Біохімічний склад фітомаси амаранту залежно від сорту та системи удобрення
Анотація
У світі збільшується попит на нові високоефективні сільськогосподарські культури. Амарант є перспективною альтернативою традиційним злаковим культурам, оскільки має значно кращу стійкість до екстремальних погодних умов і дає більші врожаї в несприятливих кліматичних умовах. Завдяки високій харчовій цінності амаранту, попит на дану культуру збільшується не тільки у харчовій промисловості, але й у косметологічній та фармацевтичній. Вирощування амаранту може стати важливою галуззю для розвитку аграрного бізнесу. У статті висвітлено результати дослідження біохімічного складу фітомаси амаранту залежно від сорту та системи удобрення. Проведено аналіз впливу застосування мінеральних добрив при вирощуванні рослин амаранту на вміст основних біохімічних компонентів, таких як кальцій, жир, клітковина та інші поживні речовини в рослинах амаранту. Дослідження охоплює кілька сортів амаранту, включаючи «Геліос», «Кремовий ранній» та «Стерх». Встановлено, що внесення мінеральних добрив (системи N60P60K60) позитивно впливає на підвищення концентрації корисних речовин, особливо кальцію, у фітомасі амаранту, порівняно з контрольними варіантами. Це підвищує цінність рослини як кормової та харчової культури. Мінеральні добрива сприяють активному росту та розвитку рослин, що, у свою чергу, призводить до збільшення врожайності. Покращене живлення кореневої системи дозволяє амаранту більш ефективно використовувати воду та поживні речовини з ґрунту, що сприяє загальному зростанню біомаси. Оскільки амарант може рости на бідних та пошкоджених ґрунтах, внесення мінеральних добрив допомагає відновити родючість таких земель. Це важливо для реабілітації територій, що постраждали від військових дій чи інших антропогенних впливів. Отримані результати можуть бути використані для розробки оптимальних агротехнічних підходів до вирощування амаранту з метою підвищення його продуктивності та якості продукції. Результати досліджень показують, що і показники якості фітомаси амаранту залежать від особливостей сорту та норми внесення мінеральних добрив. Встановлено, що забезпечення рослин елементами мінерально живлення за рахунок внесення мінеральних добрив позитивно впливає на формування показників якості фітомаси амаранту. Таким чином, оптимізація елементів технології вирощування в поєднанні з внесенням мінеральних добрив забезпечує високий рівень продуктивності культур.
Посилання
2. Артем’єва К.С. Ефективність позакореневих підживлень рідкими органо-мінеральними добривами посівів ячменю ярого. Агрохімія і грунтознавство. 2015. Вип.83. С. 110-113.
3. Рослинницькі аспекти та агроекологічні засади вирощування сорго зернового на півдні України / Базалій В.В. та ін. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки. 2015. Вип.91. С. 3-6.
4. Bezuhla L. Economic aspect of territorial production of amaranth, hemp and sorgo in Ukraine. Economy and Society. 2021. P.25.
5. Дзюндзя, О., Звагольська, К. М. Аналіз нетрадиційної борошняної сировини для виробництва хлібобулочних виробів. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2021 Вип. 117(1). С. 22-29.
6. Gebremariam, G., Assefa, D. Nitrogen fertilization effect on grain sorghum (Sorghum bicolor L. Moench) yield, yield components and witchweed (Striga hermonthica (Del.) Benth infestation in Northern Ethiopia. International Journal of Agricultural Research. 2015. Vol.10(1). P.14–23.
7. Guo P. Т., He W. L., Liu J. L., Wang Y. M. Grain amaranth composite biscuit composition and preparing method thereof and grain amaranth composite biscuits. Academy agricultural sci china. 2017. URL: https: //worldwide.espacenet.com/patent/search/family/060100124/publication/cn1072792_29a?q=amaranth%20cookies.
8. Nasirpour-Tabrizi P., Azadmard-Damirchi S., Hesari J., Piravi-Vanak Z. Amaranth Seed Oil Composition. In V. Y. Waisundara (Ed.), Nutritional Value of Amaranth. Intech Open. 2020. doi: 10.5772/intechopen.91381
9. Pivovarov A., Mykolenko S., Hez’ Y., Shcherbakov S. Plasma-chemically activated water influence on staling and safety of sprouted bread. Journal of Food Science and Technology. 2018. Vol.12(2), P.100-107.
10. Procopet O., Oroian M. Amaranth Seed Polyphenol, Fatty Acid and Amino Acid Profile. Applied Sciences. 2022. Vol.12(4), P.2181.
11. Можарівська І. А. Агроекологічна оцінка вирощування енергетичних культур в умовах радіоактивного забруднення Полісся України : автореф. дис. к. с.-г. н.: 03.00.16. м. Житомир, 2020. 26 с.
12. Романчук Л.Д., Кравчук Т.В. Вміст важких металів у зерні амаранту при вирощуванні в умовах Полісся України. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки. 2023. Вип. 134. С. 348-352.
13. Вишнівський П.С., Кравчук Т.В. Вміст важких металів у фітомасі амаранту при вирощуванні в умовах Полісся України. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки. 2022. Вип. 128. С. 52-57.