ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОТЕНЦІАЛЬНОЇ ПРОДУКТИВНОСТІ ТА ЯКОСТІ ЗЕРНА СОРТІВ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ
Анотація
Нерівновага у впливі різних природно-сільськогосподарських факторів та їх взаємодії регіону визначають відмінності сумарної в різних генотипах продуктивності та якості зерна. Мета. Метою було виявити межи мінливості по генотипах в залежності від екологічних умов середовища з нестабільнім проявом кліматичних умов в аспекті формування врожайності та якості зерна. Методи: В умовах науково-дослідного поля науково- освітнього центру практичної підготовки Дніпровського державного аграрно-економічного університету проводили оцінку 8 сортів пшениці озимої української селекції від різних науково-дослідних установ Подолянка, Господарка, Сотниця, Аргумент, Bodycek, Azano, Daria, Balitus. Ділянки випробування досліду були розміщенні регулярним чином зі схемою посіву у трикратній повторності, площа 10 м2 кожної. Оцінювали врожайність, її структуру, вміст білку в зерні, вміст білкових компонентів. Результати. Провели оцінку господарської придатності за перевагами цієї ознаки у сортів Bodycek, Azano, Daria, Balitus. значно перевищували стандарт за врожайністю такі сорти як Bodycek, Azano, які за результатами трьох років випробування стандарт по врожайності, проміжне положення займав сорт Balitus. Дані свідчать про ключову роль виконаності зерна при формуванні врожаю. У сортів Bodycek, Azano, Balitus вища врожайність формується за рахунок більш високої продуктивної кущистості. До сильних пшениць відносяться сорти Аргумент, Bodycek, Azano, Balitus. Bodycek, Azano формують і високу продуктивність, і високу якість. Як сорт з комплексом високої зернової продуктивності, але нестабільної в умовах регіону, та якості за всіма компонентами можна використовувати сорт Balitus, як джерело якості сорт Аргумент. Висновки. Досліджуваний набор з 8 сортів показав більш високу врожайність за сорт-стандарт Подолянка в умовах науково-дослідного поля у двох сортів Bodycek, Azano, причому за аналізом окремих років вирощування жоден з сортів стабільно не перевищував стандарт за будь-яких умов. Вищу зернову продуктивність сорти формували за рахунок високої ваги зерна з рослини та МТЗ. За поєднанням підвищення врожайності з високими хлібопекарськими якостями виділилися в першу чергу сорти Bodycek, Azano, що формують врожайність і якість на високому рівні.
Посилання
2. Cann D., Hunt J., Rattey A., Porker K. (2022). Indirect early generation selection for yield in winter wheat. Field Crops Research, 282. 108505. doi: 10.1016/j. fcr.2022.108505
3. Essam F., Badrya M., Aya M. (2019). Modeling and forecasting of wheat production in Egypt. Advances and Applications in Statistics, 59(1). Р. 89–101. https:// ideas.repec.org/a/arp/tjssrr/2018p510-518.html
4. Jaradat A. (2018). Simulated climate change deferentially impacts phenotypic plasticity and stoichiometric homeostasis in major food crops. Emirates Journal of Food and Agriculture, 30(6). Р. 429–442. doi: 10.9755/ ejfa.2018.v30.i6.1705
5. Hongjie L., Timothy D. M., McIntoshc, R.A., Yang, Z. (2019). Breeding new cultivars for sustainable wheat production. The Crop Journal, 7(6). Р.715–717. doi: 10.1016/j.cj.2019.11.001
6. Li H.J., Timothy D. M., Mc Intoshc R.A., Zhou Y. (2019). Wheat breeding in northern China: achievements and technical advances. The Crop Journal, 7(6), Р. 718–729. doi: 10.1016/j.cj.2019.09.003
7. Liu Y., Liang X., Zhou F., Zhang Z. (2017). Accessing the agronomic and photosynthesis-related traits of highyielding winter wheat mutants induced by ultra-high pressure. Field Crops Research, 213. Р. 165–173. doi: 10.1016/j.fcr.2017.08.005
8. OlaOlorun B., Shimelis H., Laing M., Mathew I. (2021). Morphological variations of wheat (Triticum aestivum L. em. Thell.) under variable ethyl methanesulphonate mutagenesis. Cereal Research Communications, 49. Р. 301–310. doi: 10.1007/s42976-020-00092-3
9. Tsenov N., Atanasova D., Stoeva I., Tsenova, E. (2015). Effects of drought on grain productivity and quality in winter bread wheat. Bulgarian Journal Agricultural Sciences, 21. Р. 592–598. https://www.agrojournal. org/21/03-18.pdf