ВИРОЩУВАННЯ ЛЮПИНУ ЖОВТОГО В ЗОНІ ПОЛІССЯ УКРАЇНИ

Ключові слова: селекція, продуктивність, сорт, алкалоїдність, стійкість, цінні господарські ознаки, урожайність, адаптивність.

Анотація

Мета дослідження: оцінити, проаналізувати та провести добір селекційного матеріалу люпину жовтого за господарсько-цінними ознаками та створити високопродуктивні, адаптовані до умов Західного Полісся України сорти люпину жовтого. Методика дослідження. В процесі дослідження застосовувались спеціальні та загальнонаукові методи досліджень: польовий метод – для вивчення взаємозв'язку об'єкта з біотичними та абіотичними факторами в конкретних умовах досліджуваної зони; вимірні, візуальні – для вивчення особливостей прояву ряду ознак у польових та лабораторних умовах; лабораторні методи: морфофізіологічний – для визначення біометричних параметрів рослини; хімічний – визначення хімічного складу зерна; фізичний – визначення фізичних показників зерна; статистичні методи: дисперсійний; порівняльно-розрахунковий – для визначення економічної та енергетичної ефективності технологій вирощування. Результати досліджень. Висвітлено процес створення нового високопродуктивного та перспективного сорту люпину жовтого Волинською ДСГДС ІК. Продукування якісних та адаптивних сортів люпину жовтого до умов зони Полісся вітчизняної селекції, що сприятиме впровадженню у рослинництво та налагодження співпраці з агроформуваннями різних форм власності. Висновки. Селекційна робота Волинської ДСГДС ІК направлена на створення сортів, які б давали значну прибавку зерна і зеленої маси та були стійкими проти основних хвороб. Отже, створення нових сортів люпину, зокрема за комплексним поєднанням ознак та їх високими значеннями, має перспективу для підвищення ефективності виробництва білка, протеїну та підвищення родючості ґрунту в Україні. За результатами селекційних досліджень створено сорт люпину жовтого універсального використання Дарунок Полісся, який у 2021 році внесений до Державного реєстру сортів рослин України.

Посилання

1. Катон, Варон, Колумелла, Пліній. Про сільське господарство. М., 1957. С. 351.
2. Купцов Н. В., Такунов И.П. Люпин. Генетика, селекция, гетерогенные посевы. Брянск, 2006. 576 с.
3. Юхимчук Ф.Ф. Люпин в земледелии. К. : Госельхозиздат УССР. 1974.
4. Солодюк Н.В., Мясоедова Н.С. Алкалоидность и кормовая ценность люпина. Киев : Укр. НИИ НТМ, 1971. 21с.
5. Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур. Київ : Державна комісія України по випробуванню і охороні сортів рослин, 2001.
6. Методические указания ВИР по изучению зернобобовых культур. Л., 1975. 40с.
7. Держспоживстандарт України, 2007; ДСТУ 4827: 2007 «Люпин кормовий. Технічні умови», Держспоживстандарт України, 2007.
8. Международный класыфикатор СЭВ рода Lupinus L. / сост. С. Степанова, Н. Назарова, В. Корнейчук (СССР); Хр. Лемат (ГДР), Я . Миколайчик (ПНР). Л. : ВИР, 1985. 43с.
9. Доспехов, Б.А. Методика полевого опыта с основами статистической обработки результатов исследований. 6-е изд., доп. и перераб. Москва : Агропромиздат, 1985. 351 с.
Опубліковано
2023-04-28
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО