Продуктивність кукурудзи залежно від її частки в сівозміні та удобрення

Ключові слова: кукурудза, сівозміна, насичення сівозміни кукурудзою, система удобрення, урожайність, продуктивність

Анотація

Значні площі посіві кукурудзи в Україні зосередженісаме в зоні Степу не зважаючи на те, що степовийкрай завжди відносився до зони з високим температурним режимом та дефіцитом опадів. Враховуючи зміниструктури посівних площ, використання у господарствах короткоротаційних сівозмін, скорочення перелікусільськогосподарських культур, кукурудза залишаєтьсяосновною культурою, але продуктивність посівів маєтенденцію до зниження. Таким чином, стало актуальним питанням перед практиками і, особливо науковцями, розробити і впровадити нові елементи технологійвирощування кукурудзи з обґрунтуванням системи сівозмін та удобрення для умов сьогодення.Метою наших досліджень було встановити рівеньврожайності та продуктивності кукурудзи залежно віднасичення сівозміни культурою та систем удобрення.Дослідити вплив сівозмінного фактору на продуктивність кукурудзи залежно від удобрення.Польові дослідження з вирощування кукурудзи назерно проводилися у стаціонарному досліді лабораторії землеробства в двопільній зернопросапній сівозмініта беззмінно та базі Інституту сільського господарстваСтепу НААН. В досліді фактором А виступало насичення сівозмін кукурудзою на зерно до 50 % (зернопросапна сівозміна: 1. кукурудза на зерно; 2. соняшник) тавирощування кукурудзи беззмінно. Фактором В булисистеми удобрення: контроль (без добрив), мінеральнасистема N40P40K40 та органо-мінеральна – N40P40K40 +побічна продукція соняшника.Вища врожайність кукурудзи формувалася в сівозміні з насиченням культурою 100 % за використанняоргано-мінеральної системи удобрення, 3,99 т/га, приріст врожаю порівняно до сівозміни з 50 % насиченням складав всього 0,04 т/га. Вирощування кукурудзина фоні органо-мінеральної системи удобрення сприяло отриманню найбільших прибавок врожайності,які за беззмінного вирощування кукурудзи становили0,74 т/га, або 18,6 % а у сівозміні з насиченням кукурудзою до 50 % – 0,92 т/га або 25,4 %. Більшим вихідзернових, кормових одиниць та перетравного протеїнубув за вирощування кукурудзи в монокультурі та органо-мінеральної системи удобрення – 4,82 т/га, 7,25 т/гата 0,43 т/га відповідно. Вирощування кукурудзи на зернов двопільній зерно-просапній сівозміні після соняшникуне доцільно. Дослідженнями встановлено, що рослиникукурудзи формують вищу продуктивність в беззміннихпосівах, особливо, на удобреному фоні.

Посилання

1. Biswas D. K., Ma B. L. Effect of nitrogen rate and fertilizer nitrogen source on physiology, yield, grain quality, and nitrogen use efficiency in corn. Can J Plant Sci. 2016. Vol. 403. P. 392–403. https://doi.org/10.1139/cjps-2015-0186
2. Dan M. Klugera, Art B. Owena, David B. Lobellb. Combining randomized field experiments with observational satellite data to assess the benefits of crop rotations on yields. Environ. Res. Lett. 2022. 17044066. https://doi.org/10.1088/1748-9326/ac6083
3. Edleusa P. Seide, Lucas A. Mendes, Jandrei M. S. Corn Yield in Monoculture and Intercropped with Cover Plants and Aggregates Stabilit. European Journal of Agriculture and Food Sciences. Vol 4. Issue 2. March, 2022. https://doi.org/10.24018/ejfood.2022.4.2.426
4. Harpinder Sandhu, Nadia El-Hage Scialabba, Chris Warner, et al. Evaluating the holistic costs and benefts of corn production systems in Minnesota, US. Scientific Reports. 2020. 10:3922 | https://doi.org/10.1038/s41598-020-60826-5.
5. Marchezan С., Paulo A., Ferreira A., Leandro S., et. al. Nitrogen Availability and Physiological Response of Corn After 12 Years with Organic and Mineral Fertilization. Journal of Soil Science and Plant Nutrition. 2020. Vol. 20 (3). P. 979–989. https://doi.org/10.1007/s42729-020-00185-2
6. Monica Saavoss, Tom Capehart, William McBride, Anne Effland. Trends in Production Practices and Costs of the U.S. Corn Sector. Economic Research Service. Economic Research Report. Number 294. July 2021. 35 р. https://www.ers.usda.gov/webdocs/publications/101722/err-294.pdf?v=2482.5
7. Mykola Korchak, Serhii Yermakov, Vasyl Maisus, Serhiy et al. Problems of field contamination when growing energy corn as monoculture. E3S Web of Conferences 154, 01009 (2020). ICoRES 2019. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202015401009
8. Peter Sexton. Chapter 9: Crop Rotations Can Increase Corn Profitability and Reduce Pests. Extension.sdstate.edu. 2019, South Dakota Board of Regents. https://extension.sdstate.edu/sites/default/files/2019-09/S-0003-09-Corn.pdf
9. Stasiv O., Olifir Y. Formation of Corn Productivity in Crop Rotation Depending on Long-Term Fertilization and Liming. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 2021. Vol. 358 (57) 1. P. 29–40.
10. Іванюк В. Гнатів П. Оліфір Ю. Вплив азотних добрив на формування врожаю зерна кукурудзи. Вісник Львівського національного екологічного університету. Серія «Агрономія». № 26 (2022). Агрохімія та ґрунтознавство. 170–176. https://doi.org/10.31734/agronomy2022.26.170
11. Кабанець В. М., Собко М. Г. Особливості вирощування кукурудзи на зерно в умовах північно-східного Лісостепу України. Сад. Інститут сільського господарства Північного Сходу, 2022. 48 с.
12. Кукурудза. Вирощування, збирання, консервування і використання. Під загальною редакцією Д. Шпаара. Київ. Альфа-стевія ЛТД. 2009. 396 с.
13. Лень О. І., Тоцький В. М., Гангур В. В., Єремко Л. С. Вплив системи удобрення та основного обробітку ґрунту на продуктивність гібридів кукурудзи. Вісник Полтавської державної аграрної академії. № 2. 2021. 52–58. https://doi.org/10.31210/visnyk2021.02.06
14. Месель-Веселяк В. Я. Виробництво зернових культур в Україні: потенційні можливості. Економіка АПК. 2018. № 5. С. 5–14. http://nbuv.gov.ua/UJRN/E_apk_2018_5_3
15. Осокіна Н. М. Технологічні властивості зерна гібриду кукурудзи ПР39Б58. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2014. №. 86 (1). С. 37–43.
16. Паламарчук В. Д., Дідур І. М., Колісник О. М., Алєксєєв О. О. Аспекти сучасної технології вирощування висококрохмальної кукурудзи в умовах Лісостепу правобережного. Вінниця, ТОВ «Друк». 2020. 536 с.
17. Приходько В. О., Полторецький С. П., Білоножко В. Я. Еколого-біологічні основи підбору компонентів для змішаних посівів кормових культу. Вісник Черкаського університету. 2019. № 2. 63–73. https://doi.org/10.31651/2076-5835-2018-1-2019-2-63-73
18. Рибка В. Кукурудза у короткоротаційній соєвій сівозміні. Агрономія. 2016. https://agro-business.com.ua/agro/ahronomiia-sohodni/item/666-kukurudza-ukorotkorotatsiinii-soievii-sivozmini.html
19. Семенда Д. К., Семенда О. Вс., Семенда О. В. Сучасний стан та шляхи підвищення економічної ефективності виробництвазерна кукурудзи. Агросвіт. 2020. № 3. 43–49. https://doi.org/10.32702/2306$6792.2020.3.43
20. Шаповаленко О. І., Рибчинський Р. С., Кустов І. О. Технологічна характеристика зерна кукурудзи. Одеська національна академія харчових технологій. Наукові праці, 2019. Том 83, Випуск 2. 39–43. https://doi.org/10.15673/swonaft.v2i83.1531
21. Шутенко, Є. І. Технологія круп’яного виробництва: навчальний посібник. Київ. Освіта України, 2010. 272 с.
22. Якунін О. П. Кукурудза харчова (технологічні аспекти вирощування). Вінниця. Нілан, 2016. 207 с.
Опубліковано
2024-01-11
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО