Продуктивність сучасних сортів пшениці озимої в умовах підзони Півночі Степу України

  • М.М. Назаренко Дніпровський державний аграрно-економічний університет
Ключові слова: пшениця озима, сорт, урожайність, якість, екологічне випробування

Анотація

Наявність високого ступеня кліматично контраст- них районів зумовлює постійну необхідність оцінки різноманіття сортового матеріалу пшениці озимої в умовах конкретної підзони. Мета. Показати осо- бливості формування врожайності та якості зерна в сучасних сортів пшениці озимої щодо стандарту, можливості й обмеження їх використання для покра- щення та (або) в безпосередньому застосуванні сортів в умовах Півночі Степу України. Методи: Експерименти проводили на дослідному полі Навчально-наукового центру Дніпровського держав- ного аграрно-економічного університету. Проводили фенологічні спостереження за органогенезом, облік урожайності, оцінку основних параметрів структури (висота рослини, кількість зерен із головного колоса, масу зерна з головного колосу, масу зерна з рослини, масу тисячі зерен). Якість зерна оцінювали за вміс- том білку, глютенінів і гліадинів. Результати. Вищий коефіцієнт продуктивності показали сорти Фаворитка, Лугастар, Комерційна. Три сорти – Комерційна, Співанка, Фаворитка – проявили певно вищу врожай- ність (за стандарт Подолянка). Сорт Фаворитка сфор- мував високу врожайність завдяки поєднанню високої ваги зерна з головного колосу, з рослини й високої маси тисячі зерен. Сорти Співанка й Комерційна – за умов високої ваги зерна з головного колосу й високої маси тисячі зерен. Виявлено, що фактори сорт і рік стабільно впливали на формування врожайності, але пріоритет був за змінами кліматичних умов. Можливі різні шляхи формування цієї ознаки в умовах Півночі Степу України залежно від генетично зумовлених сор- тів. Сорти Комерційна, Лугастар, Волошкова сформу- вали цілком задовільну якість зерна, сорт Фаворитка показав суттєві переваги за вмістом білку й компози- ції глютенінів і гліадинів. Висновки. Для безпосеред- нього використання в умовах регіону за комплексом показників якості й урожайності слід використовувати сорти Фаворитка й Комерційна. Як донори врожайних якостей – сорти Фаворитка, Комерційна, Співанка, як донори якісних параметрів – Комерційна, Лугастар, Фаворитка, Волошкова.

Посилання

1. Bordes J., Branlard G., Oury F.X., Charmet G., Balfourier F. Agronomic characteristics, grain quality and flour rheology of 372 bread wheats in a worldwide core collection. Journal of Cereal Science. 2008. No. 48 (3). P. 569–579. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jcs.2008.05.005.
2. Bordes J., Ravel C., Le Gouis J., Lapierre A., Charmet G., Balfourier F. Use of a global wheat core collection for association analysis of flour and dough quality traits. Journal of Cereal Science. 2011. No. 54. P. 137–134. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jcs.2011.03.004.
3. Daryanto S., Wang P., Jacinthe P. Global synthesis of drought effects on cereal, legume, tuber and root crops production: A review. Agricultural Water Management. 2017. No. 179. P. 18–33. DOI: 10.1016/j.agwat.2016.04.022.
4. Destelfeld A., Avni R., Fischer A. Senescence, nutrient remobilization, and yield in wheat and barley. Journal of Experimental Botany. 2014. No. 65. P. 3783–3798. DOI: 10.1093/jxb/ert477.
5. Essam F., Badrya M., Aya M. Modeling and forecasting of wheat production in Egypt. Advances and Applications in Statistics. 2019. No. 59 (1). P. 89–101. DOI: http://dx.doi.org/10.17654/AS059010089.
6. FAO. FAOSTAT: FAO Statistical Databases. Food and Agriculture Organization. Rome, Italy. 2016. URL: http://www.fao.org/faostat/en/#home.
7. Jaradat A. Simulated climate change deferentially impacts phenotypic plasticity and stoichiometric homeostasis in major food crops. Emirates Journal of Food and Agriculture. 2018. No. 30 (6). P. 429–442. DOI: 10.9755/ejfa.2018.v30.i6.1705.
8. Harkness C., Semenov M.A., Areal F. Adverse weather conditions for UK wheat production under climate change. Agricultural and Forest Meteorology. 2020. No. 1078622. P. 282–283. DOI: 10.1016/j.agrformet.2019.107862.
9. Le Gouis J., Oury F.-X., Charmet G. How changes in climate and agricultural practices influenced wheat production in Western Europe. Journal of Cereal Science. 2020. No. 93. DOI: 10.1016/j.jcs.2020.102960.
10. Nazarenko M., Mykolenko S., Okhmat P. Variation in grain productivity and quality of modern winter wheat varieties in northern Ukrainian Steppe. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. No. 10 (4). P. 102–108. DOI: 10.15421/2020_175.
11. USDA. World Agricultural Production. 2020. URL: https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/production.pdf.
Опубліковано
2021-03-26
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО