Організація комп’ютерного сервісу та моделювання селекції на якість тютюнової сировини

Ключові слова: генетично запрограмований сорт, високоінтелектуальні технології, сортотип, генотип, продуктивність

Анотація

Мета. Теоретичне і методичне забезпечення селекційного процесу має бути зорієнтованим на формування високоінтелектуальних технологій із застосуванням генетично запрограмованих сортів необхідної біологічної та господарської спрямованості. Матеріали й методи. Матеріалом для підготовки статті слугувала створена колекція тютюну та вихідний селекційний матеріал, напрацьований за тривалий період роботи. Метод селекційної роботи – міжсортова гібридизація шляхом простих, складних, насичуючих, паралельно-насичуючих схрещувань та наступних індивідуальних і масових доборів. Результати. Розроблена система комп’ютерного сервісу підвищить ефективність селекційного процесу за рахунок таких факторів: за допомогою банку даних селекціонер буде володіти значною генетичною інформацією про наявний матеріал; прогноз перспективних гібридних комбінацій до проведення схрещування дозволить збільшити обсяги опрацювання вихідного матеріалу без додаткових затрат; інформаційно-пошукова система реєстрації і документації дозволить раціонально планувати селекційні експерименти, підвищити їх достовірність та точність оцінок. Висновки. На основі проведеного аналізу стану селекційного процесу тютюну із застосуванням різних методів оцінки, схем схрещування, методів добору та детального математичного аналізу встановлено таке: під час створення сортів за обмежених технологічних факторів необхідно орієнтуватися на формування високого нижнього порогу продуктивності у поєднанні з надійним генетичним захистом від лімітів середовища, шкідників і хвороб та системної властивості генотипу, кінетики динамічних процесів шляхом оптимізації фенотипових ознак; визначення оптимальної морфології рослин різних сортотипів ґрунтується на функціональній діяльності кожної ознаки, яка детермінує з генотипом і визначає взаємозв’язок елементів будови рослини з діяльністю генів, що є основою для теоретичної бази селекції на продуктивність; в Україні обмежений вегетаційний період для формування продуктивності сортів тютюну терміном не пізніше 15 вересня, тому у модель сортів повинна закладатися ознака скоростиглості, високої адаптивності до кліматичних умов регіонів вирощування та стійкості до поширених збудників хвороб.

Посилання

1. Савіна О.І., Матієга О.О., Шейдик К.А., Корсак В.В. Формування навчальної колекції тютюну. Вісник Харківського Інституту Генетичні ресурси рослин. 2010. Вип. 8. С. 58–63.
2. Бороевич С. Принципи та методи селекції рослин. «Колос», 1984. 324 с.
3. Лісовий М.П. Стан та перспективи селекції на стійкість щодо збудників основних хвороб рослин в Україні. Вісник аграрної науки. 2000. Вип. 12. С. 70–72.
4. Фолконер Д.С. Критерії для відбору. Введення в генетику кількісних змін. Москва, 1985. С. 300–322.
5. Сайко В.Ф. Результативність селекційної роботи з польовими культурами в інституті землеробства УААН. Вісник аграрної науки. 2000. Вип. 12. С. 17–19.
6. Яшовський І.В. Генетико-імунологічні і технологічні аспекти селекції проса. Вісник аграрної науки. 2000. Вип. 12. С. 29–31.
7. Савіна О.І. Теоретичні і практичні аспекти формування високого потенціалу продуктивності сортів тютюну. Науковий вісник національного аграрного університету. 2003. Вип. 63. С. 56–61.
8. Образцов А.С. Біологічні основи селекції рослин. Москва: Колос, 1981. 370 с.
9. Рекомендації щодо вирощування сортів тютюну сигарного типу / Балян А.В., Федорюк М.Д., Савіна О.І., Василів Т.В., Матієга О.О., Ловас В.П., Шейдик К.А., Корсак В.В. Бакта, 2010. 26 с.
10. Космодем'янський В.Н. Методи селекції і особливості нових сортів тютюну: дисертація д-ра с.-г. наук: 05.06.07 / Харківський сільськогосподарський інститут імені Докучаєва, 1967. 521 с.
Опубліковано
2022-03-03
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО