.08.013
28. Dwivedi S. L., Nigam S. N., Rao R. C. N., Singh U., & Rao K. V. S. Effect of Genotype and Environment on Oil Content and Oil Quality Parameters in Peanut (Arachis hypogaea L.). Field Crops Research. 1998. Vol. 57 (3). Р. 307–318. https://doi.org/10.1016/ S0378-4290(98)00097-4
29. Юрченко С. О., Шакалій С. М., Баган А. В. Вплив строків сівби на урожайність сортів арахісу (Arachis hypogaea L.). Вісник Полтавського державного аграрного університету. 2022. № 2. С. 85–91. doi: 10.31210/visnyk2022.02.09
30. Gulluoglu L., Bakal B., Onat C., & Kurt H. A. Comparison of agronomic and quality characteristics of some peanut (Arachis hypogaea L.) varieties grown as main and double crop in Mediterranean region. Turkish Journal of Field Crops. 2017. Vol. 22 (2). Р. 166–177. doi: 10.17557/TJFC.356208
31. Canavar O., & Kaynak M. A. Effect of different planting dates on yield and yield components of peanut (Arachis hypogaea L.). Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 2008. Vol. 32. Р. 521–528.
32. Singh S. P. Selection for Disease Resistance in Common Bean. Annual Review of Phytopathology. 2001. Vol. 39. Р. 259–282.
33. Beebe S., & Blair M. W. Genetic Improvement of Common Beans for Adaptation to Drought and Low Soil Fertility. Plant and Soil. 2006. Vol. 252. P. 199–207. 34. Cichy K. A., Wiesinger J. A., and F.A. Mendoza. Prediction of Cooking Time for Soaked and Unsoaked Dry Beans (Phaseolus vulgaris L.) Using Hyperspectral Imaging Technology. The Plant Phenome Journal. 2018. Vol. 15. Р. 1–9.
35. Овчарук В. І., Овчарук О. В., Мількевич Д. О. Особливості росту, розвитку та накопичення сухої речовини рослинами високопродуктивних сортів квасолі овочевої в умовах правобережного лісостепу України. Подільський вісник : сільське господарство, техніка, економіка. 2024. № 42. С. 32–38. DOI: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.5
36. Крутило Д. В. Реакція сортів квасолі на інокуляцію Rhizobium phaseoli за наявності в ґрунті численної популяції ризобій. Корми і кормовиробництво. 2008. Вип. 61. С. 78–83.
37. Ehlers J. D. & Hall A. E. Cowpea (Vigna unguiculata L. Walp.) Breeding. Plant Breeding Reviews. 1997. Vol. 15. Р. 215–274.
38. Ravelombola W., Qin J., Weng Y., Mou B., & Shi A. A simple and cost-effective approach for salt tolerance evaluation in cowpea (Vigna unguiculata) seedlings. HortScience. 2019. Vol. 54 (8). Р. 1280–1287. doi: 10.21273/ HORTSCI14065-19.
39. Ahmad A., Mushtaq Z., Nazir A., Jaffar M. T., Asghar H. N., Alzuaibr F. M., Alasmari A., & Alqurashi M. Growth response of cowpea (Vigna unguiculata L.) exposed to Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas stutzeri, and Pseudomonas gessardii in lead contaminated soil. Plant Stress. 2023. Vol. 10, article number 100259. doi: 10.1016/j. stress.2023. 100259
40. Бобось Ірина, Комар Олександр, Гаврись Іванна, Шеметун Олександр, Кокойко Василь. Екологічна стабільність, пластичність та адаптивність сортів вігни спаржевої (Vigna unguiculata (L.) Walp. subsp. sesquipedalis (L.) Verdc. Наукові горизонти. 2024. Том 27, № 5. С. 68–69. https://doi.org/10.48077/ scihor5.2024.68
41. Timmerman-Vaughan G. M. Molecular Mapping of Disease Resistance Genes in Peas. Theoretical and Applied Genetics. 2005. Vol. 110. Р. 32–42.
42. McPhee K. E. Dry Pea Breeding for Improved Yield and Resistance to Biotic and Abiotic Stresses. Euphytica. 2007. Vol. 157 (1–2). Р. 35–47.
43. Petr Smýkal, Clarice J. Coyne, Mike J. Ambrose, Nigel Maxted, Hanno Schaefer, Matthew W. Blair, Jens Berger, Stephanie L. Greene, Matthew N. Nelson, Naghmeh Besharat, Tomáš Vymyslický, Cengiz Toker, Rachit K. Saxena, Manish Roorkiwal, Manish K. Pandey, Jinguo Hu, Ying H. Li, Li X. Wang, Yong Guo, Li J. Qiu, Robert J. Redden & Rajeev K. Varshney. Legume Crops Phylogeny and Genetic Diversity for Science and Breeding. Critical Reviews in Plant Sciences, 2015. Vol. 34. Р. 43–104. DOI: 10.1080/07352689.2014.897904
44. Стригун В. М. Створення сортів гороху овочевого в Україні : автореф. дис. … докт. с.-г. наук : 06.01.05. Київ. 2016. 44 с.
45. Паламарчук І. І. Біологічні особливості та врожайність сортів гороху овочевого в умовах лісостепу правобережного. Сільське господарство та лісівництво. 2023. № 30. С. 175–186. DOI: 10.37128/2707-5826-2023-3-13
46. Сухова Г. І. Продуктивність гороху залежно від сортових особливостей в умовах Степу. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України. 2014. Вип. 7. С. 88–94.
47. Дідур І. М., Захарчук В. В. Вплив елементів технології вирощування на врожайні показники зерна гороху. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету: Сільське господарство та лісівництво. 2016. Вип. 4. С. 56–61.
48. Присяжнюк О. І., Король Л. В. Фотосинтетична діяльність гороху залежно від впливу агротехнічних прийомів в умовах Лісостепу України. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків: збірник наукових праць. Київ : ФОП Корзун Д. Ю. 2017. Випуск 25. С. 57–70.
49. Suso M. J. & Maalouf F. Influence of Insect Pollination on Cross-Pollination Rates in Vicia faba. Field Crops Research, 2010. Vol. 118 (1). Р. 168–172.
50. Gasim, S., & Egli, D. B. The Effect of Temperature and Photoperiod on Reproductive Growth and Development in the Faba Bean (Vicia faba L.). Journal of Agronomy and Crop Science. 2001. Vol. 187 (1). Р. 45–52. https:// doi.org/10.1046/j.1439-037x.2001.00495.x
51. Smýkal P., Coyne C. J., Ambrose M. J., Maxted N., Schaefer H., & Blair M. W. Legume Crops Phylogeny and Genetic Diversity for Science and Breeding. Critical Reviews in Plant Sciences. 2015. Vol. 34 (1-3). Р. 43–104. https://doi.org/10.1080/07352689.2014.897904
52. Suso M. J., & Maalouf F. Influence of Insect Pollination on Cross-Pollination Rates in Vicia faba. Field Crops Research. 2010. Vol. 118 (1). Р. 168–172.
53. Мазур В. А., Ткачук О. П., Дідур І. М., Панцирева Г. В. Особливості технології вирощування малопоширених зернобобових культур : монографія. Вінниця : ТВОРИ, 2021. 172 с.
54. Berger J. & Turner N. C. The Ecology of Chickpea: Evolution, Distribution, and Adaptation. Agricultural Water Management, 2007. Vol. 88 (1). Р. 56–64.
55. Stalker H. T. & Wilson R. F. (). Genetic Resources and Biotechnology in Peanut Improvement. Crop Science, 1998. Vol. 38 (5). Р. 1135–1145.
56. Achten W. M. J. & Verchot L. (). Jatropha Biofuels: A Synthesis of Technical, Environmental and Socioeconomic Perspectives. Biomass and Bioenergy, 2010. Vol. 32 (4). Р. 252–266.
57. Камінський В. Ф. Значення та шляхи стабілізації виробництва зернобобових культур в Україні. 3бірник наукових. праць Інституту землеробства УААН. К. 2004. Спецвипуск. С. 138–143.
58. Кобизєва Л. Н. Методичні рекомендації з вивчення генетичних ресурсів зернобобових культур. Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН. Харків : Стіль- Іздат, 2016. 84 с.
59. Петриченко В. Ф., Бабич А. О., Колісник С. І.. Наукові основи сучасних технологій вирощування високобілкових культур. Вісник аграрної науки. 2003. № 10. С. 15–19.
60. Araújo S. S., Beebe S., Crespi M., Delbreil B., Gonzalez E. M., Gruber V., ... & Vadez V. Abiotic stress responses in legumes: Strategies used to cope with environmental challenges. Frontiers in Plant Science, 2021. Vol. 12. Р. 765489. https://doi.org/10.3389/ fpls.2021.765489.
61. Blair M. W. & Izquierdo P. Use of the advanced backcross QTL method to develop drought-tolerant climbing beans (Phaseolus vulgaris L.). Euphytica, 2020. Vol. 216 (12). Р. 182. https://doi.org/10.1007/s10681-020-02716-8.
62. Guerra T. A., Amabile R. F., & Ribeiro J. L. Genetic progress in common bean breeding in Brazil: Evaluation of selection and breeding gains. Scientia Agricola, 2022. Vol. 79 (2), e20200260. https://doi.org/10.1590/1 678-992X-2020-0260.
63. Maphosa Y., & Jideani V. A. Legume seed flours: Nutritional, functional, and health-promoting properties, and their application in food products. Applied Sciences, 2018. Vol. 8 (7). Р. 1266. https://doi.org/10.3390/ app8071266.
64. Singh, S. P., & Schwartz, H. F. Breeding common bean for resistance to diseases: Evaluation of sources and methodologies for crop improvement. Plant Disease, 2019. Vol. 103 (5). Р. 843–852. https://doi.org/10.1094/ PDIS-11-18-1944-FE.
65. Інформаційна система «Реєстр сортів». Український інститут експертизи сортів рослин. Київ, 2024. http://service.ukragroexpert.com.ua/ (дата звернення 14.10.2024)
66. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2024. Вип. 9. 112 с.
67. Інформаційно-довідкова система «Сорт Український інститут експертизи сортів рослин. Київ, 2024. http:// sort.sops.gov.ua/search/search (дата звернення 14.10.2024)
68. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2020. Вип. 6. C. 361.
69. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2020. Вип. 6. C. 362.
70. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2023. Вип. 8. C. 95.
71. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2023. Вип. 10. C. 208.
72. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2022. Вип. 6. C. 723.
73. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2023. Вип. 12. C. 492.
74. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2021. Вип. 6. С. 723.
75. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2023. Вип. 10. С. 232.
76. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2022. Вип. 6. С. 724.
77. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2022. Вип. 6. С. 725.
78. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2024. Вип. 6. С. 50.
79. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2023. Вип. 10. С. 233.
80. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2023. Вип. 10. С. 239.
81. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2021. Вип. 6. С. 724.
82. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2021. Вип. 6. С. 725.
83. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2021. Вип.1. С. 734.
84. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2021. Вип. 6. С. 726.
85. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2024. Вип. 6. С. 51.
86. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2022. Вип. 5. С. 196.
87. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2024. Вип. 6. С. 52.
88. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2022. Вип. 5. С. 197.
89. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2023. Вип. 12. С. 493.
90. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TОВ «Твори». 2021. Вип. 6. С. 727.
91. Класифікатор показників якості ботанічних таксо- нів, сорти яких проходять експертизу на придат- ність до поширення. Вінниця : ТОВ «ТВОРИ». 2019. 17 с.
92. Широкий уніфікований класифікатор України роду Phaseolus L. / за ред. І. А. Гур’єва. 2004. Харків. С. 37.
93. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2023. Вип. 3. С. 93.
94. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2023. Вип. 3. С. 95.
95. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2023. Вип. 9. С. 135.
96. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2021. Вип. 1. С. 718.
97. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2021. Вип. 1. С. 720.
98. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2021. Вип. 5. С. 349.
99. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2024. Вип. 9. C. 91.
100. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2022. Вип. 6. C. 696.
101. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2023. Вип. 3. C. 97.
102. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2021. Вип. 2. C. 179.
103. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2022. Вип. 6. C. 698.
104. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2021. Вип. 2. C. 181.
105. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця: TТОВ «Твори». 2022. Вип. 6. C. 700.
106. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2024. Вип. 9. C. 93.
107. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2021. Вип. 2. C. 183.
108. Охорона прав на сорти рослин: бюлетень. Український інститут експертизи сортів рослин. Вінниця : TТОВ «Твори». 2022. Вип. 5. C. 191.