Умови ранньовесняного періоду та вміст клейковини у зерні пшениці озимої в північному Степу України

Ключові слова: час відновлення весняної вегетації, кількість опадів, середньодобова температура

Анотація

Мета. Головна мета досліджень полягала в обґрунтуванні науково-методологічних основ для розробки та запровадження еколого-адаптивних технологій вирощування високоякісного зерна пшениці озимої в північному Степу України.Методи. Польові дослідження проведені впродовж 1986-2005 років у Кіровоградській дослідній станції (нині Інститут сільського господарства Степу НААН). Пшеницю озиму висівали після чорного пару та кукурудзи на силос у декілька строків: 2, 17 вересня та 2 жовтня. Вміст клейковини визначали методом відмивання.Результати. Встановлено, що в умовах північного Степу України чим пізніше відновлюється весняна вегетація рослин пшениці озимої тим меншою є кількість клейковини у її зерні. У середньому не залежно від попередників та строків сівби вміст клейковини у зерні пшениці озимої у роки з надраннім відновленням весняної вегетації становить 26,1% тоді як у роки з пізнім відновленням весняної вегетації – 31,7%.Тривалість періоду від часу переходу середньодобової температури повітря через 0°С до відновлення активної вегетації впливає на кількість клейковини у зерні пшениці озимої. Найбільший її вміст (31,4%) відмічається у роки з тривалістю зазначеного періоду від 20 до 30 днів. Як подовження так і його скорочення зменшує її кількість відповідно до 28,8% у роки з його тривалістю до 10 днів та 27,2% у роки з тривалістю понад 30 днів.Висновки. Помірний температурний режим у межах від 7,1 до 9,0°С впродовж періоду від часу відновлення весняної вегетації до початку трубкування рослин забезпечує найбільшу кількість клейковини. У такі рокивміст клейковини становив 30,6% проти 29,6% у роки із середньодобовою температурою повітря до 7,0°С та 26,6% у роки із температурою понад 11,0°С. Чим більш тривалий цей період тим більша кількість клейковини накопичується у зерні пшениці озимої. У роки коротким періодом до 25 днів вміст клейковини у середньому становив 27,0% проти 30,2% у роки з його тривалістю понад 35 днів. Як посушливі умови так і надмірне вологозабезпечення посівів впродовж цього періоду викликало зниження вмісту клейковини у зерні пшениці озимої. У роки з кількістю опадів від 10 до 30 мм показники вмісту клейковини у зерні пшениці перебували у межах від 29,3 до 30,0% проти 27,9% у роки з кількістю опадів до 10 мм та 28,4% у роки коли випадало понад 30,0 мм опадів.

Посилання

1. Васильковська К., Малаховська В. Аналіз екс- портного потенціалу зернових в Україні. Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки: зб. наук. пр. Кропивницький, ЦНТУ, 2019. Вип. 3(36). С. 313–320. URL: https://doi.org/10.32515/2663-1636.2019.3(36).313-320
2. Vasylkovska, K., Vasylkovskyi, O., Popova, S., & Malakhovska, V. The directions for optimizing ukraine's export potential of grain crops in the context of changing climatic conditions. Bulletin of the Transilvania University of Brasov. Economic Sciences. Series Vol. 14(63). No. 1, 2021. 129-136. https://doi.org/10.31926/but.es.2021.14.63.1.14
3. Жемела Г.П., Шемавньов В.І., Маренич М.М. та інші. Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва: Навчальний посібник. Дніпропетровськ. 2005.248с.
4. Жемела Г.П., Курочка А.О. Вплив попередників на якість зерна пшениці озимої залежно від сортових властивостей. Вісник Полтавської держав- ної аграрної академії.2012.№2.С.26-29. https://doi.org/10.31210/visnyk2012.02.04.
5. Орехівський В.Д., Кривенко А.І., Почколіна С.В. Якість зерна пшениці озимої за різних систем основного обробітку ґрунту у сівозмінах південного Степу України. Наукові доповіді НУБІП України. 2021. Т.17, вип. 6. 121-134. https://doi.org/10.31548/dopovidi2021.06.010.
6. Марковська О.Є., Гречишкіна Т.А. Якість зерна сортів пшениці озимої залежно від удобрення та захисту рослин від хвороб в умовах південного Степу України. Таврійський науковий вісник. 2020. № 114. С.77-84. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.114.11
7. Крамарьов С.М., Жемела Г.П., Шакалій С.М. Продуктивність і якість зерна пшениці м’якої озимої залежно від мінерального живлення в умовах Лівобережного Лісостепу України. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України.2014.№6.С.61-67.
8. Герман М.М. Формування якості зерна пшениці м’якої озимої в залежності від передпосівної обробки насіння. Вісник Полтавської державної аграрної академії.2011.№3.С.162 – 165.
9. Жемела Г.П., Шемавньов В.І., Олексюк О.М. Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва : підручник. Полтава : Терра. 2003.420с.
10. Науково-обгрунтована система ведення агропро- мислового виробництва в Кіровоградській області/В. В. Савранчук та ін. Кіровоград: ПП "Ліра ЛТД", 2005. 264 с.
11. Овчарук О.В. Методи аналізу в агрономії та агроекології: навчальний посібник / Овчарук О.В., Овчарук В.І., Хоміна В.Я., Мостіпан М.І., Кулик Г.А. Кам’янець-Подільський, Харків: Мачулин, 2019. 364 с.
12. Мостіпан М.І.,Умрихін Н.Л. Врожайність пшениці озимої залежно від погодних умов у ранньовесняний період в умовах північного Степу України Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2018. № 4. С.62-69. https://doi.org/10.31210/visnyk2018.04.09
13. Нетіс І. Пшениця озима на півдні України: монографія. Херсон: Олдіплюс, 2011. 460 с.
14. Мостіпан М.І., Каспришин А.Р. Вплив попередників та строків сівби на кущистість рослин озимої пшениці у ранньовесняний період Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Вертикальний обробіток ґрунту та зрошення – шлях до рекордних врожаїв». Кропивницький: ЦНТУ, 2018. С. 94-97.
15. Mostipan M., Vasylkovska K., Andriienko O., Kovalov M. and Umrykhin N. Productivity of winter wheat in the northern Steppe of Ukraine depending on weather conditions in the early spring period Agronomy Research 19(2), 562–573, 2021 https://doi.org/10.15159/AR.21.090
16. Вожегова Р.А., Мунтян Л.В. Формування показників якості зерна пшениці озимої залежно від сортів та норм висіву насіння в умовах рисових сівозмін. Таврійський науковий вісник. 2015. № 93.С.37-41.
17. Мостіпан М.І. Залежність врожайності посівів озимої пшениці від рівня їх волого забезпечення у весняно-літній період в північному Степу України. Збірник наукових праць “Наука виробництву”, Кіровоград, 2015.С. 42 –46
Опубліковано
2025-07-18
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО