Економічна ефективність технології вирощування шавлії мускатної за краплинного зрошення в умовах Півдня України

  • В.О. Ушкаренко Херсонський державний аграрно-економічний університет
  • В.О. Чабан Херсонська державна морська академія
  • С.В. Коковіхін Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
  • А.В. Шепель Херсонський державний аграрно-економічний університет
  • В.П. Коваленко Національний університет біоресурсів і природокористування України
Ключові слова: шавлія мускатна, краплинне зро- шення, економічна ефективність, добрива, обробіток ґрунту, строк сівби, ширина міжряддя

Анотація

Мета. Визначити вплив глибини основного обробітку ґрунту, фону живлення та строків сівби на показники економічної ефективності вирощування шавлії мускат- ної за краплинного зрошення в умовах півдня України. Методи. Польові досліди проведено згідно з методикою дослідної справи впродовж 2011–2018 рр. на дослід- ному полі ПП «Агрофірма-Додола» Бериславського району Херсонської області. Мінеральні добрива вно- силися у вигляді гранульованого суперфосфату та амі- ачної селітри на ділянках вручну за схемою досліду. Агротехніка в досліді була загальновизнаною для умов Південного Степу України за винятком факторів, що були прийняті до вивчення. Результати. За результа- тами узагальнення багаторічних даних встановлено, що найвищі показники вартості валової продукції шавлії мускатної сформовані за використання підвищених доз мінеральних добрив у 2–3 роках використання досліджу- ваної культури. Аналіз виробничих витрат свідчить про їх максимальне підвищення в 1,9–2,3 рази у першій рік використання, що пов’язано з витратами на краплинне зрошення, внесення добрив та збідненням основного обробітку ґрунту. Максимальні показники отримання умовного чистого прибутку – 336 тис грн/га було отри- мано за вирощування культури на фоні внесення N60P90, сівбі в перший строк із міжряддям 45 см та проведенням оранки на глибину 28–30 см. В інші роки використання суттєвої різниці між досліджуваними глибинами основ- ного обробітку ґрунту виявлено не було. Висновки. Визначено, що вирощування шавлії мускатної на чет- вертому році призвело до збитків на всіх неудобрених варіантах. Максимальну рентабельність одержано за оранки на глибину 28–30 см, внесення добрив у дозі N60P90, проведення сівби у перший строк формування міжряддя 45 см з першого по третій рік використання. За цих умов досліджуваний економічний показник під- вищився до 435%. Кореляційно-регресійним аналізом доведено, що максимальний умовний чистий прибуток та мінімальна собівартість 1 кг суцвіть шавлії мускат- ної формуються на другому та третьому роках вико- ристання. Найгірші значення – чистий прибуток нижче 82 тис грн/га та собівартість до 27 грн/кг одержали на четвертому році використання у варіанті без внесення мінеральних добрив.

Посилання

1. Науково-практичні аспекти формування високопродуктивних агровиробничих систем в умовах півдня України / М.І. Федорчук та ін. Херсон : Айлант, 2011. 158 с.
2. Ушкаренко В.О., Федорчук М.І., Коковіхін С.В. Програмування врожаю надземної маси шавлії лікарської в умовах Південного Степу України. Таврійський науковий вісник. 2008. Вип. 60. С. 11–17.
3. Дослідження змін температурного режиму за багаторічний період у Південно-Степовій зоні України та вивчення його впливу на продуктивність пшениці озимої / Ю.П. Кіріяк та ін. Таврійський науковий вісник. 2017. Вип. 97. С. 53–59.
4. Особливості динаміки онтогенезу шавлії лікарської в умовах зрошення Півдня України / В.О. Ушкаренко та ін. Таврійський науковий вісник. 2010. Вип. 71. Ч. 2. С. 3–12.
5. Вожегова Р.А., Коковіхін С.В., Біляєва І.М. Адаптування систем зрошуваного землеробства до локальних та регіональних умов Південного Степу України та глобальних змін клімату. Таврійський науковий вісник. 2017. Вип. 98. С. 29–35.
6. Дисперсійний і кореляційний аналіз у землеробстві та рослинництві : навчальний посібник / В.О. Ушкаренко та ін. Херсон : Айлант, 2008. 272 с.
7. Жуйков Г.Є. Економічні засади ведення землеробства на зрошуваних землях. Херсон : Айлант, 2003. 288 с.
Опубліковано
2021-01-11
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО