ОЦІНКА ГІБРИДІВ РОЗЛУСНОЇ КУКУРУДЗИ (ZEA MAYS L. EVERTA STURT.) ЗА ВРОЖАЙНІСТЮ І ТЕХНОЛОГІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ ЗЕРНА

Ключові слова: об’ємне розширення зерна, об’єм попкорну з 1 га, тип розлуснення, розлуснення, нерозлуснені зерна.

Анотація

Метою роботи було створення нових гібридів розлусної кукурудзи з високими врожайними й технологічними показниками зерна. Матеріалом для проведення досліджень слугували 170 гібридів розлусної кукурудзи селекції ДУ Інститут зернових культур НААН України. Дослід проводився впродовж 2021–2022 рр. на Синельниківській селекційно-дослідній станції. У результаті проведених досліджень було встановлено, що гібриди розлусної кукурудзи мали статистично достовірні відмінності за врожайністю і об’ємним розширенням зерна. У середньому за 2 роки врожайність гібридів розлусної кукурудзи коливалася від 2,05 до 4,56 т/га, а об’ємне розширення зерна – від 34,5 до 52,3 см3/г. Кращими за врожайністю були такі гібриди, як Циклон × РС 19 – 4,56 т/га, Циклон × ІКР 15-2 – 4,38 т/га, Циклон × ІКР 11-9 – 4,35 т/га, а високі показники об’ємного розширення зерна продемонстрували гібриди – Корал × ІКР 8-2 – 52,3 см3/г, Циклон × ІКР 36-3 – 50,5 см3/г, Циклон × РР 1 – 50,5 см3/г. Для подолання протиріччя між врожайністю зерна і якістю попкорну ми скористалися суперознакою, тобто розрахували об’єм попкорну на 1 га посіву. Кращі гібриди перевищували стандарт Шанс за об’ємом попкорну з 1 га посіву на 26,3–59,9 м3/га; за врожайністю на 0,16–0,97 т/га та за об’ємним розширенням зерна – на 1,8–7,4 см3/г. Попкорн, отриманий із цих гібридів мав смакові якості вище стандартів – 4,3–5 балів, а кількість нерозлуснених зерен була незначною – 0,0–2,9 %. Отже, найкращим для виробництва глазурованого попкорну є трьохлінійний жовтозерний гібрид Циклон × РК 72, який характеризується такими показниками: врожайність – 4,07 т/га; об’ємне розширення зерна – 47,4 см3/г; крупність зерна – 57 насінин в 10 г; розлуснення – стовідсоткове; тип розлуснення – «гриб»; смакові якості – 4,3 балів. Для приготування попкорну в домашніх умовах ми рекомендуємо трьохлінійний червонозерний гібрид Шанс × РР 2 з такими показниками: врожайність – 3,93 т/га; об’ємне розширення зерна – 45,8 см3/г; крупність зерна – 91 насінина в 10 г; кількість нерозлуснених зерен – 2,9%; тип розлуснення – «метелик»; смакові якості – 5 балів.

Посилання

1. Hallauer A.R. Specialty corn: CRC Press LLC. 2001. P. 205–240. URL:http://pustakapertanianub.staff.ub.ac. id/files/2012/12/Specialty-Corns.pdf
2. Sweley J.C., Rose D.J. and Jackson D.S. Composition and sensory evaluation of popcorn flake polymorphisms for a select butterfly-type hybrid. Cereal Chemistry. 2011. Vol. 88, No. 3. P. 321–327. DOI: 10.1094/ cchem-09-10-0129.
3. Pereira M.G. and do Amaral Júnior A. T. Estimation of genetic components in popcorn based on the nested design. Crop breeding and Applied biotechnology. 2001. Vol. 1. URL:https://www.researchgate.net/profile/ Antonio-Junior-45/publication/275561784.
4. Olacojo O.O., Bancole F. and Ogunniyan D. Correlation, regression and cluster analyses on yield attributes and popping characteristics of popcorn (Zea mays L. everta) in derived savanna and rainforest agro-ecologies of Nigeria. Acta agriculturae Slovenica. 2021. Vol. 117. No. 3. P. 1–11. DOI: 10.14720/aas.2021.117.3.1625. 5. De Oliveira G.H., Murray S.C., Cunha Júnior L.C., de Lima K.M., de Lelis Medeiros de Morais C., de Almeida Teixeira G.H. and Moro G.V. Estimation and classification of popping expansion capacity in popcorn breeding programs using NIR spectroscopy. Journal of Cereal Science. 2020. Vol. 91. P. 1–8. URL: http://www. elsevier.com/locate/jcs.
6. Cañizares L. D. C. C., da Silva Timm N., Ramos A. H., Neutzling H. P., Ferreira C. D. and de Oliveira M. Effects of moisture content and expansion method on the technological and sensory properties of white popcorn. International Journal of Gastronomy and Food Science. 2020. Vol. 22. 100282. DOI:10.1016/j.ijgfs.2020.100282.
7. Vázquez-Carrillo M. G., Santiago-Ramos D. and de Dios Figueroa-Cárdenas J. Kernel properties and popping potential of Chapalote, a Mexican ancient native maize. Journal of Cereal Science. 2019. Vol. 86. P. 69–76. DOI:10.1016/j.jcs.2019.01.010.
8. Schwantes I. A., do Amaral Júnior A. T., Gerhardt I. F. S., Vivas M, de Lima e Silva F. H. and Kamphorst S. H. Diallel analysis of resistance to Fusarium ear rot in Brazilian popcorn genotypes. Tropical plant pathology. 2017. Vol. 42, P. 70–75. DOI:10.1007/s40858-017-0136-6.
9. Scapim C. A., Braccini A. D. L., Pinto R. J. B., Amaral Júnior A. T. D., de Araujo Rodovalho M., da Silva R. M. and Moterle L. M. Average genetic components and inbreeding depression in popcorn populations. Ciencia Rural. 2006. Vol. 36. No. 1. P. 36 – 41. DOI: 10.1590/S0103- 84782006000100006.
10. Vijayabharathi A., Anandakumar C. R. and Gnanamalar R. P. Analysis of correlations and path effects for popping expansion in popcorn ( Zea mays var. everta Sturt.). Electronic Journal of Plant Breeding. 2009. Vol. 1. P. 60–64. URL:https://ejplantbreeding.org/ index.php/EJPB/article/view/1845
11. Arnhold E., Mora F., Silva R. G., Good-God P. I. and Rodovalho M. A. Evaluation of top-cross popcorn hybrids using mixed linear model methodology. Chilean Journal of Agricultural Research. 2009. Vol. 69. No. 1. P. 46–53. DOI:10.4067/S0718-58392009000100006.
12. Santos J. S., de Souza Y. P., Vivas M., do Amaral Junior A. T., de Almeida Filho J. E., Mafra G. S., Viana A. P., de Amaral Gravina G. and Ferreira F. R. Genetic merit of popcorn lines and hybrids multiple foliar diseases and agronomic properties. Functional Plant Breeding Journal. 2019. Vol. 2, No. 2. P. 33 – 47. DOI:10.35418/2526-4117/v2n2a2.
13. Parsons L., Ren Y., Yob A., Hurst P., Angelovici R., Rodriguez O. and Holding D. R. Production and selection of quality protein popcorn hybrids using a novel ranking system and combining ability estimates. Frontiers in Plant Science. 2020. Vol. 11, No. 698. P. 1–20. DOI:10.3389/fpls.2020.00698.
14. Do Amaral Junior A. T., de Jesus Freitas I. L., Guimarães A. G., Maldonado C., Arriagada O. and Mora F. Bayesian nalysis of quantitative traits in popcorn (Zea mays L.) through four cycles of recurrent selection. Plant Production Science. 2016. Vol. 19. No. 4. P. 574–578. DOI:10.1080/1343943X.2016.1222870.
15. Ahmet Ö. Z. and Kapar H. Determination of grain yield, some yield and quality traits of promising hybrid popcorn genotypes. Turkish Journal of Field Crops. 2011. Vol. 16. No. 2. P. 233–238. URL:https://www. researchgate.net/publication/286355924.
16. Do Amaral Júnior A. T., Dos Santos A., Gerhardt I. F. S., Kurosawa R. N. F., Moreira N. F., Pereira M. G., de A. Gravina G. and de L. Silva F. H. Proposal of a super trait for the optimum selection of popcorn progenies based on path analysis. Genetics and Molecular Research. 2016. Vol. 15. No. 4. P. 1–9. DOI:10.4238/ gmr15049309.
17. Jele С. P. Genetic analysis of agronomic and quality traits in popcorn hybrids. A dissertation submitted in partial fulfilment of the requirements for the degree of Master of Science in Plant Breeding. University of KwaZulu-Natal. Republic of South Africa. 2012. 119 p.
18. Методика проведення експертизи сортів рослин групи зернових на відмінність, однорідність і стабільність. Український інститут експертизи сортів рослин / ред. С. О. Ткачик 2-ге вид., випр. і доп. Вінниця. 2016. 164 с.
19. Літун П. П., Кириченко В. В., Петренкова В. П., Коломацька В. П. Системний аналіз в селекції польових культур: навч. посіб. Інститут рослинництва ім. В. Я. Юрʼєва. Харків, 2009. 354 с.
Опубліковано
2023-07-05
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО