Динаміка виробництва нуту в Україні та світі

Ключові слова: площа посіву, урожайність, адаптивні сорти, зернобобова культура, продовольство, кон'юнктура, експорт, імпорт, фізико-хімічний стан ґрунту

Анотація

У статті висвітлено значення нуту як однієї із головних майбутніх зернобобових культур для забезпечення життєдіяльності суспільства продуктами продовольства. На основі аналізу статистичних даних по врожайності на посівних площах нуту в Україні та світі виділено країни, що займають лідируючі позиції по вирощуванню даної культури та визначено місце України у даному переліку. Оброблено та узагальнено дані за проміжок часу з 2019–2024 рр., структуровано та подано у вигляді графіків та таблиць. Аргументовано та засвідчено, що нут в Україні є стратегічною сільськогосподарською культурою, що впливає на стабілізацію землеробства, підвищення родючості за запаси азоту, ліквідує дефіцит білкових продуктів, визначає кон’юнктуру ринку та допомагає розв’язати продовольчі потреби та проблеми. За даними літературних джерел зарубіжних та вітчизняних молодих вчених та науковців при аналізі їхніх праць було виявлено країни-лідери серед тих хто займається вирощуванням, експортом та імпортом нуту на світовий ринок. Визначено найбільш перспективні країни та розроблені шляхи і рішення, що можуть бути використані для нарощення площ та врожайності нуту в умовах зміни клімату та перегляду вже існуючих сівозмін. Нарощування валового збору нуту відбувається не тільки за рахунок розширення та збільшення площі посіву відносно загальних посівних площ усіх культур, а й завдяки підвищенню його врожайності. Задля підвищення врожайності вирощування даної культури запропоновано впровадження комплексу інноваційних, передових ідей та рішень на різних стадіях виробництва, а також використовувати нові сорти при посіві. У сучасних публікаціях автори роблять акцент і звертають увагу, що 30–35% майбутнього врожаю залежить від правильно підібраних сортів нуту. Актуальність порівнянь та досліджень обґрунтовується завданнями прикладних досліджень на базі дослідних ділянок Вінницького національного аграрного університету під час написання наукової роботи на тему («Оптимізація елементів технології вирощування нуту в умовах Лісостепу правобережного»). Впровадження у виробничу практику високопродуктивних сортів нуту дозволить зменшити дефіцит рослинного білка, а також покращити фізико-хімічний і фітосанітарний стан ґрунту.

Посилання

1. Петриченко В.Ф., Корнійчук О.В. Стратегія розвитку кормовиробництва в Україні. Корми і кормовиробництво. Вінниця, 2012. Вип. 73. С. 3-10.
2. Мазур В.А., Панцирева Г.В., Затолочний О.В. Порівняльна характеристика сортів нуту за комплексом господарсько-цінних ознак в умовах правобережного Лісостепу України. Сільське господарство та лісівництво. 2021. № 1 (20). С. 5-15. DOI: 10.37128/2707-5826-2021-1-1
3. Мазур В.А., Дідур І.М., Панцирева Г.В., Мордванюк М.О. Економічна ефективність технологічних прийомів вирощування нуту. Сільське господарство та лісництво. 2021. № 2 (21). С. 24-33. DOI: 10.37128/2707-5826-2021-2-2
4. Мазур В.А., Панцирева Г.В., Мордванюк М.О., Затолочний О.В. Вплив технологічних прийомів вирощування на польову схожість та виживаність нуту в умовах правобережного Лісостепу України.Сільське господарство та лісництво. 2021. № 3 (22). С. 5-13. DOI: 10.37128/2707-5826-2021-3-1
5. Мазур В.А., Дідур І.М., Панцирева Г.В., Мордванюк М.О. Симбіотична діяльність рослин нуту залежно від технологічних прийомів вирощування. Корми і кормовиробництво. 2021. Вип. 92. С. 62-71. DOI: 10.31073/kormovyrobnytstvo202192-06
6. Мазур В.А., Дідур І.М., Панцирева Г.В., Мордванюк М.О. Енергетична ефективність технологічних прийомів вирощування нуту в умовах зміни клімату. Сільське господарство та лісівництво. 2022. № 2 (25). С. 5-13. DOI: 10.37128/2707-5826-2022-2-1
7. Mazur V., Pantsyreva H., Honchar M. Research assessment of the quality a legumes by economic and value indicators. Сільське господарство та лісівництво. 2023. № 1 (28). С. 5-16. DOI: 10.37128/2707-5826-2023-1-1
8. Панцирева Г.В. Вплив технологічних прийомів вирощування на зернову продуктивність зернобобових культур в умовах правобережного Лісостепу України. Наукові доповіді НУБІП України. 2020. Вип. № 5 (87). С. 1-9.
9. Мазур В.А., Дідур І.М., Панцирева Г.В. Обґрунтування адаптивної сортової технології вирощування зернобобових культур в правобережному Лісостепу України. Збірник наукових праць ВНАУ. «Сільське господарство та лісівництво». 2020. №18. С. 5-17.
10. Бабич А.О. Проблеми білка і вирощування зерно-бобових на корм. 3-є вид., переробл. і допов. Київ, 1993. 429 с.
11. Світ насіння: Нут: витривала бобова рослина, що демонструє успіх. URL: https://www.seedworld.com/europe/2023/10/11/chickpeas-resilient-legume-that-is-sowing-success/ (дата звернення: 08.05.2024).
12. Глобальний ландшафтний форум: що таке органічне землеробство?. URL: https://www.globallandscapesforum.org/video/what-is-organic-agriculture/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwouexBh AuEiwAtW_Zx-pBVF0GMk DrnPlzr3dRrK3 HDYDuDyFs3bn1yVxmemP5NpRpwr0TWhoCShkQAvD_BwE (дата звернення: 08.05.2024).
13. Національний комітет Нідерландів: світові Топ-7 лідерів вирощування нуту. URL: https://www.iucn.nl/app/uploads/2022/10/Factsheet-Chickpeas_IUCN-NL-2022_Guide-for-value-chain-managementin-the-protein-transition.pdf (дата звернення: 08.05.2024).
14. Огляд світового населення: країни-виробники нуту у 2024 році. URL: https://worldpopulationreview.com/country-rankings/chickpea-production-by-country (дата звернення: 08.05.2024).
15. Офіційний сайт департаменту сільського господарства Сполучених Штатів Америки. URL: https://fas.usda.gov/data/spotlight-global-chickpea-exports-rise (дата звернення: 08.05.2024).
16. Садівництво: нут, зростаюче джерело їжі у світі та Африці. URL: https://www.horticulture.org.za/chickpeas-a-growing-food-source-in-the-world-and-africa/(дата звернення: 08.05.2024).
Опубліковано
2024-07-16
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО