Вплив реакції поживного середовища в культурі in vitro на ріст рослинрізних видів сорго

Ключові слова: реакція середовища, культура in vitro, довжина пагонів, кількість пагонів, довжина коренів, укорінення

Анотація

Мета. Дослідити вплив рН середовища на біометричні показники рослин різних видів сорго в культурі in vitro. Методи. Лабораторний – вирощування рослин сорго в культурі in vitro, вимірювальний, аналізування, статистичний. Результати. Встановлено, що за рН 3,0 не відбувалось пагоноутворення в усіх досліджуваних варіантах. Найвищі показники кількості пагонів були відмічені за рН 5,5 і 6,0 в усіх досліджуваних варіантах. Так, на контрольному варіанті кількість становила 16 і 18 шт. У сорго зернового і соризу 12 і 16 шт., та 14 і 16 шт., найменшу кількість визначено у сорго-суданкового гібриду та сорго вінокивого – 8 і 9 шт., та 5 і 9 шт. Аналізуючи дані під час укорінення рослин встановлено, що за рН 4,0 було отримано від 77 до 96 % загиблих рослин. У контрольному варіанті цей показник становив 97 і 80 %, у сорго зернового – 95 і 77 %, соризу – 94 і 83 %, сорго-суданкового гібриду – 90 і 80 % і в сорго віникового – 96 і 85 %. У варіанті з показником рН 3,0 усі рослин загинули. Встановлено, що за рН 4,5 і 5,0 у контролі кількість загиблих рослин було 50 і 22 %, найбільше у сорго віникового 63 і 42 % та найменше у соризу – 47 і 28 %. Найменшу загибель рослин відмічено в дослідах із рН 5,5 і 6,0 – від 1 до 10 %. На контролі за цих варіанті цей показник становив 6 і 1 %, у соргосуданкового гібриду та соризу 8 і 10 % і за рН 6,0 відсутні загиблі рослини. У сорго зернового було отримано 8 і 2 % та в сорго віникового 14 і 3 %. Висновки. Встановлено, що рН=3,0 негативно пливає на всі біометричні показники і зумовлює загибель більшості рослин на всіх досліджуваних варіантах. Встановлено, що за рН 6,5 немає різкого зниження довжини пагонів, кількості коренів, довжини в усіх видів сорго та в контрольному варіанті. Найвищі показники щодо формування всіх досліджуваних ростових процесів отримано за рН 5,5 і 6,0 в усіх досліджуваних видів сорго.

Посилання

1. Boxma R. Effect of pH on the behaviour of various iron chelates in sphagnum (moss) peat. Commun. Soil Sci. Plant Anal. 1981. Vol. 12, Р. 755–763.
2. Yang Q., Porter A. J., Zhang M., Harrington D. J., Black G. W., Sutcliffe I. C. The impact of pH and nutrient stress on the growth and survival of Streptococcus agalactiae. Antonie Van Leeuwenhoek. 2012. Vol. 102. Р. 277–287.
3. Kannan S. Correlative influence of pH reduction on recovery from iron chlorosis in sorghum varieties. J. Plant Nutr. 1980. Vol. 2. Р. 507–516.
4. Pant M., et al. Effect of pH and gelling agents in nutrient medium on in vitro shoot multiplication of Swertia chirata Buch. -Ham ex Wall: An endangered medicinal herb. Materials Today: Proceedings. 2023. Vol. 73. Р. 9–12.
5. Лавриненко Ю., Балашова Г., Котова О. Культивування рослин картоплі in vitro за мікроклонального розмноження. Вісник аграрної науки. 2016. Т. 94. № 11. С. 43–47.
6. Swain N. C., Surendra V. Effect of nutrient media, pH and temperature on in vitro growth of different Alternaria isolates. Journal of Plant Protection and Environment. 2009. Vol. 6. Р. 107–111.
7. Ткаченко О. А. Ліпідний склад M. bovis за тривалого пасажу швидкорослого штаму на щільному поживному середовищі з рН 6,5. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С. З. Ґжицького. 2009. Том 10 № 2(37), Ч. 1, Р. 245–251.
8. Дрегваль О. А., Черевач Н. В., Вінніков А. І. Підбір оптимальних режимів кислотності середовища та аерації при глибинному культивуванні Bacillus thuringiensis і Beauveria bassiana. Вісник Дніпропетр. ун-ту. 2010. Вип. Т. 18. С. 15–19.
9. Петріна Р. О., Маснюк Я. Т. Калусогенез у культурі in vitro арніки гірської. Вісник Нац. ун-ту «Львівська політехніка». 2008. № 609. С. 151–155.
10. Trchounian K. et al. Hydrogen production by Escherichia coli growing in different nutrient media with glycerol: effects of formate, pH, production kinetics and hydrogenases involved. international journal of hydrogen energy. 2017. Т. 42. № 38. С. 24026–24034.
11. Guo G., Xiao J. Byoung R. J. Iron source and medium pH affect nutrient uptake and pigment content in Petunia hybrida ‘Madness Red’cultured in vitro. International Journal of Molecular Sciences. 2022. Vol. 16. 2022. Article number 8943.
12. Голубенко А., Цап В. Клональне мікророзмноження рослин Acorus calamus L. in vitro. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Інтродукція та збереження рослинного різноманіття. 2016. № 1. С. 54–56.
13. Подгаєцький А., Мацкевич В., Філіпова, Л., Кравченко Н., Карпук, Л. Оптимізація технології культивування павловнії (Paulownia Siebold Zucc.) in vitro. Journal of Native and Alien Plant Studies. 2022. Vol. (18). Р. 191–208.
14. Подгаєцький, А. А., Мацкевич, В. В., Філіпова, Л. М., Кравченко, Н. В. Екзогенні детермінанти росту регенерантів павловнії in vitro. The Scientific Heritage. 2020. Vol. 53(2). Р. 5–15.
15. Біленька О. М. Івченко Т.В., Мозговська Г.В., Віценя Т.І., Баштан Н.О., Мірошниченко Т.М. Методичні підходи щодо селекції та сучасних технологій розмноження і вирощування батату (Ipomoea batatas L.) (методичні рекомендації). ІОБ НААН, 2018. 36 с.
16. Біотехнологія: методичні рекомендації / В. В. Андреєва, Т. П. Бортнік, Ю. Л. Рибак, М. О. Шепелюк. Луцьк, 2022. 47 с.
17. Присяжнюк О. І., Климович Н. М., Полуніна О. В. та ін. Методологія і організація наукових досліджень в сільському господарстві та харчових технологіях. Вінниця, ТОВ «Нітлан-ЛТД», 2021. 300 с.
Опубліковано
2025-03-25
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО