Вплив умов вологозабезпеченості та удобрення рослин на врожайність плодів томата за краплинного зрошення на Півдні України

  • К.О. Бондаренко Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
  • Н.П. Косенко Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
Ключові слова: томат, режими зрошення, удо- брення, сумарне водоспоживання, коефіцієнт водоспо- живання, продуктивність

Анотація

Мета. Визначити врожайність плодів та сумарневодоспоживання рослин томата залежно від режимів зро-шення й удобрення за краплинного зрошення на ПівдніУкраїни. Методи. Використовували загальнонауковіметоди: польовий, лабораторний, вимірювально-роз-рахунковий, порівняльний, математично-статистичнийта системний аналіз. Результати. Дослідженнями вста-новлено, що водоспоживання рослин томата залежно відумов періоду вегетації в неполивних умовах коливалосьу межах 2 022,4–2 031,9 кубічних метрів на гектар, за при-значення поливів РПВГ 70% – 3 017,6–3 036,6 кубічнихметрів на гектар, за РПВГ 80% – 3 084,1–3 087,3 кубічнихметрів на гектар, за РПВГ 90% – 3 107,7–3 124,4 кубіч-них метрів на гектар. Збільшення передполивного порогавологості ґрунту в шарі 0–30 сантиметрів зумовили одна-кову динаміку змін, а саме збільшення сумарного водо-споживання. На формування одиниці врожаю плодівтомата найбільш економічно волога витрачалась за умовпідтримання передполивної вологості ґрунту на рівні 80%найменшої вологоємкості та внесення сучасного органіч-ного добрива Біопроферм. Коефіцієнт водоспоживанняв цьому варіанті становив 39 кубічних метрів на тонну, що в 1,7 раз менше, ніж у контролі, та в 1,1, ніж на ділянках ізППВГ 90% найменшої вологоємкості. На ділянках із най-більшою вологозабезпеченістю відзначено зменшенняврожайності і збільшення коефіцієнта водоспоживанняпорівняно з 80% найменшої вологоємкості. Найбільшуврожайність (79,5 тонн на гектар) забезпечив варіант заППВГ на рівні 80% найменшої вологоємкості і внесенняорганічного добрива Біопроферм, що на 49,1 тонн нагектар перевищує контрольний варіант. Висновки. Забезрозсадного способу вирощування томатів внесеннядобрив суттєво збільшує врожайність плодів в умо-вах краплинного зрошення. На продуктивність рослиннайістотніше впливає режим зрошення. За підтриманняпередполивної вологості ґрунту на рівні 80% найменшоївологоємкості та внесення інноваційного органічногодобрива Біопроферм зазначено найбільшу врожайністьта найменший коефіцієнт водоспоживання.

Посилання

1. Вожегова Р.А. Зрошення – головний елемент сучасних агротехнологій в умовах Південного Степу України. Вісник аграрної науки. 2019. № 11 (800). С. 67–74.
2. Ушкаренко В.О., Морозов В.В. Теоретичне обґрунтування еколого-агромеліоративного моніторингу зрошуваних земель. Перспективные направления развития водного хозяйства, строительства и землеустройства : материалы Международной научно-практической конференции. Херсон : ЛТ-Оффис, 2016. С. 28–31.
3. Пугач О.В., Пугач О.П. Водоспоживання сільсько-господарських культур на осушуваних торфових ґрунтах Західного Полісся. Вісник Львівського національного аграрного університету. Серія «Агрономія». 2010. № 14. С. 253–259.
4. Гиль Л.С., Пашковский А. И., Сулима Л.Т. Современное овощеводство закрытого и открытого грунта. Житомир : Рута, 2012. 468 с.
5. Marouelli W.A., Silva W.L.C. Response of Dripirrigated Processing Tomatoes to Water Regimes During Crop Fructification Stage. J. Hort. Brasil. 2006. № 24. Р. 342–346.
6. Nemeskéri Е., Helyes L. Physiological Responses of Selected Vegetable Crop Species to Water Stress. J. Agronomy. 2019. № 9 (8). P. 447. DOI:10.3390/agronomy9080447.
7. Development of Tomato Plants under Different Water Tensions in Soil During the Productive Stage / Marlla de Oliveira Hott et al. J. IDESIA (Chile). 2018. № 36 (3). P. 63–68.
8. Особливості режимів краплинного зрошення просапних культур / М.І. Ромащенко та ін. Вісник аграрної науки. 2015. № 93 (2). С. 51–56.
9. Васюта В.В. Сумарне водоспоживання та випаровування томата за різних способів поливу та глибини розрахункового шару ґрунту в південному регіоні України. Вісник аграрної науки. 2015. № 93 (1). С. 61–66.
10. Григоров М.С., Кружилин К. Ю. Повышение эффективности возделывания томатов внедрением ресурсосберегающих технологий. Ресурсосберегающие, экологически безопасные технологии мелиорации, рекультивации и охраны земель. Новочеркаск, 2004. С. 71–74.
11. Yeshiwas Y., Belew D., Tolessa K. Tomato (Solanumlycopersicum L.) Yield and Fruit Quality Attributes as Affected by Varieties and Growth Conditions. World J. Agric. Sci. 2016. № 12 (6). P. 404–408. DOI: 10.5829/idosi.wjas.2016.404.408/
12. Шатковский А.П., Черевичний Ю.О. Водоспоживання та врожайність пасльонових культур за краплинного зрошення в умовах Степу України. Меліорація і водне господарство. 2013. Вип. 100. С. 27–33.
13. Технологія вирощування томата, цибулі ріпчастої в сівозміні: томат – цибуля ріпчаста – ячмінь озимий : методичні рекомендації / Р.А. Вожегова. Херсон : Грінь Д.С., 2013. 64 с.
14. Organic Soil Amendments : Implications on Fresh Tomato (Solanum Lycopesicum L.) Yield, Weed Density and Biomass / J. Chipomho et al. J. of Animal & Plant Sci. 2018. № 28 (3). Р. 845–853.
15. Ушкаренко В.О., Минкін М.В., Берднікова О.Г. Формування продуктивності гібридного томат СХД-277 залежно від мінерального живлення в умовах зрошення Півдня України. Таврійський науковий вісник : науковий журнал. Херсон : Гельветика, 2018. Вип. 100. Т. 2. С. 105–111.
16. Allahverdiyev E.I., Shirinova G.F., Asgerli L.Gh. The Factors Affecting to the Productivity of Tomato Cultured in Azerbaijan and Ways of Its Elimination. Advances in Life Sci. 2019. № 9 (1). P. 11–14. DOI: 10.5923/j.als.20190901.03.
17. Бондаренко Г.Л. Яковенко К.І. Методика дослідної справи в овочівництва і баштанництві. 3-е вид. Харків : Основа, 2001. 369 с.
18. Методика польових і лабораторних досліджень на зрошуваних землях /за ред. Р.А. Вожегової. Херсон : Грінь Д.С., 2014. 286 с.
Опубліковано
2021-03-22
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО