Вплив норм висіву, способів сівби та інокуляції насіння на схожість насіння та виживаність рослин нуту
Анотація
В статті показано вплив способів сівби, норм висіву та інокуляції на польову схожість насіння та виживаність рослин нуту.У сучасних умовах сьогодення у зв’язку зі зміною клімату виробничники шукають високопродуктивні нішеві сільськогосподарські культури, які можуть замінити традиційні зернобобові (горох, квасоля, боби) на більш перспективні нетрадиційні культури для зони Лісостепу. Такою культурою на даний час може стати нут.Нут більш посушлива культура ніж інші зернобобові (соя, горох, люпин). Вона забезпечує високу стабільну продуктивність в умовах півдня, а при зрошені подвоює свою врожайність.На ринку зернових культур нут завжди користується високим попитом. Розширення посівних площ під цю культуру дає нам змогу отримати більш високі прибутки та стабілізувати економіку в країні.Нажаль сьогодні на виробництво зернобобових культур впливає багато чинників: зменшення площ, зниження продуктивності, зміна клімату, ринкова нестабільність (падіння цін).Нут маловідома культура для умовах Лісостепу. На даний час недостатньо проведено досліджень з цією культурою. Тому нашим завданням є удосконалення елементів технології вирощування нуту звичайного в умовах Лісостепу. Адже на даний час це залишається актуальним питанням, що і обумовило необхідність проведення досліджень.Проаналізувавши трирічні дані, ми дійшли висновку, що способи сівби не мали помітного впливу на польову схожість і виживаність рослин нуту, але більш істотна різниця за цими показниками виявлена залежно від норми висіву насіння та інокуляції.У міру підвищення норми висіву насіння з 0,4 до 0,7 млн./га їх польова схожість знижувалася з 94,2 до 83,3%. Способи посіву не вплинули на польову схожість насіння.Більш висока виживаність рослин нуту до збирання встановлена при нормі висіву насіння 0,4-0,5 млн/га – 80,5-79,4% без інокуляції, 82,0-81,1% з інокуляцією ризоторфіном. Цей показник на 1,0-1,5% був вищим при суцільному способі посіву.Отримані дані дадуть можливість розширити знання про особливості способів сівби, норм висіву насіння, та інокуляції насіння нуту, для отримання високих врожаїв. Дасть змогу розробити рекомендації щодо використання даних показників при вирощуванні нуту, що дозволить підвищити продуктивність даної культури та покращити її якісні показники.
Посилання
2. Бабич А. О. Світові земельні, продовольчі і кормові культури : монографія. Київ : Аграрна наука, 1996. 570 с.
3. Гирка А.Д., Бочевар О.В., Сидоренко Ю.Я. Врожайність зерна нуту залежно від агротехнічних заходів вирощування в умовах північного Степу України. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони. 2013. № 4. С. 53-57
4. Вус Н. О., Кобизєва Л. Н. Формування мінливості продуктивності та урожайності зразків нуту в залежності від строків сівби. Іноваційні технології в рослинництві: проблеми та їх вирішення : матеріали міжнародна науково – практична конференція, м. Житомир, 7-8 червня 2018 р. Житомир, 2018. С. 26-30.
5. Дідур І. М., Темченко М. О. Вплив інокулянтів та мікродобрив на густоту стояння та висоту рослин нуту. Сільське господарство та лісівництво. 2017. № 6. С. 14–20.
6. Кернасюк Ю. Перспективний нут: Технологія вирощування нуту в Україні. Агробізнес сьогодні. № 14. 2018. С. 33–41.
7. Кірілеско О. Л. Формування врожайності посівів зернобобових культур залежно від способу передпосівної обробки насіння інокулянтами та добривами в умовах Західного Лісостепу України. Іноваційні технології в рослинництві: проблеми та їх вирішення : матеріали міжн. наук. – практ. конф., м. Житомир, 7-8 червня 2018 р. Житомир, 2018. С. 58–61.
8. Ключевич М. М., Гриценко О. Ю. Особливості вирощування бобових культур в органічній сівозміні. Іноваційні технології в рослинництві: проблеми та їх вирішення : матеріали міжн. наук. – практ. конф., м. Житомир, 7-8 червня 2018 р. Житомир, 2018. С. 65–67.
9. Рослинництво. Технології вирощування сільськогосподарських культур / за ред. В.В. Лихочвора, В.Ф. Петриченка. Львів, 2010. 574 с.
10. Січкар В.І. Роль зернобобових культур у вирішенні білкової проблеми в Україні. Міжвідомчий тематичний науковий збірник «Корми і кормовиробництво». Вінниця, 2004. С. 62-66.




