Дренажний стік як додаткове джерело водних ресурсів на Інгулецькій зрошувальній системі

  • Є.В. Козленко Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
  • О.В. Морозов Херсонський державний аграрно-економічний університет
  • В.В. Морозов Херсонський державний аграрно-економічний університет
Ключові слова: зрошення, горизонтальний дренаж, дренажний стік, якість дренажних вод, комплексна іри- гаційна оцінка

Анотація

У Південному сухостеповому регіоні України про-блема забезпечення водними ресурсами є актуальною.Запаси водних ресурсів із кожним роком зменшуються,погіршується їхня якість, дорожчає вартість викори-стання води в усіх галузях економіки, у тому числіу сільському господарстві, де вода переважно є джере-лом зрошення сільськогосподарських культур. Ці проб-леми відносяться і до Інгулецького зрошуваного масиву(ІЗЗ), який розташований на території Херсонськоїі Миколаївської областей, є типовим для значної тери-торії цих областей, а також подібних умов Одеської,Запорізької, Донецької та Дніпропетровської областейза геологічними, інженерно-геологічними, гідрогеологіч-ними, геоморфологічними, ландшафтними, ґрунтовими,кліматичними, еколого-меліоративними, екологічними,соціальними, сільськогосподарськими та водогосподар-ськими умовами водокористування.В умовах наростаючого дефіциту водних ресурсіву сухостеповій зоні, чому сприяє стала тенденція змінклімату в бік його посушливості, актуальним є комп-лексне і раціональне використання всіх джерел воднихресурсів, як поверхневих, так і підземних вод. Одним ізтаких джерел на зрошуваних масивах і на території під-топлених штучно дренованих населених пунктів є дре-нажний стік, який здебільшого відводиться з підтопленоїтериторії і не використовується. В умовах багаторіч-ного зрошення каштанових, темно-каштанових ґрунтівта чорноземів південних водою І і ІІ класів якості на безстічних і слабодренованих водороздільних масивахПівденного регіону України дренажні води систем гори-зонтального систематичного дренажу можливо роз-глядати як потенціальне додаткове джерело воднихресурсів, що в умовах дефіциту води при відповідномуїх акумулюванні може забезпечувати до 700 м3 дренаж-ної води з 1 га на рік.Комплексна оцінка іригаційних показників дренаж-ної води Інгулецького зрошуваного масиву, який є типо-вим для більшості зрошувальних систем Південногорегіону України, показує, що за небезпекою вторин-ного засолення, підлуження ґрунту, токсичного впливуна рослини поливи дренажною водою є можливими заумови постійного застосування комплексу профілак-тичних ландшафтно-агромеліоративних заходів. Заполивів дренажною водою чорноземів південних гли-нистих середньо- і високобуферних, згідно з нормати-вами Постанови Кабінету Міністрів України № 766 від02.09.2020, є небезпека осолонцювання цих ґрунтів,тому поливи можливо проводити за змішування дре-нажної та зрошувальної води з обов’язковим проведен-ням комплексу агромеліоративних заходів.У середньому мінералізація дренажно-скидних водзнаходиться у межах 2,1–2,2 г/дм3. Дослідженнямивизначено, що в умовах Інгулецького зрошуваногомасиву збільшення мінералізації дренажно-скидних водвідбувається переважно за рахунок сульфат-іонів, іонівнатрію і магнію, значно в меншому ступені це стосу-ється збільшення вмісту хлорид-іонів, гідрокарбонат-і-онів та іонів кальцію.

Посилання

1. Інгулецька зрошувальна система: стан, проблеми та перспективи розвитку : монографія / Є.В. Козленко та ін. ; за ред. О.В. Морозова. Херсон : Айлант, 2020. 204 с.
2. Оцінка якості зрошувальної води в системі еколого-меліоративного моніторингу / О.В. Морозов та ін. Водні біоресурси та аквакультура. Сільськогосподарські науки. 2020. № 2. С. 192–209.
3. Параметри змін фізико – хімічних властивостей темно-каштанового зрошуваного ґрунту за різних меліоративних навантажень / П.В. Писаренко та ін. Зрошуване землеробство. 2018. № 69. С. 64–69.
4. Морозов В.В., Козленко Є.В., Морозов О.В. Шляхи покращення якості поливної води і підвищення родючості ґрунтів Інгулецької зрошувальної системи. Зрошуване землеробство. 2011. № 55. С. 30–38.
5. Обґрунтування критеріїв якості поливної води для ґрунтів Інгулецького зрошуваного масиву / В.В. Морозов та ін. Таврійський науковий вісник. 2018. № 99. С. 88–93.
6. Закрытая чековая рисовая оросительная система с оборотным циклом водопользования / В.В. Морозов и др. Водосбережение как средство выживания человечества в условиях нарастания водного кризисна : сборник научных трудов Сети водохозяйственных организаций Восточной Европы, Кавказа, Центральной Азии. Вып. 7. Ташкент : НИЦ МКВК, 2015. С. 44–50.
7. Регульоване використання дренажно-скидних вод рисових зрошувальних систем в умовах Краснознам’янського масиву / В.В. Морозов та ін. Природа для води : матеріали міжнар. наук.- практ. конф., м. Київ, 22 березня 2018 р. Київ, 2018. С. 177–178.
8. Рисові зрошувальні системи: використання дренажно-скидних вод : монографія / В.В. Дудченкота ін. Херсон : Грінь Д.С., 2016. 212 с.
9. ДСТУ 2730:2015. Захист довкілля. Якість природної води для зрошення. Агрономічні критерії. Вид. офіц. Київ : Мінекономрозвитку України, 2015. 9 с.
10. Про нормативи екологічно безпечного зрошення, осушення, управління поливами та водовідведенням : Постанова Кабінету Міністрів України від 02.09.2020 № 766. Офіційний вісник України. 2020. № 73. С. 27–31.
11. Землі Інгулецької зрошувальної системи: стан та ефективне використання : монографія / за ред. В.О. Ушкаренка, Р.А. Вожегової. Київ : Аграрна наука, 2010. 352 с.
12. Эффективное использование засоленных земель Степного Крыма : монография / В.А. Ушкаренко и др. Херсон : Айлант, 2010. 188 с.
Опубліковано
2021-01-11
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО