Формування зеленої маси кропу сорту алігатор під впливом мікробіологічного препарату ЕМ Агро в умовах Північного Степу України

Ключові слова: кріп, Алігатор, ЕМ Агро, врожайність, богарні умови, ширина міжрядь, зона Північного Степу України

Анотація

У статті досліджується важливе питання підвищення продуктивності кропу сорту Алігатор в умовах, характерних для богарного сільського господарства зони Північного Степу України, зокрема в Кіровоградській області. Метою дослідження було вивчення та обґрунтування оптимальних агротехнічних методів, включаючи використання мікробіологічної підготовки ЕМ Агро в різних дозах та варіантах ширини міжрядь, для максимізації утворення зеленої маси культури. Актуальність роботи пояснюється збільшенням попиту на зелену продукцію, необхідність підвищення рентабельності його виробництва в умовах обмежених водних ресурсів та пошуку екологічно безпечних методів інтенсифікації врожаю. Методи. Дослідження проводилось в умовах відкритого ґрунту, що імітують богарні умови зони Північного Степу України. Дослід мав багатофакторну схему, яка включала вісім варіантів по три повторення та площу облікової ділянки 1 м². Дослід включав контрольні варіанти без застосування добрив та варіантів із застосуванням мікробіологічного препарату ЕМ Агро у дозах 3, 4 та 5 л/га. Вивчався також вплив двох варіантів ширини міжрядь: 15 см і 30 см.Під час вегетаційного періоду проводилися регулярні спостереження та вимірювання ключових агробіологічних показників. Зокрема, оцінювали польову схожість насіння (%), висоту рослин (см) на різних стадіях розвитку, масу однієї рослини (г), площу листкової поверхні (см²) та врожайність зеленої маси (т/га). Отримані дані підлягали статистичній обробці за допомогою загальноприйнятих методів дисперсійного аналізу для виявлення надійності відмінностей між варіантами. Результати. Отримані дані чітко показали значний позитивний вплив мікробіологічного препарату ЕМ Агро на всі досліджувані показники росту та розвитку кропу. Виявлено значне збільшення показника схожесті насіння у варіантах з застосуванням ЕМ Агро, що забезпечує оптимальну врожайність культур. Рослини, оброблені препаратом, показали більш інтенсивний ріст, який проявлявся у більших значеннях висоти рослин кропу, значному збільшенні середньої маси однієї рослини та площі листкової поверхні порівняно з варіантами контролю. Найвища продуктивність рослин кропу і, як наслідок, загальний вихід зеленої маси, зафіксована із застосуванням ЕМ Агро в дозі 5 л/га. Варіанти з шириною міжряддя 15 см показували більш високу врожайність порівняно з шириною в 30 см. Найвищі показники врожайності, що перевищують 20 т/га, були досягнуті у варіанті з внесенням ЕМ Агро 5 л/га та шириною міжряддя 15 см. Висновки. Проведені дослідження виявили високу ефективність мікробіологічного препарату ЕМ Агро у підвищенні продуктивності кропу сорту Алігатора в богарних умовах Північного Степу України. Використання препарату сприяє кращому проростанню насіння, посилення процесів росту, збільшення біомаси однієї рослини та загального виходу зеленої маси. Оптимальна норма застосування мікробіологічного препарату ЕМ Агро для цих умов становить 4 л/га. Крім того, підтверджується доцільність використання ширини міжрядь 15 см для максимізації врожаю. Результати підкреслюють перспективу інтеграції біологічних препаратів у технології вирощування зелених культур для забезпечення стійкого та екологічно чистого сільськогосподарського виробництва в умовах зміни клімату та обмежених водних ресурсів.

Посилання

1. Bayu, T. Review on contribution of integrated soil fertility management for climate change mitigation and agricultural sustainability. Cogent Environmental Science. 2020, 6 (1), 1–21. DOI: 10.1080/23311843.2020.1823631.
2. Asoegwu C. R., Awuchi C. G., Nelson K., Orji C. G., Nwosu O. U., Egbufor U. C., & Awuchi C. G. A Review on the Role of Biofertilizers In Reducing Soil Pollution and Increasing Soil Nutrients. Himalayan Journal of Agriculture, 2020, 1, 34–38.
3. Kovalov M. M. Optimization of the technological parameters of the nutrient solution with the help of EM preparation when growing micro greens in hydroponic columns: Development of the agricultural sector, food and veterinary medicine in Ukraine and EU countries (December 25–26, 2024. Riga, the Republic of Latvia) : International scientific conference. Riga, Latvia: Baltija Publishing, 2024. рр. 5–6. ISBN 978-9934-26-518-1.
4. Basu A., Prasad P., Das S. N., Kalam S., Sayyed R. Z., Reddy M. S., & Enshasy H. E. Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) as green bioinoculants: recent developments, constraints, and prospects. Sustainability, 2021, 13 (3), 1140. DOI https://doi.org/10.3390/su13031140.
5. Nosheen S., Ajmal I., & Song Y. Microbes as biofertilizers, a potential approach for sustainable crop production. Sustainability, 2021, 13 (4), 1868. https://doi.org/10.3390/su13041868.
6. Roy A. Biofertilizers for Agricultural Sustainability: Current Status and Future Challenges. Current Trends in Microbial Biotechnology for Sustainable Agriculture, Springer, 2021, 525–553. https://doi. org/10.1007/978-981-15-6949-4_21.
7. Elsayed S. I. M., Glala A. A., Abdalla A. M. et al. Effect of biofertilizer and organic fertilization on growth, nutrient contents and fresh yield of dill (Anethum graveolens). Bull Natl Res Cent. 2020, 44, 122. https://doi.org/10.1186/s42269-020-00375-z.
8. Mitter E. K., Tosi M., Obregón D., Dunfield K. E., Germida J. J. Rethinking Crop Nutrition in Times of Modern Microbiology: Innovative Biofertilizer Technologies. Frontiers in Sustainable Food Systems, 2021, 5, 606815. DOI 10.3389/fsufs.2021.606815.
9. Arif I., Batool M., and Schenk P. M. Plant microbiome engineering: expected benefits for improved crop growth and resilience. Trends Biotechnol. 2020, 38, 1385–1396. doi: 10.1016/j.tibtech.2020.04.015.
10. Spriccia M. et al. A Meta-Analysis of Biostimulant Yield Effectiveness in Field Trials. Frontiers in Plant Science, 2022, 13, 836702. DOI 10.3389/fpls.2022.836702.
11. Shahrajabian M. H., Khoshkharam M., Mohammadi M., & Yousefi-Rad E. Dill (Anethum graveolens L.): A multipurpose. Journal of Medicinal Plants and Herbal Therapy Research, 2019, 7 (1), 1–9.
12. Пігуль В. М., Дейнека В. І., & Ващенко В. П. Методика польового досліду в овочівництві і баштанництві. Харків: Стиль-Іздат. 2018, 270 с.
13. Дослідна справа в агрономії. Книга друга. Статистична обробка результатів агрономічних досліджень: навчальний посібник / Рожков А. О., Каленська С. М., Пузік Л. М. та ін. Х. : Майдан, 2016. 298 с.
14. Khaliq A., Abbasi M. K. and Hussain T. Effects of integrated use of organic and inorganic nutrient sources with effective microorganisms (EM) on seed cotton yield in Pakistan. Bioresource Technology. 2006, 97: 967–972.
15. Demir H., Sönmez İ., Uçan U., Akgün İ. H. Biofertilizers Improve Plant Growth, Yield, and Mineral Concentration of Lettuce and Broccoli. Agronomy. 2023, 13 (8), 2031. DOI 10.3390/agronomy13082031.
16. Sharma B., Yadav L., Pandey M., & Shrestha J. Application of Biofertilizers in crop production: A review. Peruvian Journal of Agronomy, 2022, 6 (1), 13–31. DOI 10.21704/pja.v6i1.1864 arxiv.org+9revistas. lamolina.edu.pe+9mdpi.com +9.
17. Mateusz Mącik, Agata Gryta, Magdalena Frąc. Biofertilizers in agriculture: An overview on concepts, strategies and effects on soil microorganisms. Advances in Agronomy. 2020, Vol. 162, 31–87. DOI 10.1016/bs.agron.2020.02.001.
18. Urbano A. et al. Enhancing Sustainability in Intensive Dill Cropping: Comparative Effects of Biobased Fertilizers vs. Inorganic Commodities on Greenhouse Gas Emissions, Crop Yield, and Soil Properties. Agronomy. 2022, 12 (9), 2124. https://doi.org/10.3390/agronomy12092124.
19. Etefa O. F., Forsido S. F.. & Kebede M. T.. (). Postharvest Loss, Causes, and Handling Practices of Fruits and Vegetables in Ethiopia: Scoping Review. Journal of Horticultural Research. 2022, 30 (1), 1–10. https://doi.org/10.2478/johr-2022-0002.
20. Ковальов М. М. Вплив параметрів кліматозабезпечення на вирощування мікрозелені в умовах плівкової теплиці. Таврійський науковий вісник: Науковий журнал. Сільськогосподарські науки. Видавничий дім «Гельветика». 2022, Вип. 126 С.153–162. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.126.21.
21. Ковальов М. М. Вплив іонного складу поживного середовища на вирощування ремонтантних сортів полуниці в гідропонних колонах Таврійський науковий вісник: Науковий журнал. Сільськогосподарські науки. Видавничий дім «Гельветика», 2020. Вип. 116, С. 104–111. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.116.1.13.
Опубліковано
2025-07-18
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО