ФОРМУВАННЯ ТОВАРНОГО ВРОЖАЮ ТА ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ КАПУСТИ БРОКОЛІ ЗАЛЕЖНО ВІД УДОБРЕННЯ

Ключові слова: тривалість міжфазних періодів, біометричні показники, урожайність, товарність, капуста броколі, удобрення, біохімічний склад.

Анотація

Дослідження присвячені вивченню закономірності формування рівня урожайності та якості продукції капусти броколі залежно від застосування різних норм мінеральних добрив в поєднанні з позакореневими підживленнями мікродобривами. Метою досліджень було дослідити вплив удобрення на урожайність капусти броколі та її якість в умовах Лівобережного Лісостепу України. Методи досліджень: лабораторний, польовий, математично-статистичний. Дослідження проводили протягом 2021-2023 рр. на дослідному полі Державного біотехнологічного університету. Ґрунтово-кліматичні умови поля є типовими для зони Лівобережного Лісостепу України. Дослідження проводили з ранньостиглим гібридом капусти броколі Агассі F1. Для удобрення дослідних ділянок, відповідно до схеми досліду, використовували мінеральні добрива: нітроамофоску (16:16:16) та аміачну селітру (34,4) та мікродобрива для позакореневих підживлень: Айдамін-бор-молібден та Плантафол 10.54.10. Нітроамофоску і аміачну селітру застосовували врозкид під весняну культивацію. Айдамін-бор-молібден та Плантафол 10.54.10 способом позакореневого підживлення. Результати. Період від висаджування до технічної стиглості становив від 65 до 74 діб. Варіанти з удобренням досягли технічної стиглості на 6-9 діб раніше, порівняно з контрольним варіантом без удобрення. Застосування добрив позитивно впливало на ріст рослин капусти броколі, що відображалося у збільшенні біометричних показників. Застосування мінеральних добрив у нормі N120P90K90 в поєднанні з позакореневим підживленням мікродобривом Плантафол 10.54.10 забезпечили більший діаметр стебла – 30,9 мм, кількість листків – 16,0 шт. Застосування добрив підвищує врожайність, покращує товарність і якість врожаю. Урожайність досліджуваних варіантів була в межах 9,1-13,5 т/га і була більшою у варіанті N120P90K90 в поєднанні з позакореневими підживленнями мікродобривом Айдамін-бор-молібден. Збільшення норм добрив зменшувало вміст деяких компонентів біохімічного складу головок капусти броколі. Вміст нітратів був в межах 40,6-51,8 мг/кг, що не перевищувало ГДР (400 мг/кг сирої маси). Висновки. Вищу врожайність на рівні 13,5 т/га з прибавкою врожаю до контролю 4,4 т/га і товарність врожаю на рівні 97 % отримали при удобренні мінеральними добривами нітроамофоска і аміачна селітра нормою N120P90K90 в поєднанні з позакореневими підживленнями мікродобривом Айдамін-бор-молібден.

Посилання

1. Дидів О., Дидів І., Дидів А. Комерційна культура броколі. Агрономічний зошит.Овочівництво. 2018. Март № 3 (155). С. 26-32.
2. Сидякіна О.В., Сахно І.М. Сучасний стан та перспективи вирощування капусти броколі. Наукові горизонти. 2020. № 02 (87). С. 101-110.
3. The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). URL: http://www.fao.org/faostat/ru/#data/QC (дата звернення: 19.09.2023).
4. Державна служба статистики в Україні. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 01.10.2023).
5. Черевко І. Поняття нішевих культур та їхнє місце у диверсифікації сільськогосподарського виробництва. Теорія і методика наукових досліджень. Аграрна економіка. 2018. Т. 11. № 1-2. С. 5-14. URL: https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/448686.pdf (дата звернення: 16.11.2023).
6. Яровий Г.І., Романов О.В. Овочівництво: навч. посібник. Харків : ХНАУ, 2017. 376 с.
7. Барабаш О.Ю., Тараненко Л.К., Сич З.Д. Вплив факторів навколишнього середовища на ріст і розвиток рослин овочевих культур. Біологічні основи
овочівництва. URL: https://agromage.com/stat_id.php?id=726 (дата звернення: 01.10.2023).
8. Гіль Л.С., Пашковський А.І., Суліма Л.Т. Сучасні технології овочівництва закритого і відкритого ґрунту. Ч.2. Відкритий ґрунт : навчальний посібник. Вінниця : Нова Книга, 2008. 312 с.
9. Корнієнко С.І. та ін. Удобрення овочевих та баштанних культур: монографія. Вінниця : ТОВ «Нілан-ЛТД», 2014. 370 с.
10. Господаренко Г. М. Агрохімія : підручник. Київ: ТОВ «СІК ГРУП УКРАЇНА», 2019. 560 с.
11. Технологія вирощування капусти. Rijk Zwaan. URL: https://apg.land/docs/catalogues/rijk-zwaan/Technology%20of%20cabbage%20cultivation.pdf (дата звернення: 22.12.2023).
12. Результати застосування добрив «ЕКООРГАНІК». 2020. URL: https://ecoorganic.ua/uploads/cc1345a60e62b12d5f02ea578eccf02b.pdf (дата звернення:
22.12.2023).
13. Дефіцит елементів живлення – капуста. Yara. URL: https://www.yara.ua/crop-nutrition/cabbage/877/254/ (дата звернення: 19.12.2023).
14. Бондаренко В.А. Лежкоздатні властивості капусти броколі та брюсельської : дис. … канд. с.-г. наук: Харків, 2017. 314 с.
15. Дидів О. Урожайність і якість гібридів капусти броколі в Західному Лісостепу України. Вісник Львівського національного аграрного університету. Серія : Агрономія. 2016. № 20. С. 98-102. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vlnau_act_2016_20_22 (дата звернення -10.10.2023).
16. Ковтунюк З., Усатюк О. Підбір сортименту та особливості вирощування капусти броколі в літньо-осінній період. Овочівництво України: історія, традиції, перспективи: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, м. Умань, 21-22 вересня 2016 р. Умань: Візаві, 2016. С. 47-49.
17. Чередниченко. В. М. Вирощування капусти броколі у тунельних укриттях з укривним матеріалом плівка поліетиленова перфорована в умовах
Лісостепу України: Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2013. № 3. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/
Nd_2013_3_6 (дата звернення -10.12.2023).
18. Дидів О.Й., Дидів І.В., Дидів А.І. Підвищення врожайності та якості капусти броколі за використання нового комплексного мінерального добрива нітроамофоска-М. Вчені Львівського національного аграрного університету виробництву: каталог інноваційних розробок / за заг. ред. В.В. Снітинського, І.Б. Яціва. Вип. 20. Львів: Львів. нац. аграр. ун-т, 2020. С. 32-33.
19. Мойсейченко В. Ф. Основи наукових досліджень у плодівництві, овочівництві, виноградарстві та технології зберігання плодоовочевої продукції. Київ: НМК ВО, 1992. 364 c.
20. Дослідна справа в агрономії: навч. посібник: у 2 кн. Кн. 1. Теоретичні аспекти дослідної справи / Рожков А. О. та ін.; за ред. А. О. Рожкова. Харків:
Майдан, 2016. 316 с.
21. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві/ за ред. Г.Л. Бондаренка, К.І. Яковенка. Харків: Основа, 2001. 368 с.
22. Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2023 р. URL: https://data.gov.ua/dataset/22d2fe72-1f3b-414c-9ba5-e28af3917719 (дата звернення -14.11.2023).
Опубліковано
2023-12-21
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО