ASSESSMENT OF THE DEGREE OF DEPENDENCE OF THE STRUCTURAL COMPOSITION OF SOILS ON THE CONTENT AND COMPOSITION OF HUMUS AND AMPHIPHILIC COMPONENTS OF THEIR HUMUS COMPONENT

Keywords: chernozem-type soils, anthropogenic transformation, amphiphilic properties of humus.

Abstract

Degradation of the humic state of soils and changes in amphiphilic properties naturally affected their structural and aggregate composition. Purpose. The aim of the work was to identify the dependence between the soil structure and humus composition of chernozem-type soils of the Kirovohrad region within natural (forest, fallow) and agro-ecosystems (arable land). Methods. In the process of performing the work, general scientific and special research methods were used: comparative-geographical, comparative-profile-genetic (selection of soil samples layer by layer); comparative-analytical (physical-chemical and agrochemical studies, comparative-calculation and statistical (mathematical and statistical processing of experimental data). The results. Long enough agricultural use of soils within the transition of the southern Forest Steppe to the northern Steppe is accompanied by the degradation of the quantitative and qualitative composition of humus and the deterioration of their structural composition. The structural composition of chernozem-type soils within the Kirovohrad region depends not only on the content and fractionalgroup composition of humus, but also on the hydrophobichydrophilic properties of soil organic matter. The analysis of statistical data obtained during the processing of the results of the experiment allows us to assume that the formation of the structural and aggregate composition of soils, both natural and agroecosystems, largely depends on the amphiphilic properties of humus, its hydrophobicity, which is confirmed by the values of the correlation coefficient, and also indicate a high the degree of reliability of the obtained dependencies. Conclusions. A comprehensive analysis of the obtained values of the correlation coefficient between the structure and properties of soil organic matter, such as the humus content, the degree of its humification on the one hand, and the amphiphilic properties of humus on the other hand, characterizes the presence of a moderate to medium close connection between these features. It is worth noting that the value of the correlation coefficient for natural ecosystems is higher than for agroecosystems. Its positive value indicates a linear dependence when changing one property of the soil structure factor to a change in humus content, the degree of humification, and the degree of hydrophobicity, which is very necessary in the agriculture of the region.

References

1. Чорний С.Г. Оцінка якості ґрунтів: навчальний посібник. Миколаїв: МНАУ, 2018. 233 с.
2. Агроекологічна оцінка ґрунтів : монографія / О. В. Телегуз, М. Г. Кіт ; Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка. Львів : ЛНУ ім. Івана Франка, 2013. 257 с.
3. Даугуль В., Алексенко А. Актуальні питання використання земель сільськогосподарського призначення органами місцевого самоврядування. Х. : Фактор, 2018. 176 с.
4. Гаськевич В. Г., Паньків З., Папіш І., Ямелинець Т. Ґрунти // Львівська область: природні умови і ресурси: монографія / [за заг. ред. М. М. Назарука]. Львів: Вид-во Старого Лева, 2018. С. 117–156.
5. Anthropogenic evolution of morphological features of chernozems Mykola Kovalov, Vita Reznichenko / New stages of development of modern science in Ukraine and EU countries: monograph / edited by authors. 7th ed. Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 2019. pp. 86–107.
6. Ковальов М.М.,Топольний Ф.П., Малаховська В.О Органічна речовина ґрунту під впливом тривалого сільськогосподарського використання Аграрні інновації. Рецензований науковий журнал. № 17. 2023. Видавничий дім «Гельветика». С. 81–87.
7. Родючість ґрунтів: Моніторинг і управління / За ред. В.В. Медведєва. К.: Урожай, 1992. 246 с.
8. Якість ґрунту. Польовий опис ґрунту (ISO 25177:2008, IDT): ДСТУ ISO 25177:2015. [Чинний від 2016-04-01]. Харків: Технічний комітет стандартизації ТК 142 «Ґрунтознавство», 2016. 9 с. (Національні стандарти України).
9. Органічна речовина ґрунту: ДСТУ 4289 (ДСТУ 4289-2004). [Чинний від 2004-04-30]. Київ : Держспоживстандарт України, 2005. 14 с
10. Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур. Вип. 7. Київ, 2000. 144 с.
11. Ковальов М.М.,Топольний Ф.П., Трикіна Н.М. Вплив способу використання чорноземів на їх фізичні властивості. Аграрні інновації Рецензований науковий журнал. № 16. 2022. Видавничий дім «Гельветика». С. 38–43.
12. Надточій П.П., Вольвач Ф.В., Гермашенко В.Г. Екологія ґрунту та його забруднення. Київ : Аграрна наука, 1997. 286 с.
13. Гамкало З. Г. Активна фаза органічної речовини ґрунту: генеза, роль, діагностика. Агрохімія і ґрунтознавство. 2003. № 64. С. 53–58.
14. Попірний М. А. Зміна якісних і спектроскопічних характеристик органічної речовини чорнозему типового за різних систем обробітку ґрунту. Вісник аграрної науки. 2016. Вип. 7. С. 65–68.
15. Яровий А. Т., Страхов Є. М.. Багатовимірний статистичний аналіз : начально-методичний посібник для студентів математичних та економічних фахів. Одеса: Астропринт, 2015. 132 с.
Published
2023-08-30
Section
MELIORATION, ARABLE FARMING, HORTICULTURE