МІКРОДОБРИВО ЯК ФАКТОР ПРИСКОРЕННЯ ЗРОСТАННЯ ТА РОЗВИТКУ РОСЛИН НА ПОСІВАХ НОВИХ СОРТІВ СОЇ В УМОВАХ ЗРОШЕННЯ

  • В.О. БОРОВИК Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
  • І.О. БІДНИНА Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
  • І.М. БІЛЯЄВА Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
  • О.А. ШКОДА Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
Ключові слова: соя, густота стояння рослин, мікро-добриво, врожайність.

Анотація

Мета: вивчити ефективність препарату нового покоління – мікродобрива 5-й Елемент на посівах сої різних груп стиглості. Методи досліджень: польо-вий, лабораторний, статистичний. Результати дослі-джень показують, що застосування мікродобрива 5-й Елемент позитивно впливало на схожість рослин сої та проходженню процесу азотфіксації. У варіан-тах з обробкою насіння сої мікродобривом 5 Елемент і обробка насіння сої + внесення мікродобрива по вегетації рослин (перед цвітінням) була накопичена одним рослиною велика маса бульбочок на 0,29–0,28 г у сорту Панна і на 0,30-0, 32 г у сорту сої Святогор ніж, відповідно, на контрольному варіанті. Мікродобриво 5-й Елемент не пригнічувала діяльність мікроорганіз-мів у ґрунті. Відзначено, що рослини обох сортів сої на удобреному фоні були вище і мали високу прикріп-лення нижнього бобу. Кращі показники структури вро-жаю сформовані рослинами сої у варіанті з обробкою насіння + внесення мікродобрив по вегетації рослин. При застосуванні мікродобрива 5-й Елемент отримано максимальний урожай насіння сої сортів Панна 3,27 т / га і Святогор 5,41 т / га у варіанті з обробкою насіння сої + внесення мікродобрив по вегетації рос-лин. Висновки. Застосування мікродобрива сприяло кращому проходженню процесу азотфіксації, не при-гнічувала дію мікроорганізмів у ґрунті, надавало пози-тивну дію препарату на формування висоти рослин і закладки нижнього бобу, стійкість рослин до хвороб. 

Посилання

1. Кабачний В., Чувурін О., Цехмейструк М. Мікродобриво на посівах ячменю ярого. Агрономія сьогодні. 2011. Травень. Режим доступу: http://agro-business.com.ua/agro/ahronomiia-sohodni/item/135-mikrodobryvo-na-posivakh-iachmeniu- iaroho.html. (дата звернення 12.03.2020).
2. Присяжнюк О., Топчій О. Формування елемен-тів структури врожайності сочевиці залежно від стро-ків сівби, мікродобрив і регуляторів росту. Наук. праці. Інст. біоенергетичних культур і цукрових буряків. 2017. Вип. 25. С. 72-78.
3. Буряк Ю., Чернобаб О., Огурцов Ю., Клименко І.. Ефективність застосування регуляторів росту і мікро-добрива в процесі розмноження насіння сортів ози-мої пшениці та ячменю ярого. 2015. ISSN 0582-5075. Селекція і насінництво. 2015. Вип. 107. С. 45-54.
4. Barbosa J.M., Alves Rezende C.F., Wilson Mozena Leandro W.M., Rafael Felippe Ratke R. F. Effects of micronutrients application on soybean yield. Australian Journal of Crop Science. 2016. 10(8):1092-1097. DOI: 10.21475/ajcs.2016.10.08.p7367.
5. Juliano Magalhães Barbosa, Cláudia Fabiana Alves Rezende, Wilson Mozena Leandro, Rafael Felippe Ratke, Rilner Alves Flores, Átila Reis da Silva. Effects of micronutrients application on soybean yield. AJCS. 2016. 10(8):1092-1097. ISSN 1835-2707. DOI: 10.21475/ajcs.2016.10.08.p7367.
6. Suryantini and Henny Kuntyastuti. Effekt of nitrogen fertilization on soybean production under two cropping patterns. Indonesian Legume and Tuber Crops Institute (ILETRI). 2015. July 05. DOI: 10.18006/2015.3(3).316.323.
7. Munthali M., Nalivata P., Makumba W., Mbewe E., Manase H., Oduor G., Macharia M., Kayuki K. Optimizing Nutrient Use Efficiency and Returns from Soybean Production under Smallholders in Three AgroEcologies of Malawi. Agricultural Sciences. 2017. № 8. Р. 801-815. https://doi.org/10.4236/as.2017.88059.
8. Fuqiang Yang, Xinpeng Xu, Wei Wang, Jinchuan Ma, Dan Wei, Ping He , Mirasol F. Pampolino, Adrian M. Johnston. Estimating nutrient uptake requirements for soybean using QUEFTS model in China. 2017. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0177509.
9. Кобизєва Л.Н., Рябчун В.К., Безугла О.М. Широкий уніфікований класифікатор. Харків, 2004. 38 с.
10. Кириченко В.В., Кобизєва Л. Н., Петренкова В.П., Рябчун В. К. Ідентифікація ознак зернобобових культур. Харків, 2009. 174 с.
11. Петренкова В.П. Насіннєва інфекція. Харків, 2004. 54 с.
12. Методика польових і лабораторних досліджень на зрошуваних землях. За ред. Вожегової Р.А. Херсон : Грінь Д.С., 2014. 286 с.
13. Дерев’янський В.П. Соя. Київ : Укр. ИНТЭИ, 1994. 216 с.
14. Камінський В. Ф., Мосьондз Н. П. Формування продуктивності сої залежно від агротехнічних заходів в умовах північного Лісостепу України. Корми і кормови-робництво. 2010. № 67. C. 45–50.
15. Новицкая Н.В., Джемесюк А.В. Урожайность сои в зависимости от элементов технологии на чер-ноземах типичных Лесостепи Украины [Електронний ресурс]. Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2015. № 5 (127). С. 11–16. Режим доступа: http://www.asau.ru/files/vestnik/2015/5/ 011- 016.pdf. (дата звернення 10.03.2020).
16. Новицька Н.В., Холодченко Р. М. Ріст і роз-виток сої під впливом наноматеріалів [Електронний ресурс]: Матеріали Междунар. науч.-практ. Интернетконференции «Современные проблемы и пути их решения в науке, транспорте, про-изводстве и образовании», 2010. Режим доступа: www.sworld.com.ua. (дата звернення 12.03.2020).
17. Ретьман С.В., Шевчук О.В. Протруюємо насіння. Насінництво. 2006. № 3. С. 23.
18. Петриченко В.Ф., Бабич А.О., Колісник С.І., Петриченко Н.М. Наукові основи сучасних технологій вирощування високобілкових культур. Вісник аграрної науки, 2003. № 10 (спецвипуск). С. 15–19.
Опубліковано
2020-08-05
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО