Вплив елементів технології на формування фотосинтетичного потенціалу рослин буркуну білого однорічного на богарних землях Півдня України

  • А.М. Влащук Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
  • Л.В. Шапарь Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
  • О.С. Дробіт Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
  • О.В. Місєвич Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
  • О.А. Шкода Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України
Ключові слова: строк сівби, норма висіву, насіння, буркун білий, урожайність, фактор

Анотація

Мета. Встановити вплив строків сівби та норм висіву насіння на формування фотосинтетичної продуктив- ності й урожайності насіння буркуну білого однорічного в богарних умовах Півдня України. Методи. Дослідження проводили протягом 2015–2017 років на дослідному полі Інституту зрошуваного землеробства Національної ака- демії аграрних наук України, розташованого в Херсонській області, на Півдні України. Проведені дослідження вико- нували згідно з методиками проведення польових і лабо- раторних досліджень та методичними рекомендаціями і посібниками. Результати. У богарних умовах Півдня України було встановлено чисту продуктивність фото- синтезу та фотосинтетичний потенціал буркуну білого однорічного сорту Південний, залежно від строків сівби та норм висіву. У середньому за 2015–2017 роки дослі- джень встановлено, що з біологічного погляду найкращим строком сівби для вирощування буркуну білого одноріч- ного на насіння в богарних умовах Півдня України є сівба в першу декаду квітня за норми висіву 2,5 мільйони штук на гектар. Найкращим строком сівби для вирощування буркуну білого однорічного на насіння в богарних умо- вах Півдня України є сівба в першу декаду квітня з нор- мою висіву 2,5 мільйони штук на гектар. Максимальний показник фотосинтетичного потенціалу в посівах рослин буркуну білого сорту Південний було отримано за сівби в І декаду квітня – 1,80 млн м2 х днів/га у міжфазний період «цвітіння – повна стиглість насіння». Так, у серед- ньому за 2015–2017 роки проведення досліджень мак- симальний показник урожайності (876,6 кілограмів на гектар) сформовано за посів у І декаду квітня. За сприят- ливих агрокліматичних показників 2015 року врожайність насіння буркуну білого набула максимального значення 1 130 кілограмів на гектар за сівби в І декаду квітня за норми висіву 2,5 мільйони штук на гектар.

Посилання

1. Weatherhead E., Danert K. Survey of irrigation of outdoor crops in England. Cranfield University. Bedford, 2002. Р. 44–48.
2. Методические указания по учету и контролю важнейших показателей процессов фотосинтетической деятельности растений в посевах. Москва, 1986. 93 с.
3. Сытник К.М., Мксатенко Л.И., Богданова Т.Л. Физиология листа. Киев : Наукова думка, 1978. 391 с.
4. Петриченко В.Ф., Бугайов В.Д., Колісник С.І. Технології вирощування бобових і злакових трав на насіння. Вінниця, 2005. 52 с.
5. Петриченко В.Ф., Квітко Г.П., Царенко М.К. Наукові основи інтенсифікації польового кормовиробництва в Україні. Вінниця : ФОП Данилюк В.Г., 2008. 240 с.
6. Мушинский А.А. Рекомендации по выращиванию однолетнего донника. Главный агроном. 2004. № 4. С. 45.
7. Кружилин И.П., Мушинский А.А., Несват А.П. Продуктивность однолетних кормовых культур на орошаемых землях Южного Урала. Кормопроизводство. 2008. № 4. С. 9–10.
8. Голобородько С.П. Донник. Одесса : АПИКА, 1990. 50 с.
9. Основи наукових досліджень в агрономії / В.О. Єщенко та ін. Київ : Дія, 2005. 288 с.
10. Інновації у технологіях вирощування озимих та ярих культур урожаю 2018 р. в підзоні сухого Степу : науково-практичні рекомендації. Херсон : Олді-Плюс, 2018. 134 с.
Опубліковано
2021-03-22
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО