Енергетична оцінка технології вирощування шавлії мускатної залежно від удобрення, обробітку ґрунту, строку сівби та ширини міжряддя

  • В.О. Ушкаренко Херсонський державний аграрно-економічний університет
  • В.О. Чабан Херсонська державна морська академія
  • С.В. Коковіхін Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
  • В.П. Коваленко Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • А.В. Шепель Херсонський державний аграрно-економічний університет
Ключові слова: шавлія мускатна, краплинне зро- шення, енергетична оцінка, добрива, обробіток ґрунту, строк сівби, ширина міжряддя

Анотація

Мета дослідження – визначити вплив глибиниосновного обробітку ґрунту, фону живлення та строківсівби на енергетичну ефективність агротехніки виро-щування шавлії мускатної за краплинного зрошенняна Півдні України. Методи. Польові досліди прове-дено згідно з методикою дослідної справи впродовж2011−2018 рр. на дослідному полі Приватного підпри-ємства «Агрофірма-Додола» Бериславського районуХерсонської області. Мінеральні добрива вносилисьу вигляді гранульованого суперфосфату та аміач-ної селітри на ділянках вручну за схемою досліду.Агротехніка в досліді була загальновизнаною дляумов Південного Степу України за винятком факто-рів, що були взяті для вивчення. Результати. Витратиенергії найбільше змінювались у перший рік викори-стання, а найбільшого рівня (30,3–30,6 ГДж/га) вонидосягнули у варіанті з унесенням мінеральних добриву дозі N60P90 та сівбою у першу декаду грудня. Прирістенергії, який відображає різницю між її надходженнямз урожаєм і витратами на технологію вирощування,змінювався за роками досліджень у дуже широкомудіапазоні, а на четвертий рік використання набуввід’ємних значень. Висновки. Коефіцієнт енергетич-ної ефективності під час вирощування шавлії мускат-ної перевищив 4 у другий та третій роки у варіантахз унесенням азотно-фосфорних добрив та за умовсівби у першу декаду грудня місяця, а в четвертий ріквін був менше одиниці. У перший рік використанняенергоємність 1 кг суцвіть шавлії мускатної була у неу-добреному варіанті з мілкою оранкою, сівбою у першудекаду квітня з міжряддям у розмірі 45 см. Мінімальнізначення цього показника (2,01 ГДж/кг) були за умоввикористання добрив у дозі N60P90, оранки на глибину20–22 см, проведення сівби у першу декаду груднята міжряддя в розмірі 70 см. Кореляційно-регресійниманалізом доведено, що у перший рік використаннямінеральних добрив мало дозу N60P60. У другий та тре-тій роки одержано найкращі енергетичні результатиз найвищим коефіцієнтом енергетичної ефективності4,6 та мінімальною енергоємністю одержаної лікарськоїпродукції (на рівні 0,3–4,3 ГДж/кг). У четвертий рік вико-ристання виявилось різке зростання (до 14,8 ГДж/кг) та зменшення коефіцієнта енергетичної ефективності(до 0,5–0,7).

Посилання

1. Ушкаренко В.О., Федорчук М.І., Коковіхін С.В. Програмування врожаю надземної маси шавлії лікарської в умовах Південного Степу України. Таврійський науковий вісник. 2008. Вип. 60. С. 11–17.
2. Кіріяк Ю.П., Коваленко А.М., Біляєва І.М., Федорчук М.І., Коковіхін С.В. Дослідження змін температурного режиму за багаторічний період у південно-степовій зоні України та вивчення його впливу на продуктивність пшениці озимої. Таврійський науковий вісник. 2017. Вип. 97. С. 53–59.
3. Ушкаренко В.О., Федорчук М.І., Коковіхін С.В., Сіра Л.М., Федорчук В.Г. Особливості динаміки онтогенезу шавлії лікарської в умовах зрошення півдня України. Таврійський науковий вісник. 2010. Вип. 71. Ч. 2. С. 3–12.
4. Федорчук М.І., Коковіхін С.В., Березовський Ю.П., Онищенко С.О., Мринський І.М. Науково-практичні аспекти формування високопродуктивних агровиробничих систем в умовах півдня України. Херсон : Айлант, 2011. 158 с.
5. Вожегова Р.А., Коковіхін С.В., Біляєва І.М. Адаптування систем зрошуваного землеробства до локальних та регіональних умов Південного Степу України та глобальних змін клімату. Таврійський науковий вісник: наук. журнал. Херсон : Грінь Д.С., 2017. Вип. 98. С. 29–35.
6. Ушкаренко В.О., Нікішенко В.Л., Голобородько С.П., Коковіхін С.В. Дисперсійний і кореляційний аналіз у землеробстві та рослинництві : навчальний посібник. Херсон : Айлант, 2008. 272 с.
7. Ушкаренко В.О., Лазер П.Н., Остапенко А.І., Бойко І.О. Методика оцінки біоенергетичної ефективності технологій виробництва сільськогосподарських культур. Херсон : Колос, 1997. 21 с.
Опубліковано
2021-03-26
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО