ОСОБЛИВОСТІ ОНТОГЕНЕЗУ РОСЛИН HYSSOPUS OFFICINALIS L. В УМОВАХ ПІВДЕННОГО СТЕПУ УКРАЇНИ
Анотація
Мета: дослідити біологічні особливості росту та розвитку рослин гісопу лікарського Hyssopus officinalis L. в умовах інтродукції. Методи. Експериментальна частина роботи виконана в Державному підприємстві «Дослідне господарство «Новокаховське» Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства» НААН, яке розташоване в першому, північному агрокліматичному районі Херсонської області. Матеріалом для досліджень служили форми H. оfficinalis f. roseus та H. оfficinalis f. coeruleus, виділені з насіннєвої популяції гісопу лікарського та сорт Нікітський білий. За рослинами проводились еколого-фенологічні спостереження та біометричні вимірювання згідно із загально прийнятими методиками. Вивчали 4 фази розвитку рослин в річному циклі з відповідними підфазами: вегетативна фаза, фаза бутонізації, фаза цвітіння (початок цвітіння, повне цвітіння, відцвітання), фаза плодоношення (початок утворення плодів, початок обнасінення, обнасінення). Встановили фази в яких відбувається найактивніший ріст рослин. Результати. В культурі в умовах Степу Південного рослини Hyssopus officinalis досягають 70–80 см висоти, 100–130 см в діаметрі куща. Стебла чотиригранні, при основі здерев'янілі. В кущі налічується до 100 квітконосних пагонів. На дослідних ділянках, де посів насіння проводиться весною (перша–друга декади квітня) на глибину 1,0–1,5 см, сходи з'являються через 14 днів (у роки з сухою весною сходи можуть з'являтись через 20–25 днів). Лабораторна схожість насіння висока і становить 95–97%, а польова схожість – 75%. При вивченні динаміки росту гісопу лікарського встановлено, що максимальний приріст рослин спостерігається в фазу бутонізації та у фазу початку цвітіння. Потім ріст рослин майже припиняється. Тривалість вегетаційного періоду в середньому 195 днів. Висновки. Розвиток рослин гісопу лікарського в умовах Херсонської області відбувається без ускладнень. Всі фази проходять відповідно до біологічних особливостей рослини. Максимальний приріст рослин відбувається у фазу бутонізації–початку цвітіння. Нами встановлено також, що в умовах інтродукції рослини проходять усі фенологічні фази розвитку та дають повноцінне насіння, яке має високу схожість.
Посилання
2. Коваленко О.А., Андрійченко Л.В. Продуктивність гісопу лікарського за умов краплинного зрошення в Південному Степу України. Розвиток аграрної галузі та впровадження наукових досліджень у виробництво: матеріали міжнар. наук.-практ. конф., 17–19 жовт. 2018 р. Миколаїв, 2018. С. 22.
3. Коваленко О.А., Андрійченко Л.В. Як вирощувати нову пряно-ароматичну культуру гісоп лікарський у південній частині Степу України. The Ukrainian FARMER: партнер сучасного фермера. 2019. № 2 (110). С. 122–123.
4. Dobrovolskyi P.А. Parametry produktyvnosti hisopu likarsʹkoho za vyroshchuvannya v umovakh Pivdennoho Stepu Ukrayiny (Crop capacity parameters of hyssop when grown in the Southern Steppe of Ukraine). Taurian Scientific Bulletin. 2021. №120. С. 36-42. https://doi. org/10.32851/2226-0099.2021.120.5
5. Dumitru E.A., Berevoianu R.L., Muscalu A., Tudora C. Estimating the economic efficiency of medicinal crops. Development. 2020. Vol. 20 № 3. P. 223-228. PRINT ISSN 2284-7995.
6. Svidenko L.V., Derevjanko V.N. Biological features, content end structure of an essential oil of Hyssopus officinalis L. in condicion of the Kherson area. Internationaler Kongresse Fachmesse. Hannover, 2005. P. 25-26.
7. Свиденко Л.В. Інтродукція гісопу лікарського в умовах Херсонської області. Вирощування та використання лікарських та пряно-ароматичних рослин: матеріли конф. с. В. Бакта. Н. Ворота, 2005. С. 38–39.
8. Nair K.P. Hyssop. Herbal and Acidulant Tree Spices: Their Global Commercial Potential. Cham: Springer International Publishing, 2022. P. 65-68.
9. Judžentienė A. Hyssop (Hyssopus officinalis L.) Oils. Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety, 2016. P.471-479 https://doi.org/10.1016/B978-0- 12-416641-7.00053-5
10. Wesolowska A., Jadczak D., Grzeszczuk M. Essential oil composition of hyssop [Hyssopus officinalis L.] cultivated in north-western Poland. Herba Polonica. 2010. Vol. 56 (1). P. 57-65. URL: https://agro.icm.edu.pl/ agro/element/bwmeta1.element.agro-article-4bc406ae- 9983-44f3-b30c-7e05ebb482a0 (Last accessed 20.08.2024)
11. Kazazi H., Rezaei K., Ghotb-Sharif S.J., Emam- Djomeh Z., Yamini Y. Supercriticial fluid extraction of flavors and fragrances from Hyssopus officinalis L. cultivated in Iran. Food Chemistry. 2007. Vol. 105(2). P. 805-811.
12. Salachna, P. Depolymerised Sodium Alginate as a Eco-Friendly Biostimulant for Improving Herb Yield and Nutrient Accumulation in Hyssop. Journal of Ecological Engineering. 2023. Vol. 24(9). P. 105-111. https://doi. org/10.12911/22998993/168553
13. Kizil S., Güler V., Kirici S., Turk M. Some agronomic characteristics and essential oil composition of hyssop (Hyssopus officinalis L.) under cultivation conditions. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus. 2016. Vol. 15(6). P. 193–207. ISSN 1644-0692
14. Stan C., Vlăduțoiu L., Vlăduț V.N., Muscalu A. Harvest and quality of hyssop (Hyssopus officinalis L.). Actual Tasks on Agricultural Engineering: proceedings of the 47th International Symposium, 5-7 March 2019. Opatija, Croatia: University of Zagreb, Faculty of Agriculture, 2019. P. 315-321.
15. Котюк Л.А., Іващенко І.В., Шляніна А.В., Борисюк Б.В. Еколого-біологічні особливості ароматичних рослин родини Lamiaceae Martynov в умовах центрального полісся України. Екологічні науки. 2022. №1(40). С. 71-77 DOI https://doi.org/10.32846/2306-9716/2022. eco.1-40.13
16. Kovalenko О. Elements of nutrition of hyssopus officinalis on drip irrigation in sone south of Ukraine Аграрні інновації. 2022. №14. С. 51-59.
17. Методика проведення експертизи сортів рослин групи лікарських та ефіроолійних на відмінність, однорідність та стабільність (ВОС) / за ред. С.О. Ткачик. Вінниця: ФОП Корзун Д. Ю., 2016. 886 с.
18. Методика післяреєстраційного вивчення сортів рослин (ПСВ) / за ред. С.О. Ткачик. Вінниця: ТОВ «Нілан-ЛТД», 2015. 28 с.