ІНДУКЦІЯ БУЛЬБОУТВОРЕННЯ КАРТОПЛІ В КУЛЬТУРІ IN VITRO ЗАЛЕЖНО ВІД ТРИВАЛОСТІ ФОТОПЕРІОДУ ТА РІВНЯ АЗОТНОГО ЖИВЛЕННЯ
Анотація
Мета. Визначити оптимальний режим культиву-вання картоплі in vitro середньораннього сорту Невська залежно від тривалості фотоперіоду та рівня азотного живлення задля збільшення виходу оздоровленого насіннєвого матеріалу. Методи: комплексне викори-стання лабораторного, математично-статистичного, розрахунково-порівняльного методів та системного аналізу. Результати. Наведено експериментальні дані щодо впливу тривалості фотоперіоду та рівня азотного живлення на ріст, розвиток і продуктивність картоплі in vitro середньораннього сорту Невська. Спостереження за ростом рослин та інтенсивністю бульбоутворення засвідчили, що кількість рослин із мікробульбами на двадцятий день спостережень на фоні десятигодинного фотоперіоду становила 2,9 %, а за шістнадцятигодин-ного – 0,4 %. Але вже на 40-й день цей показник стано-вив відповідно 34,8 та 12,5 %, а на 60-й – 73,3 та 54,0 %. Встановлено, що додавання до живильного середо-вища повної норми азоту сприяло збільшенню фор-мування кількості міжвузлів рослинами in vitro в перші 20 днів росту та розвитку на 5,8 %, а в 40-й і 60-й дні – на 18,3 та 12,1 %, відповідно. Висота рослин при цьому була на 11,3–17,4 % більшою протягом усього строку культивування, ніж за відсутності азоту у складі живиль-ного середовища. Проте інтенсивність бульбоутворення під час додавання ½ норми азоту була найбільшою і становила 99,4 %. Аналіз даних свідчить, що за шіст-надцятигодинного освітлення порівняно з десятигодин-ним у середньому збільшувалася маса мікробульби на 21,1 %, а маса бульб з однієї рослини – на 26,0 %. Кількість утворених мікробульб на одну рослину у розрізі досліду коливалась у межах від 0,9 до 1,2 шт. із найбіль-шим значенням, зафіксованим під час культивування на живильному середовищі з додаванням ½ норми азоту при 16-ти годинному фотоперіоді. Висновки. Максимальну продуктивність під час визначення опти-мальних елементів технології вирощування мікробульб середньораннього сорту картоплі Невська в культурі in vitro отримано за тривалості освітлення в 16 годин за культивування на середовищі із половинною нор-мою азоту. Кількість мікробульб на одну рослину при цьому становила 1,2 шт., маса середньої мікробульби – 247,6 мг, маса мікробульб на одну рослину – 283,2 мг.
Посилання
2. Балашова Г.С. Насінництво картоплі за дво-врожайної культури в умовах Степу України. Картоплярство. 2012. № 41. С. 64–69.
3. Бугаєва І.П., Сніговий В.С. Культура картоплі на півдні України : монографія. Херсон : Видавництво ХДПУ, 2002. 176 с.
4. Кушнір Г.П. Мікроклональне розмноження рос-лин : монографія. Київ : Наукова думка, 2005. 271 с..
5. Aksenova M. P., Konstantinova T.N., Lozhnikova V. N., Golyanovskaya S.A., Sergeeva L.I. Interaction between day length and phytohormones in the control of potato (Solanum tuberosum L.) tuberization in the in vitro culture. Russian Journal of Plant Physiology. 2009. Vol. 56 (4). Р. 454–461.
6. Балашова Г.С. Влияние температуры, фотопериода и концентрации микросолей в питательной среде на продуктивность картофеля в культуре in vitro. Молодой ученый. 2015. № 14. С. 675–678.
7. Mahmoud O., Nazarian F., Struik P.C. Effects of temperature fluctuation during in vitro phase on in vitro microtuber production in different cultivars of potato (Solanum tuberosum L.). Plant cell, tissue and organ culture (PCTOC). 2009. Vol. 98 (2). Р. 213–2018.
8. Shambhu P.D., Lim H.T. Microtuberization of potato (Solanum tuberosum L.) as Influenced by supplementary nutrients, plant growth regulators, and in vitro culture conditions. Potato Research. 2012. Vol. 55 (2). P. 97–108.
9. Khalil M.M., El Aal. Abd A.M.H., Samy M.M. Growth Improvement of Potato Plants Produced from Tissue Culture. Middle East Journal of Agriculture Research. 2016. Vol. 5 (4). Р. 666–671.
10. Рябцева Т.В., Куликова В.И., Ходаева В.П. Оценка питательных сред при размножении сортов картофеля in vitro. Международный научно-исследовательский журнал. 2017. № 12 (66). С. 134–137.
11. Gülsün E.V., Ozsan T., Gozen V., and Onus A.N. In vitro micro tuber formation in potato (Solanum tuberosum L.): is there any Relation between Methyl Jasmonate, Sugars, and Explants. International Journal of Biotech Trends and Technology. 2018. Vol. 8 (1). Р. 1–8.
12. Elkazzaz А. Micropropagation of four potato cultivars in vitro. Academia Journal of Agricultural Research. 2015. Vol. 3 (9). P. 184–188.
13. Salem J., Hassanein A.M. In vitro propagation, microtuberization, and molecular characterization of three potato cultivars. Biologia Plantarum. 2017. Vol. 61(3). P. 427–435.
14. Вожегова Р.А., Лавриненко Ю.О., Балашова Г.С. та ін. Оздоровлення картоплі в культурі in vitro : науко-во-методичні рекомендації. Херсон, 2013. 20 с.
15. Куценко В.С., Осипчук А.А., Подгаєцький А.А. та ін. Методичні рекомендації щодо проведення дослі-джень з картоплею. Немішаєве, 2002. 183 с.
16. Трофимец Л.Н. Биотехнология в картофелевод-стве. Москва, 1989. 45 с.
17. Оптимизация приемов оздоровления, размноже-ния и защиты семенного картофеля от вирусной инфек-ции : метод. указания. Минск, 1996. 16 с.
18. Вожегова Р.А., Лавриненко Ю.О., Малярчук М.П. та ін. Методика польових і лабораторних досліджень на зрошуваних землях. Херсон, 2014. 286 с.
19. Murashige T., Skoog F.A. Revised Medium for Rapid Growth and Bio Assays with Tobacco Tissue Cultures. Physiologia Plantarum. 1962. Vol. 1 (3). P. 473–497.