ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ПРЕПАРАТІВ ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ РОЗВИТКУ КУРЧАВОСТІ ПЕРСИКА

Ключові слова: персик, курчавість листя, засоби хімічного захисту, мікродобрива.

Анотація

Плодові культури займають важливе місце у раціоні українців та їх вирощування широко розповсюджено. На переважній більшості території України персик можливо культивувати у приватних та промислових насадженнях. Стабільне ведення плодівництва можливе при освоєнні зональних систем землеробства, які забезпечують раціональне використання виробничих ресурсів і біокліматичного потенціалу певного регіону. При цьому як сукупність факторів інтенсифікації, так і їх роль у формуванні врожаю суттєво різняться залежно від зони, рівня родючості ґрунту, використання біологічного потенціалу сорту, забезпеченості технології матеріальними ресурсами та ін. Вітчизняний та зарубіжний досвід свідчить, що застосування сучасних технологій вирощування плодових культур на нинішньому етапі розвитку землеробства дає можливість у зонах із сприятливими грунтово-кліматичними умовами одержувати високі та стабільні врожаї. Сьогодні, сучасні морозостійкі сорти прекрасно зимують в Україні навіть у двадцятиградусні морози. При правильному догляді можна отримувати врожай великих персиків з відмінними смаковими якостями – щорічно. Сортові персики плодоносять не менше 20 років, а деякі дерева – навіть понад п'ятдесят. В стадію плодоношення персик вступає вже на 2–3 рік після посадки, але це ще й залежить від сорту і віку саджанця. У період цвітіння деревця персика приваблюють велику кількість бджіл. Але, буває так, що після цвітіння листя персика і молодий приріст починають деформуватися. Потім листва зовсім скручується й обпадає. Ріст молодих пагонів припиняється, обсипається зав'язь, розвиток саджанців сповільнюється, ріст дорослого деревця пригнічується. Потім знову з'являються молоді листочки, і пагони, але визріти до осені вони не встигають і взимку обмерзають. Все це прояви грибкового захворювання. Ідеальними умовами для активного розвитку курчавості листя персику є відносно тепла зима і дощова прохолодна весна. Саме такі погодні умови ми спостерігаємо останні декілька років. Тому важливим агротехнічним заходом є проведення профілактики даного захворювання, адже краще його не допустити ніж потім лікувати дерева. Метою проведених досліджень було встановлення ефективності застосування популярних нині засобів боротьби з курчавістю листя на деревах персика, шляхів підвищення врожайності та якості плодів. Об’єкт досліджень – процеси розвитку патогену та його вплив на врожайнсть культури залежно від елементів технології та кліматичних умов вирощування в умовах Степу України. Предмет досліджень – персик звичайний (Persica vulgaris) сортів Т-3, Роял Прайд, Біг Топ. В результаті проведених досліджень було встановлено ефективність застосування методів хімічного захисту персику від найбільш шкодочинного захворювання – курчавості персика, а також вплив комплекних мікродобрив на стійкість дерев до хвороб та якість врожаю.

Посилання

1. Стецько Н.М. Найпоширеніші захворювання Prunus persica в Закарпатській області / Н.М. Стецько, Т.Ю. Чекан, К.А. Шейдик / Молодий вчений. – 2015. – № 2(5). – С. 36–40.
2. Brown M. W. Agriculture, Food Security and Climate Change: Outlook for Knowledge, Tools and Action. CCAFS, 2010. Report № 3. 16 р.
3. Svetaz, Laura "Unraveling early events in the Taphrina deformans-Prunus persica interaction: an insight into the differential responses in resistant and susceptible genotypes". Plant, Cell & Environment. 2017.
4. Нагорна Л.В. Короткостроковий прогноз кучерявості листків персика / Каленич Ф.С., Денисюк О.Ф. / (Розробник – Мелітопольська дослідна станція садівництва ім. М.Ф. Сидоренка Інституту садівництва НААН) / Аграрна наука – виробництву / Науково- інформаційний бюлетень завершених наукових розробок, 2013. – № 3 (65).
5. Заяць, В.А. Біологічні і господарські властивості та перспективи вирощування персика в зоні Українських Карпат : автореф. дис. ... д-ра с-г наук : 06.01.07 / В.А. Заяць. – К., 2001. – 40 с.
6. Заморський В.В., Бушилов В.Д. Особливості росту саджанців сливи та персика від типу підщеп. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2012. Вип. 79. С. 230–233.
7. Грицаєнко А.О. Плодівництво. К.: Урожай. 2000. 432 с.
8. Лядська І.В., Головко О.Ю., Реалізація потенціалу за продуктивністю сортів персику в залежності від формування крони. Таврійський науковий вісник № 128 2022 р. С. 126–131.
Опубліковано
2023-07-04
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО