Фітопатологічний стан ґрунту та розвиток хвороб сої залежно від технології вирощування в умовах Північного Степу України

Ключові слова: соя, сорт, класична технологія вирощування, no-till технологія, ґрунтова мікобіота, хвороби сої

Анотація

Мета. Дослідити вплив технології вирощування сої на фітопатологічний стан ґрунту та розвиток хвороб культури в умовах Північного Степу України. Методи. Польові та лабораторні дослідження виконувалися відповідно до сучасних вимог і стандартів дослідної справи в агрономії та землеробстві. Результати. Вирощування сої за no-till технологією, залишення рослинних решток на поверхні ґрунту сприяло у всі роки досліджень зміні екологічних умов формування і розвитку мікроорганізмів у ґрунті. За результатами проведеного фітопатологічного аналізу зразків ґрунту, в середньому за роки досліджень, загальна кількість грибів становила від 79,5 до 94,4 тис. КУО/г ґрунту. Зростання чисельності всіх груп мікроорганізмів у ґрунті сприяло суттєвому природному біологічному контролю чисельності та прояву збудників хвороб сої. Найбільше рослини сої, незалежно від варіанту досліду, були уражені грибами Alternaria alternata, Peronospora manshurica та Fusarium oxysporum. У середньому за роки досліджень і по варіантам технології вирощування, дещо більше збудниками альтернаріозу та пероноспорозу уражувалися рослини сорту Фортеця – інтенсивність розвитку хвороб у фазі цвітіння – початок утворення бобів була вищою порівняно з сортом Беттіна відповідно на 15,6 та 5,4 відсоткових пунктів. При цьому, сорт Фортеця був дещо стійкішим до ураження збудником фузаріозного в’янення рослин – інтенсивність розвитку хвороби була меншою порівняно з сортом Беттіна на 5,3 відсоткових пунктів. Така ж тенденція спостерігалася і в період дозрівання насіння. Щодо варіанту технології вирощування сої, то слід зазначити, що кращі умови росту і розвитку рослин, які склалися в усі роки досліджень за технології no-till сприяли прояву більшої стійкості рослин до ураження збудниками хвороб. Висновки. У середньому за роки досліджень, загальна кількість грибів у зразках ґрунту дослідних ділянок становила від 79,5 до 94,4 тис. КУО/г ґрунту, з перевагою варіанту no-till технології. У середньому за роки досліджень, частка патогенних грибів у зразках ґрунту за даної технології вирощування склала 7,8 тис. КУО/г ґрунту, що менше за показники варіанту класичної технології вирощування сої на 66,4%. Дослідженнями визначено, що зростання чисельності всіх груп мікроорганізмів у ґрунті сприяло суттєвому природному біологічному контролю чисельності та прояву збудників хвороб сої. В середньому за роки досліджень і по фактору сорт, інтенсивність ураження рослин грибами Alternaria alternata, Peronospora manshurica та Fusarium oxysporum була нижчою залежно від фази росту і розвитку рослин відповідно на 1,7-20,6; 8,0-12,1 та 29,9-36,6 відсоткових пунктів порівняно із класичною технологією.

Посилання

1. Pysarenko V. M., Kovalenko N. P., Pospielova G. D., Pischalenko М. А., Melnychuk V. V., Sherstiuk E. L. Ecobalancing of arable farming as a first step to organic manufacturing of plant growing products. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy. 2020. № 3. 109 –117. https://doi.org/10.31210/visnyk2020.03.12
2. Каленська С. М., Новицька Н. В. Ефективність нанопрепаратів у технології вирощування сої. Plant and Soil Science. 2020. 11(3). С. 7–21. https://doi.org/10.31548/agr2020.03.007
3. Чоні С. Фітосанітарний стан ґрунту: що змінилося за останні роки. AgroTimes. 2021. https://agrotimes.ua/article/fitosanitarnyj-stan-gruntu/
4. Заболотня А. Аналіз інфекції насіння сої культурної : матеріали VІІ Міжнар. наук. конф. студентів, аспірантів та молодих вчених «Актуальні питання розвитку біології та екології» (16–17 листопада 2022 р., м. Вінниця). Вінниця: ТВОРИ. 2022. С. 34-35.
5. Невмержицька О. М., Плотницька Н. М., Гурманчук О. В. Оцінка ефективності фунгіцидів у системі захисту сої. Таврійський науковий вісник. 2023. № 133. С. 70–77. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2023.133.10
6. Щербачук В. М. Формування урожайності та якісних показників зерна сої залежно від системи захисту посівів проти бур’янів та хвороб в умовах достатнього зволоження. Агробіологія. 2015. №. 1. С. 88–91.
7. Поспєлова Г. Д., Чайка Т. О., Степаненко Р. О. Дослідження патогенної мікрофлори насіння сої. Енергоефективність і енергонезалежність сільських територій: передумови формування та функціонування : колективна монографія; за ред. Т. О. Чайки, І. О. Яснолоб, О. О. Горба. Полтава : Астрая, 2020. С. 176–182.
8. Fleurat-Lessard F. Integrated management of the risks of stored grain spoilage by seedborne fungi and contamination by storage mould mycotoxins–An update. Journal of Stored Products Research. 2017. Т. 71. С. 22–40.
9. Broders K. D., Lipps P. E., Paul P. A., Dorrance A. E. Evaluation of Fusarium graminearum Associated with Corn and Soybean Seed and Seedling Disease in Ohio. Plant Disease. 2007. 91(9). 1155–1160. https://doi.org/10.1094/pdis-91-9-1155
10. Pospielova G., Kovalenko N., Nechiporenko N., Kocherga V., Grechkosiy A., Skliar S. Fungicidal protection of soy crops against root rot. Scientific Progress & Innovations. 2023. 26 (3). 5–10. https://doi.org/10.31210/spi2023.26.03.01
11. Невмержицька О. М., Плотницька Н. М., Гурманчук О. В., Сколуб С. М. Ефективність застосування ґрунтових гербіцидів у посівах сої. Таврійський науковий вісник. 2019. № 109. Ч. 1. С. 90–94.
12. Ananda Y. Bandara, Dilooshi K. Weerasooriya, Carl A. Bradley, Tom W. Allen, Paul D. Eske. Dissecting the economic impact of soybean diseases in the United States over two decades. Journal.pone. 0231141. Published: April 2, 2020. https://doi.org/10.1101/655837
13. Roth M. G., Webster R. W., Mueller D. S. Integrated Management of Important Soybean Pathogens of the United States in Changing Climate. Journal of Integrated Pest Management. 2020. 11(1). 17. https://doi. org/10.1093/jipm/pmaa013/
14. Курдиш І. К. Перспектива застосування мікробів-антогоністів у захисті агроекосистем від патогенів. Сільськогосподарська мікробіологія. 2011. Вип. 13. С. 23–40.
15. Pospielova G., Kovalenko N., Nechiporenko N., Sherstiuk O., Morozov O. Influence of pre-seed treatment on sowing qualities and phytosanitary condition of nuttle seeds. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy. 2022. 2. 127–134. https://doi. org/10.31210/visnyk2022.02.15.
16. Pospielova G. D., Kovalenko N. P., Nechiporenko N. I., Stepanenko R. O., Sherstiuk O. L. Influence of fungicidal disinfectants on pathogenic complex and laboratory germination of soybean seeds. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy. 2021. 1. 72–79. https://doi.org/10.31210/visnyk2021.01.08
Опубліковано
2025-03-25
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО