ПРОДУКТИВНІСТЬ СОЇ ЗА РІЗНИХ СИСТЕМ ОСНОВНОГО ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ, ДОЗ МІНЕРАЛЬНИХ ДОБРИВ І СИДЕРАЦІЇ НА ЗРОШЕННІ ПІВДНЯ УКРАЇНИ

  • Н.Д. РЕЗНІЧЕНКО Асканійська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
  • Н.М. ГАЛЬЧЕНКО Асканійська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
  • А.Г. РАДЧЕНКО Асканійська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
Ключові слова: врожайність, пряма сівба, зер-нові одиниці, прибуток, система удобрення, глибина обробітку.

Анотація

Мета. Дослідити вплив різних систем основного обробітку ґрунту та систем удобрення на продуктивність та економічну ефективність вирощування сої в корот-коротаційній сівозміні на зрошуваних землях. Методи. Польовий, лабораторний, розрахунково-порівняльний і статистичний. Результати. Отримана інформація щодо впливу різних систем основного обробітку ґрунту, що відрізняються способами та глибиною розпушу-вання, систем удобрення із застосуванням післяжнив-ного сидерату та всієї побічної продукції попередника на продуктивність та економічну ефективність вирощу-вання сої в короткоротаційній сівозміні на зрошуваних землях. Висновки. Внаслідок проведених досліджень встановлено, що використання на добриво післяжнив-ної сидеральної культури та побічної продукції попере-дника в сівозміні на зрошенні підвищує продуктивність сої за різноглибинної диференційованої системи обро-бітку ґрунту на 7,2 %, за мілкої одноглибинної системи – на 11,1 %, за різноглибинної безполицевої – на 8,1 %, за сівби культури в необроблений ґрунт – на 7,8 % порів-няно з контролем. В умовах Південного Степу України найбільшу продуктивність сої на зрошуваних землях – 7,88 т/га зернових одиниць забезпечує система різно-глибинного безполицевого обробітку ґрунту з чизельним розпушуванням на глибину 28–30 см на фоні внесення мінеральних добрив у дозі N90Р40, використання на добриво післяжнивної сидеральної культури (гірчиці ярої) та всієї побічної продукції попередника. За таких умов отримано найбільший прибуток – 22 036 грн./га за рівня рентабельності 84,3 %.

Посилання

1. Бабич А.О. Соя для здоров’я і життя на планеті Земля : монографія. Київ : Аграрна наука, 1998. 272 с.
2. Огурцов Є.М., Міхєєв В.Г., Бєлінський Ю.В., Клименко І.В. Адаптивна технологія вирощування сої у Східному Лісостепу України : монографія. Харків : ХНАУ, 2016. 268 с.
3. Авалов М.Х. Соя в Республике Татарстан. Зерновое хозяйство. 2001. № 2. С. 34.
4. Зубець М.В. Наукові основи агропромислового виробництва в зоні Степу України : монографія. Київ : Аграрна наука, 2004. 844 с.
5. Медведєв В.В. Земельні ресурси України : моно-графія. Київ : Аграрна наука, 1998. 150 с.
6. Сайко В.Ф. Системи обробітку ґрунту в Україні : монографія. Київ : ЕКМО, 2007. 44 с.
7. Петриченко В.Ф. Нова стратегія виробництва зернових та олійних культур в Україні : монографія. Київ : Аграрна наука, 2012. 48 с.
8. Islam R., Reeder R. No-till and conservation agri-culture in the United States : An example from the David Brandt farm. Carroll, Ohio Science Direct, 2014. P. 31–35.
9. Гамаюнова В.В. Застосування добрив в умо-вах обмеженого ресурсного забезпечення та їх роль в відтворенні родючості зрошуваних ґрунтів. Екологія : проблеми адаптивно-ландшафтного зем-леробства : матер. Міжн. наук. конф., м. Житомир, 16–18 червня 2005 р. Житомир : ДАУ, 2005. С. 25–30.
10. Бомба М.Я. Біологічне землеробство: стан та перспективи розвитку. Передгірне та гірське землероб-ство і тваринництво. 2016. № 59. С. 266.
11. Польовий В.М. Оптимізація систем удобрення в сучасному землеробстві : монографія. Рівне : Волинські обереги, 2007. 320 с.
12. Гудзь В.П. Землеробство з основами ґрунтознав-ства і агрохімії : підручник. Київ : Центр учбової літера-тури, 2007. 408 с.
Опубліковано
2020-08-05
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО