Вплив різних комерційних гібридів підщеп на біометричні показники рослин, врожайність і якість плодів гібриду помідора Мерліс в зимових теплицях
Анотація
У статті розглянуто вплив методу щеплення гібрида помідора Мерліс на комерційні підщепи Максіфорд, Емперадор, Кайзер, за контроль було взято гібрид помідора Мерліс без щеплення. Було вивчено вплив на ріст, розвиток і врожайність рослин помідора щепленого на підщепи в умовах зимових теплиць. Виконано перевірку і підбір перспективних підщеп для гібриду помідора Мерліс. Дослідженнями визначена урожайність комбінацій щеплення, описані біологічні особливості, зафіксовані фенологічні спостереження, визначені біометричні показники, отримана динаміка формування врожайності та товарності плодів комбінацій щеплення, а також їх пристосування до умов вирощування в зимових теплицях на продовженій культурі з плодоношенням протягом дев’яти місяців. Експериментальні дослідження проводили протягом трьох років (2021–2023 рр.). Дослідження проводили на сучасному підприємстві ТОВ ТК «Дніпровський» який розташований в Дніпровському районі, Дніпропетровській області. Метою дослідження, було оцінити та підібрати комбінації щеплення для гібриду помідора Мерліс, для отримання приросту врожаю на рівні не менше 5–10 %, покращити біометричні показники балансу рослини між вегетативним і генеративним типом розвитку Отримані результати надають цінну інформацію для сільськогосподарських підприємств та фермерів щодо вибору найбільш продуктивних та пристосованих комбінацій щеплення помідорів для вирощування в зимових теплицях, сприяючи підвищенню врожайності та господарської ефективності. Дослідженням встановлено, що врожайність на комбінаціях щеплення вища чим на контролі без щеплення. Виконавши такий агрономічний прийом, як щеплення рослин помідора на підщепу ми отримали приріст врожайності на рівні від 6,4 до 8,8 %, або від 3,1 до 4,3 кг/м2 порівняно з не щепленими рослинами. Комбінації щеплення легко контролюють вегетативний і генеративний напрямок росту, що в свою чергу дає змогу тримати рослини в балансі між вегетативним та генеративним типом розвитку рослини. Комбінації рослин зі щепленням були весь період вегетації в балансі, за рахунок цього краще переносили літню спеку, тому в літні місяці комбінації щеплення зберегли на рослині більше китиць з плодами на 0,8–1,0 шт. порівняно з не щепленими рослинами.
Посилання
2. Високі стандарти для професійних теплиць. URL: https://www.vegetables.bayer.com/ru/ru-ru/products/tomato.html (дата звернення 26.10.23).
3. Гіль Л.С., Пашковський А.І., Суліма Л.Т. Сучасні технології овочівництва закритого і відкритого ґрунту. Ч.1. Вінниця: Нова Книга, 2008. 216 с.
4. Лебединський І. В., Карачун В. Л. Вивчення врожайності індетермінантних гібридів помідора в умовах зимових теплиць. Наукові засади підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва: матеріали VІ Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої ювілейним річницям професорів О. М. Можейка, В. В. Милого, Ю. В. Будьонного, І. І. Назаренка (29–30 листопада 2022 р., м. Харків). Харків: ДБТУ, 2022. С. 180-182.
5. Карачун В.Л. Господарсько-біологічний потенціал щеплення рослин помідора в зимових блокових теплицях. Теоретичні і практичні аспекти розвитку галузі овочівництва в сучасних умовах: матеріали VІ міжнародної науково-практичної конференції (25 травня 2023 р., сел. Селекційне Харківської обл.) / Інститут овочівництва і баштанництва НААН. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2023. С. 73-76.
6. Хареба О.В., Цизь О.М., Господарсько-біологічна оцінка сортощепленних комбінувань помідора за вирощування у склянних гідропонних теплицях. Інноваційні розробки молоді в сучасному овочівництві: матеріали ІІ міжнародної науково-практичної конференції (06 жовтня 2021 р., сел. Селекційне Харківської обл.) / Інститут овочівництва і баштанництва НААН. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2021.
7. Чернешенко В.І., Пашковський А.І., Кирій П.І. Сучасні технології овочівництва закритого ґрунту. Житомир: «Рута», 2018. 235 с.
8. Kubota, C., McClure, M. A., Kokalis-Burelle, N., Bausher, M. G. and Rosskopf, E. N. (2008). Vegetable grafting: History, use, and current technology status in North America. HortScience. Pp. 1664-1669.
9. Rivero, R. M., J. M. Ruiz, et al. (2003). Role of Grafting in Horticultural Plants Under Stress Conditions. Food, Agriculture & Environment. 1(1). Pp. 70-74.
10. Lee, J. M., Bang, H. J. (1998). Grafting of vegetables. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science. 67(6). Pp. 1098-1104.
11. King, S. R., Davis, A. R., Liu, W. G., and Levi, A. (2008). Grafting for disease resistance. HortScience. Pp. 1673-1676.
12. Fernandez-Garcia, N., Martinez, V., Cerda, A. and Carvajal, M. (2002). Water and nutrient uptake of grafted tomato plants grown under saline conditions. Journal of Plant Physiology. 159 (8). Pp. 899-905.
13. Pogonyi, A., Pek, Z. Helyes, L. and Lugasi, A. (2005). Grafting tomatoes for early forcing in spring has a major impact on the overall quality of main fruit components. Acta Alimentaria. 34. Pp. 453-462.
14. Leonardi, C., and Giuffrida F. (2006). Variation of plant growth and macro-nutrient uptake in grafted tomatoes and eggplants on three different rootstocks. European Journal of Horticultural Science. 71. Pp. 97-101.
15. Lee, J. M. (2003). Advances in Vegetable Grafting. Chronica Horticulturae. 43 (2). Pp. 13-19.
16. Grigoriadis, I., Nianiou-Obeidat, I. and Tsaftaris, A. S. (2005). Shoot regeneration and micrografting of micropropagated hybrid tomatoes. Journal of Horticultural Science & Biotechnology. 80. Pp. 183-186.