Якість насіння гібридів кукурудзи залежно від збиральної вологості і умов дозрівання

  • М.Я. Кирпа Інститут зернових культур Національної академії аграрних наук України
  • О.Ф. Стасів Інститут сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України
  • Т.М. Лук’яненко Інститут зернових культур Національної академії аграрних наук України
  • Т.Ю. Марченко Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
Ключові слова: кукурудза, збирання, вологість, маса насіння, схожість, врожайність

Анотація

Мета. Встановлення закономірностей формування якості насіння гібридів кукурудзи залежно від їх зби- ральної вологості, сортових особливостей та умов дозрівання. Методи. Лабораторні з визначення показ- ників якості (вологості, маси 1 000 насінин і сухої речо- вини, схожості); польові з виявлення схожості і врожай- ності гібридів кукурудзи; математично статистичні для обрахунку достовірності отриманих даних. Для дослі- дів відбирали типові качани через рівні проміжки часу (8–10 діб), негайно визначали вологість зерна, а після підсушування – інші показники якості. Масу 1 000 насі- нин визначали як фактичну, так і перераховану на суху речовину. Результати. Отримано дані, які характери- зують якість насіння гібридів кукурудзи при збиранні з вологістю зерна 18–50%. Виявлено в процесі дозрі- вання залежності між вологістю, масою 1 000 насінин і вмістом сухої речовини, встановлено, що у разі осо- бливих гідротермічних умов (опади, високі темпера- тури повітря) показники маси можуть зменшуватись на 3–15%. В лабораторних і польових дослідах визна- чено схожість і продуктивність насіння, що складається залежно від збиральної вологості і сортових особли- востей гібридів. Висновки. В технологіях збирання насіннєвої кукурудзи необхідно враховувати ряд зако- номірностей: кількість сухої речовини в насінні досягає максимуму за вологості 28–30%; лабораторна схожість вже є високою за вологості 38–40%, сила росту – за вологості 28–30%; насіння стає господарськопридатним починаючи зі збирання при вологості 38–40% і нижче. Якщо випадають опади і триває висока температура повітря, небажаним є перестій кукурудзи з вологістю 17–22%. Для прогнозування строків дозрівання та зби- рання пропонуються показники середньодобової воло- говіддачі зерна в межах 0,89–0,94%, 0,67–0,89 і 0,53– 0,73 – для гібридів ранньостиглої, середньоранньої і середньостиглої групи.

Посилання

1. Трегубенко М.Я., Фаюстов И.Г., Омельянец В.Ф. Биохимические, посевные и урожайные качества семян кукурузы в зависимости от фазы развития. Основные итоги научно-исследовательских работ по кукурузе: сборник научных работ. Днепропетровск, 1971. С. 240–248.
2. Китайова С.С., Понуренко С.Г., Чернобай Л.М., Деркач І.Б. Темп вологовіддачі зерна кукурудзи при достиганні гібридів різних груп стиглості. Селекція і насінництво: Міжвід. тем. наук. зб. Харків, 2013. Вип. 104. С. 66–72.
3. Чистяков С.Н. Изучение динамики влагоотдаче зерном у линий и гибридов кукурузы при его созревании. Научный журнал КубГау. 2012. № 84 (10). С. 1–12.
4. Игнатьев А.С. Интенсивность влагоотдачи зерна при созревании у среднеспелых самоопыленных линий кукурузы. Зерновое хозяйство России. 2011. № 1(13). С. 23–28.
5. Кирпа М.Я., Бондарь Л.М. Мінливість якості насіння кукурудзи залежно від її післязбиральної обробки. Селекція і насінництво: Міжвід. тем. наук. зб. Харків, 2015. Вип. 107. С. 176–182.
6. Стюрко М.О. Особливості формування схожості насіння кукурудзи. Бюл. Ін-ту с.-г. госп. степової зони НААН. Дніпропетровськ, 2012. № 3. С. 117–120.
7. Мустяца С.И. Динамика влажности зерна. Кукуруза и сорго. 1993. № 5. С. 15–17.
8. Кирпа М. Я. Стюрко М. О. Схожість насіння кукурудзи і методи її визначення. Селекція і насінництво: Міжвід. тем. наук. зб. Харків, 2012. Вип. 102. С. 135–143.
9. Вовченко Ю. В., Фурсова Г. К. Зерноутворення та насіннєутворення гірчиці. Селекція і насінництво: Міжвід. тем. наук. зб. Харків, 2010. Вип. 98. С. 211–219.
10. Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості : ДСТУ 4138-2002 [Чинний від 2004-01-01]. Київ : Дерспоживсдантарт України, 2003. 173 с.
11. Кирпа М.Я. Методологія визначення якості насіння зернових культур. Бюл. Ін-ту с.-г. госп. степової зони НААН. Дніпропетровськ, 2016. № 10. С. 20–25
12. Лебідь Є.М., Циков В.С., Пащенко Ю.М. та ін. Методика проведення польових дослідів з кукурудзою. Дніпропетровськ, 2008. 27 с.
13. Леснікова І.Ю., Харченко Є.М. Основи роботи і вирішення задач сільського господарства в середовищі електронних таблиць EXCEL : навчальний посібник. Дніпропетровськ : Пороги, 2012. 147 с.
Опубліковано
2021-03-26
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО