Біофунгіциди на основі Bacillus subtilis як безпечна альтернатива хімічному захисту рослин у сільському господарстві

Ключові слова: біофунгіциди, Bacillus subtilis, екологічна доцільність, біологічний захист, зростання урожайності

Анотація

Метою дослідження є обґрунтування доцільності застосування біопрепаратів на основі сапрофітних бактерій, зокрема Bacillus subtilis, у системах захисту рослин як ефективної альтернативи хімічним фунгіцидам, з урахуванням їх біологічної активності, екологічної безпеки, впливу на підвищення врожайності сорго зернового, стійкості рослин до хвороб та покращення стану агрофітоценозів. У дослідженні використано комплекс методів, зокрема аналіз літературних джерел, польові випробування, оцінка агрофітоценозів і статистична обробка даних. Результати. Біопрепарати на основі Bacillus subtilis сьогодні розглядаються як перспективний інструмент екологічно безпечного та ефективного захисту рослин, що відповідає вимогам сталого сільського господарства, сприяє підвищенню врожайності культур та є актуальною відповіддю на сучасні виклики, пов’язані зі зміною клімату, деградацією ґрунтів і необхідністю скорочення хімічного навантаження на агроекосистеми. У статті досліджено потенціал використання біофунгіцидів на основі бактерій Bacillus subtilis як безпечної та ефективної альтернативи хімічним засобам захисту рослин у сучасному сільському господарстві.Актуальність теми зумовлена необхідністю зниження пестицидного навантаження на агроекосистеми, підвищення екологічної безпеки виробництва сільськогосподарської продукції та збереження родючості ґрунтів.У статті запропоновано оптимізовану схему застосування біологічних препаратів на основі Bacillus subtilis при вирощуванні сорго зернового. Проведені дослідження підтверджують, що обробка насіння сорго зернового біофунгіцидами на основі Bacillus subtilis сприяє активізації захисних механізмів рослин, формуванню здорових агрофітоценозів, а також зростанню урожайності культури. Окрему увагу приділено аналізу екологічної доцільності біологічного захисту рослин, зокрема його безпечності для довкілля та людей, на відміну від хімічних фунгіцидів, які мають негативний залишковий вплив. Висновки. Отримані результати свідчать про перспективність інтеграції біофунгіцидів на основі Bacillus subtilis у систему сталого агровиробництва та підвищення конкурентоспроможності сільського госпо- дарства в умовах сучасних екологічних викликів.

Посилання

1. Сергієнко В. Г., Ткаленко Г. М., Борзих О. І., Шита О. В. Біоконтроль хвороб овочевих культур за використання препаратів на основі Bacillus subtilis. Міжнародний науковий журнал інженерії та сільського господарства. 2024. № 3, т. 3. С. 61-72. DOI: https://doi.org/10.46299/j.isjea.20240303.06.
2. Гончар, А. М., Патика, М. В. Вплив бактерій Bacillus subtilis на стан і активність фотосинтетичного апарату рослин пшениці озимої (Triticum aestivum l.). Сільськогосподарська мікробіологія. 2022. № 36. С. 28-35. DOI: https://doi.org/10.35868/1997-3004.36.28-35.
3. Хаблак C. Біопрепарати для захисту рослин від шкідників. Журнал «Агроном» URL: https://www.agronom.com.ua/biopreparaty-dlya-zahystu-roslyn-vid-shkidnykiv/ (дата звернення: 10.08. 2025).
4. Guillén-Navarro K., López-Gutiérrez T., García- Fajardo V., Gómez-CornelioS.,Zarza E., De la Rosa- García S., Chan-Bacab M. (2023). Broad-Spectrum Antifungal, Biosurfactants and Bioemulsifier Activity of Bacillus subtilis subsp. spizizenii‒A Potential Biocontrol and Bioremediation Agent in Agriculture. Plants. 12. Р.1374.
5. Hadjouti R., Oulebsir-Mohandkaci H., Farida B., Furze J. Enhancing agriculturerecovery of Phaseolus vulgaris L. and Cucurbita pepo L. with Olea europaea L. plantgrowth promoting rhizobacteria. Soil Research. 2022. 60(8). Р. 850–863
6. Przemieniecki S. W., Kurowski T. P., Damszel M., Krawczyk K., Karwowska A. Effectiveness of the Bacillus sp. SP-A9 Strain as a Biological Control Agent for Spring Wheat (Triticum aestivum L.). J. Agr. Sci. Tech. 2018. 20. Р. 609–619.
7. Бойко М.О. ПІДВИЩЕННЯ ВРОЖАЙНОСТІ ТА ЯКОСТІ ЗЕРНА ГІБРИДІВ СОРГО ЗЕРНОВОГО У ЗОНІ ПІВДЕННОГО СТЕПУ УКРАЇНИ. Вісник аграрної науки. 2024. Том 102 (8). С. 73-80. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202408-08
8. Бойко М.О. Сорго як харчовий продукт: перспективи та нові можливості. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки. 2024. Вип.138. С. 15-21. DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.138.2
9. Бойко М. О. Вплив густоти посіву та строків сівби на продуктивність гібридів сорго зернового в умовах Півдня України. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2016. Вип. 3 (91). С. 96–104.
10. Базалій В. В., Бойко М. О., Алмашова В. С., Онищенко С. О. Рослинницькі аспекти та агроекологічні засади вирощування сорго зернового на Півдні України. Таврійський науковий вісник: Науковий журнал. Вип. 91. 2015. С. 3–6.
11. Бойко М. О. ПОСУХОСТІЙКІ КУЛЬТУРИ ДЛЯ ЗЕРНОВОГО КЛИНУ ПІВДНЯ УКРАЇНИ. Proceedings of the XIV International Scientific and Practical Conference. Copenhagen, Denmark, 2023. Pp. 23-25. URL: https://books.google.com.ua/books?hl=ru&lr=&id=zqLrEAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA23&ots=Q59whCLmnh&sig=-5rexG554y6h8o6jHTVI_r9X97s&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
12. Рильський О. Ф., Туровнік Ю. А., Петруша Ю. Ю., Рильська Я. С. Вплив Bacillus subtilis на формування ризосферної мікробіоти соняшнику. Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур НААН. 2023. № 34. C. 33-44. DOI: 10.36710/IOC- 2023-34-04
Опубліковано
2025-11-28
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО