Ефективність біофунгіцидів проти хвороб листкового апарату буряків цурових

Ключові слова: біологічні препарати, мікози, контроль ураження плямистостями, довкілля, продуктивність культури

Анотація

Мета. Встановлення ефективності біофунгіцидів проти хвороб листкового апарату рослин буряків цукрових. Методи. Польові, лабораторні, статистичні. Результати. Встановлено, що біофунгіциди, в основі яких є гриби і бактерії проявляють високу ефективність контролю уражуваності листкового апарату рослин буряків цукрових такими хворобами як церкоспороз Cercospora beticola Sacc, альтернаріоз Alternaria alternata (Fr.) Кеіssl., фомоз – Phoma betae Frank., борошниста роса – Erysiphe communis Grev. Зокрема, за використання біофунгіциду ФітоХелп, створеного на базі концентрату бактерій роду Bacillus, забезпечується зниження уражуваності листкового апарату церкоспорозом за профілактичного обприскування посівів на 67,0%, а за лікувального на 51,2%, фомозом відповідно на 41,0 і 27,5, альтернаріозом 52,8 і 44,4 і борошнистою росою на 66,3 і 57,6%. Так само отримано позитивні результати за використання біофунгіциду МікоХелп, в основі якого є сапрофітні гриби-антагоністи роду Trichоderma, а також живі клітини бактерій Bacillus subtillis, Azotobacter, Enterococcus, Enterobacter, біологічно-активні продукти життєдіяльності мікроорганізмів-продуцентів, які за превентивного застосування забезпечують ефективний контроль уражуваності листкового апарату плямистостями. Зокрема, ефективність такого біофунгіциду проти церкоспорозу за профілактичного використання становила 64,8%, а за лікувального 49,4%, проти фомозу відповідно 41,2 і 32,9 проти альтернаріозу 47,6 і 38,6 та борошнистої роси 65,0 і 58,6%. Застосування біопрепаратів проти хвороб листкового апарату буряків цукрових свою чергу позитивно позначилось на врожайності коренеплодів їх цукристості і збору цукру з оцінки площі. Зокрема, у варіантах з використання біофунгіцидів врожайність коренеплодів була більшою за контроль на 2,1–5,2 т/га, їх цукристість на 0,1–0,6% і збір цукру на 0,56–1,27 т/га. Висновки. Використання біофунгіцидів ФітоХелп і МікоХелп забезпечує високу ефективність контролю уражуваності листкового апарату рослин буряків цукрових хворобами, яка майже не поступається показником застосування проти них хімічних препаратів.

Посилання

1. Присяжнюк О. І., Присяжнюк Л. М., Мельник С. І., Гринів С. М. Буряки цукрові – селекція, насінництво та технологія вирощування. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2022. 310 c.
2. Саблук В. Т., Шендрик Р. Я., Запольська Н.М. Шкідники і хвороби цукрових буряків. Київ: Колобіг, 2005. 359 с.
3. Запольська Н. М. Особливості розвитку плямистостей. Цукрові буряки. 2003. -№ 4. – С. 13.
4. Ніколенко А. В., Саблук В. Т. Ефективність фунгіцидів проти борошнистої роси у посівах цукрових буряків. Карантин і захист рослин. – 2015. – № 2. – С. 7–9.
5. Горобець А. І. Альтернаріоз і фомоз в посівах цукрових буряків. Цукрові буряки. – 2013. – № 1. – С. 14–15.
6. Запольська Н. М. Роль фунгіцидів в обмеженні розвитку церкоспорозу. Агроном. 2007. – № 1. – С. 43–44.
7. Смірнов В. В., Підгорський В. С., Іутинська Г. О. Мікробні біотехнології в сільському господарстві. Вісник аграрної науки. 2002. – № 4. – С. 5–10.
8. Раманаускас Ю., Kузминскас Й., Радзявичюс Г. Впровадження зеленого курсу ЄС в Литві. Збірник праць учасників ІХ Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека». Житомир: Поліський національний університет, 2021 р.
9. Ігнат В. В. Застосування біологічних препаратів в технології органічного вирощування овочевих культур. Збірник праць учасників ІХ Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека». Житомир: Поліський національний університет, 2021 р.
10. Ключевич М. М., Столяр С. Г., Ільчишин Л. М. Вплив біологічних препаратів на розвиток склероспорозу проса посівного в Поліссі України. Збірник праць учасників ІХ Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека». Житомир: Поліський національний університет, 2021 р.
11. The World of Organic agriculture. Statistics and emerging Trends 2020. FiBl & IFOAM. Organic international. 2020. 335 p.: http://www.fibl.org/en/homepage.html.
12. Саблук В. Т., Грищенко О. М., Запольська Н. М. та ін. Методика досліджень з ентомології і фітопатології у посівах цукрових буряків. Київ: ФОП Корзун Д. Ю. 2013. 52 с.
Опубліковано
2024-01-11
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО