ВПЛИВ БІОПРЕПАРАТУ ТА ОРГАНО-МІНЕРАЛЬНОГО ДОБРИВА НА МОРФОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ СОРТІВ ГІСОПУ ЛІКАРСЬКОГО В УМОВАХ ПІВДНЯ УКРАЇНИ

Ключові слова: біопрепарат, органо-мінеральне добриво, гісоп лікарський, сорт, ріст рослин.

Анотація

Дослідження впливу біопрепарату та органо-мінерального добрива на морфологічні показники сортів гісопу лікарського в Півдня України є важливим компонентом агрономічних практик, оскільки цей регіон характеризується специфічними мікрокліматичними умовами, які можуть суттєво впливати на ріст і розвиток рослин. Метою дослідження є підвищення урожайності та якості гісопу лікарського, а також визначення оптимальних умов для росту і розвитку даної культури. Методика. Вивчення впливу біопрепарату та органо-мінерального добрива на морфологічні показники сортів проводили за методом фенологічних спостережень на 25 модельних рослинах для кожного сорту відповідно до Методики проведення експертизи сортів рослин групи декоративних, лікарських та ефіроолійних, лісових на придатність до поширення в Україні. Експерименти були закладені на загальному агротехнічному фоні з дотриманням однакового догляду за рослинами протягом усього періоду спостережень. Результати. Результати досліджень вказують на значний синергетичний ефект від комбінованого застосування біопрепарату та органо-мінерального добрива Biochar Aktive + Граундфікс® для покращення продуктивності гісопу лікарського. У 2022-2024 роках застосування цієї комбінації сприяло збільшенню морфологічних показників рослин на 15-40% у порівнянні з контролем, при цьому Граундфікс® самостійно демонстрував меншу ефективність. Зокрема, сорт Маркіз показав рекордну продуктивність у 2023 році, сформувавши 29 суцвіть. Аналізуючи результати 2024 року, варто наголосити, що комбінація Biochar Aktive та Граундфікс® продовжувала демонструвати позитивний вплив на показники росту рослин. Висновок. В умовах комплексного використання Biochar Aktive + Граундфікс® зафіксовано середнє збільшення висоти рослин на 12%, зростання кількості гілок першого порядку на 17%, другого порядку на 31%, а також зростання кількості суцвіть на 32% порівняно з контролем.

Посилання

1. Groundfix – ґрунтове біодобриво для покращення мікробіологічних процесів в ґрунті та підвищення врожайності культур. AgroONE. 2019, 13 вересня. URL: https://www.agroone.info/publication/graundfiks-gruntove-biodobrivo-dlja-pokrashhennja-mikrobiologichnih-procesiv-v-grunti-ta-pidvishhennja-vrozhajnosti-kultur/ (дата звернення: 20.09.2024).
2. Фокін А. Біологічний захист лікарських культур. Пропозиція. URL: https://propozitsiya.com/ua/biologichniy-zahist-likarskih-kultur (дата звернення: 20.09.2024).
3. Коваленко О. А. Елементи живлення гісопу лікарського за краплинного зрошення на Півдні України. Аграрні інновації. 2022. No. 14. P. 51–59. DOI : https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2022.14.8
4. Методика проведення експертизи сортів рослин групи декоративних, лікарських та ефіроолійних, лісових на придатність до поширення в Україні / за ред. С. О. Ткачик. Вінниця : ФОП Корзун Д. Ю., 2017. 129 с. URL: https://sops.gov.ua/uploads/page/5b7e660408703.pdf
5. Гнатюк Н. О. Розподіл біогенних елементів у ґрунті під час вирощування ароматичних рослин. Науковий вісник НЛТУ України. 2014. Вип. 24. С. 111–119.
6. Добровольський П. А. Параметри продуктивності гісопу лікарського за вирощування в умовах південного Степу України. Таврійський науковий вісник. 2021. № 120. С. 36–42. DOI: https://doi.org/10.32851/2226-0099.2021.120.5
7. Буряк А. О., Коломієць Ю. В. Особливості мікроклонального розмноження гісопу лікарського. Досягнення і перспективи в захисті та карантині рослин : матеріали ІІІ Всеукраїнська наук.-практ. конф. здобувачів вищої освіти, м. Київ, 23 квітня 2024 р. Київ : НУБіП України, 2023. С. 164–165.
8. Salachna P. Depolymerised Sodium Alginate as a Eco-Friendly Biostimulant for Improving Herb Yield and Nutrient Accumulation in Hyssop. Journal of Ecological Engineering. 2023. Vol. 24, no. 9. P. 105–111. DOI: https://doi.org/10.12911/22998993/168553
9. Some agronomic characteristics and essential oil composition of hyssop (Hyssopus officinalis L.) under cultivation conditions / Kizil S., Güler V., Kirici S., Turk M. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus. 2016. Vol. 15, № 6. P. 193–207. URL: https://czasopisma.up.lublin.pl/asphc/article/view/2524/1781
10. Judžentienė A. Hyssop (Hyssopus officinalis L.) Oils. Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety. 2016. P. 471–479. URL: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-416641-7.00053-5
11. Quantity and quality of hyssop (Hyssopus officinalis L.) affected by precision harvesting / Saebi A., Minaei S., Mahdavian A. R., Ebadi M.-T. International Journal of Horticultural Science and Technology. 2020. DOI: https://doi.org/10.22059/ijhst.2020.298266.346.
Опубліковано
2025-01-28
Розділ
СТОРІНКА МОЛОДОГО ВЧЕНОГО