Врожайність та якість зерна нових сортів пшениці озимої в умовах Півночі Степу

Ключові слова: пшениця озима, сорт, якість зерна, сорт

Анотація

Нерівномірний вплив різних природно-сільськогосподарських факторів визначає відмінності у врожайності та якості зерна різних сортів, у зв'язку з чим необхідно встановлювати відповідність сорту регіональним умовам. Мета. Метою було дослідити межи варіабельності за сортами в залежності від кліматичних умов підзони Півночі Степу за формуванням врожаю та якості зерна. Методи. В умовах науково-дослідного поля науково-освітнього центру практичної підготовки Дніпровського державного аграрно-економічного університету проводили оцінку 15 сортів пшениці озимої української селекції від різних науково-дослідних установ України та світу. Ділянки випробування досліду були розміщенні регулярним чином зі схемою посіву у трикратній повторності, площа 10 м2 кожної. Оцінювали врожайність, її структуру, вміст білку в зерні, вміст білкових компонентів. Результати. Параметр врожайності залежав як від реалізації потенціалу сорту, так і від року вирощування. За результатами дослідження, до більш придатних з точки зору високої врожайності відносилися сорти Позиція Одеська, МІП Феєрія, МВ Надор. Більш контрастним для ознаки був 2021 рік, 2022 та 2023 різко відрізнялися між собою, але для них властива нижча диференціююча здатність щодо даного набору сортів. Для групування за врожайністю та класифікації сортів в залежності від мінливості за погодними умовами по роках провели кластерний аналіз, котрий виділив за врожайністю сорти Позиція Одеська, МІП Феєрія, МВ Надор, Тенор, МВ Менрот, але два з них, Тенор, МВ Менрот, не є зовсім стабільними у прояві цієї ознаки. У більш врожайних сортів спостерігається змішане формування врожайності. За аналізом якості зерна МВ Надор формує і високу продуктивність і вищу якість, Позиція Одеська високу продуктивність та задовільну якість. Сорт МВ Менте можна використовувати як донор високої якості. Висновки. Досліджуваний набор з 15 сортів показав наявність перспективних форм для Півночі Степу України. За поєднанням врожайних та якісних параметрів можливе вирощування сортів МВ Надор та Пропозиція Одеська. За результатами структурного аналізу ознак, що впливають на продуктивність, вона формується за змішаною моделлю, коли має значення як головний колосу, так і високий рівень продуктивного кущення. Як джерело високої якості зерна якості можна використовувати сорт МВ Менте.

Посилання

1. Bordes J., Ravel C., Le Gouis J., Lapierre A., Charmet G., Balfourier F. Use of a global wheat core collection for association analysis of flour and dough quality traits. Journal of Cereal Science. 2011. Vol. 54. Р. 137–134.
2. Cann D., Hunt J., Rattey A., Porker K. Indirect early generation selection for yield in winter wheat. Field Crops Research. 2022.Vol.282. 108505. doi: 10.1016/j.fcr.2022.108505
3. Essam F., Badrya M., Aya M. Modeling and forecasting of wheat production in Egypt. Advances and Applications in Statistics. 2019. Vol.59, № 1. Р. 89–101.
4. Jaradat A. Simulated climate change deferentially impacts phenotypic plasticity and stoichiometric homeostasis in major food crops. Emirates Journal of Food and Agriculture. 2018. Vol. 30, № 6. Р. 429–442.
5. Hongjie L., Timothy D. M., McIntoshc, R.A., Yang, Z. Breeding new cultivars for sustainable wheat production. The Crop Journal. 2019. Vol. 7, № 6. Р.715–717.
6. Li H.J., Timothy D. M., Mc Intoshc R.A., Zhou Y. Wheat breeding in northern China: achievements and technical advances. The Crop Journal. 2019. Vol. 7, № 6. Р. 718–729.
7. Liu Y., Liang X., Zhou F., Zhang Z. Accessing the agronomic and photosynthesis-related traits of high-yielding winter wheat mutants induced by ultra-high pressure. Field Crops Research. 2017. Vol. 213. Р.165–173.
8. OlaOlorun B., Shimelis H., Laing M., Mathew I. Morphological variations of wheat (Triticum aestivum L. em. Thell.) under variable ethyl methanesulphonate mutagenesis. Cereal Research Communications. 2021. Vol. 49. Р. 301–310.
9. Tsenov N., Atanasova D., Stoeva I., Tsenova, E. Effects of drought on grain productivity and quality in winter bread wheat. Bulgarian Journal Agricultural Sciences. 2015.Vol. 21. Р. 592–598.
Опубліковано
2024-05-20
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО