Чинапосівна (Lathyrus Sativus L.) – сучасний стан та перспективи вирощування в умовах змін клімату
Анотація
У статті особливу увагу виділено чині посівній(Lathyrus sativus L.) як перспективній зернобобовійкультурі, яка відзначається високою харчовою цінністю,агротехнічною адаптивністю та економічною вигідністю.Ця культура з адаптивними можливостями, що відкриваються для аграрного сектору в умовах глобальногопотепління, і потребує подальших досліджень та інноваційного підходу для повноцінної реалізації її потенціалу. Автори акцентують увагу на необхідності адаптації агротехнологій, включаючи вдосконалення системисівозміни, режимів зрощення, добрив і захисту рослин,із врахуванням екологічних аспектів. Також помітнопотенціал чині посівної як високобілкової культури для розширення продовольчого асортименту, забезпеченняпродовольчої безпеки та підвищення якості обґрунтувань. Наведено дані щодо поживної цінності чини, їїзначення в кормовій і харчовій промисловості, а такождинаміки посівних площ,У статті наведено агротехнічні переваги чини,зокрема її здатність збагачувати ґрунт азотом, використовуватися як сидеральна, кормова і продовольчакультура. Висвітлено харчову цінність зерна чини, якеможе використовуватися у виробництві борошна, крупи,кормів та технічних продуктів. Зроблено акцент на зростаючому попиті на альтернативні джерела білка таважливості чини у забезпеченні продовольчої безпеки.У динаміці вирощування чини в Україні спостерігаєтьсяпозитивна тенденція: збільшують площі посівів, урожайність і валовий збір культур. Цьому сприяє адаптаціянових технологій вирощування, розробка стійких сортів і підвищення інтересу до експорту. Показані переваги чини в порівнянні з іншими бобовими культурами,такими як горох і нут, за енергетичною та харчовоюцінністю.Автори акцентують увагу на недостатню популяризацію культури серед аграріїв та нерозвиненість інфраструктури для її переробки. Рекомендують звернутиувагу щодо активного впровадження інноваційних підходів у її вирощуванні та переробці для підвищення стійкості аграрного сектора до кліматичних змін і забезпечення соціально-економічних потреб.
Посилання
2. Антоненко В. О. Особливості технологій вирощування зернобобових культур в умовах зміни клімату. Аграрний вісник Причорномор’я, 2023, № 3, с. 45–52.
3. Аверчев О. В., Нікітенко М. П. Кліматично-орієнтовне землеробство в Україні. Сучасна наука: стан та перспективи розвитку: матеріали ІV Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених з нагоди Дня працівника сільського господарства, 2021. Херсон, с. 87–92.
4. Нікітенко М. П., Могилко С. О. Агрометеорологічне прогнозування в умовах змін клімату. Персектива, 2021, вип. 36, с. 79–80.
5. Аверчев О. В., Нікітенко М. П. Захист рослин в умовах глобальних змін клімату. Сучасні аспекти і технології у захисті рослин: матеріали Міжнародної наук.-практичної інтернет-конференції. Полтава: ПДАА, 2022, с. 38–40.
6. Григоренко А. О. Роль бобових культур у стратегії продовольчої безпеки України. Екологічний журнал «Рослинництво», 2021, № 7, с. 34–39.
7. Зубець М. В. Перспективи вирощування чини посівної в умовах сучасних кліматичних змін. Сільське господарство України, 2023, № 9, с. 35–40.
8. Іванов І. М. Вплив новітніх агротехнологій на урожайність чини посівної. Сучасні аграрні дослідження, 2023, № 2, с. 27–34.
9. Мишак А. В. Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН – один з наукових центрів зі створення сортів бобових культур. Історія освіти, науки і техніки в Україні, 2022, с. 344–347.
10. Аверчев О. В., Нікітенко М. П. Впровадження агроекологічного моніторингу земель сільськогосподарського призначення в Херсонській області. Всеукраїнська наукова конференція «Сільське господарство України під час війни: виклики та проблеми аграріїв».
11. Аверчев О. В., Нікітенко М. П. Комплексний підхід у розвитку екологічно орієнтованого агропромислового виробництва. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки. Одеса: Видавничий дім «Гельветика», 2024, вип. 137, с. 3–10.
12. Саблук П. Т. Стратегічні напрями розвитку бобових культур в Україні. Економіка АПК, 2020, № 7, с. 12–17.
13. Державна служба статистики України. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.ukrstat.gov.ua/(дата звернення: 24.11.2024).
14. FAO. Adaptation of Legumes to Climate Change. Rome: FAO, 2021.
15. Василенко П. Г. Зернобобові культури України: стан та перспективи. Київ: Аграрна наука, 2022.
16. Campbell C. G. Grass Pea in Sustainable Agriculture. Springer, 2019.
17. Smith P. Climate-Resilient Crops for Drylands. Oxford: Academic Press, 2020.
18. Русан В. М., Жураковська Л. А., Жаліло Я. А. та ін. Перспективи розвитку аграрного сектора України в умовах кліматичних змін: аналіт. доп. / за наук. ред. Я. А. Жаліла. Київ: НІСД, 2024. 47 с. URL: https://doi.org/10.53679/NISS-analytrep.2024.09 (дата звернення: 10.11.2024).
19. Міністерство аграрної політики України. Статистичні дані, 2023.
20. Мельник А. І., Сидоренко В. В. Перспективи вирощування зернобобових культур в Україні. Київ: Аграрна наука, 2021.