АГРОЕКОЛОГІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ДОБРИВ ЯК ЕЛЕМЕНТУ ОРГАНІЧНОЇ СИСТЕМИ ВИРОЩУВАННЯ БАМІЇ
Анотація
Мета. Вивчення ефективності внесення різних видів органічних добрив для отримання врожаю рослин бамії. Методи. Виробничий дослід проводили на рослинах бамії упродовж 2021–2023 років в навчальному виробничому відділі Уманського національного університету садівництва. У досліді вирощували рослини бамії сорту Діброва. Органічні добрива, що вивчались у досліді: безпідстилковий пташиний послід, перепрілий гній ВРХ, біогумус. Норми внесення: пташиного посліду – 4 т/га (перед сівбою, в борозни) перепрілого гною – 50 т/га (внесення восени під зяблеву оранку), біогумусу – 0,5 т/га (під передпосівну культивацію). Результати. Загалом можна простежити чітку тенденцію до збільшення показника фотосинтетичного потенціалу у рослин варіанту із застосуванням пташиного посліду. При першому зборі плодів показник фотосинтетичного потенціалу рослин даного варіанту – 464 тис. м2/га × діб, що більше за показник контрольного варіанту на 46 %. У фазу початку цвітіння – кінець масового збору рослини варіанту із застосуванням пташиного посліду також показали кращий результат – різниця з рослинами контрольного варіанту склала 35,7 %. Аналогічні висновки можна зробити аналізуючи і показники у фазу кінця збору плодів. Протягом трьох років досліджень за показником кількості плодів на рослині кращими були рослини варіанту із удобренням пташиним послідом – в середньому 14,5 шт./рослину. Це на 21,8 % більше ніж на рослинах, вирощених без удобрення. Внесення пташиного посліду стимулювало рослин утворювати плоди на 23,1 % більші ніж у рослин контрольного варіанту в середньому за роки досліджень. За роки досліджень найбільший середній приріст урожайності отримано за застосування пташи- ного посліду – +1,6 т/га. Що стосується рослин інших варіантів удобрення, то всі вони також мали кращий за контроль показник урожайності, в межах 8,2–8,4 т/га, що на 10,8–13,5 % більше. Висновки. Отже, за застосування органічних добрив у рослин бамії збільшується фотосинтетичний потенціал, покращуються показники продуктивності та, відповідно, і врожайність. Протягом трьох років досліджень за показником кількості плодів на рослині та маси плоду кращими були рослини варіанту із удобренням пташиним послідом. Вони ж і сформували найбільший середній врожай – 9,0 т/га.
Посилання
2. Fjelkner-Modig S., Bengtsson H., Stegmark R., Nystrom S. The in fl uence of organic and integrated production on nutritional, sensory and agricultural aspects of vegetable raw materials for food production. Acta Agric Scand Sect B Soil Plant Sci. 2000. 50. С. 102–113.
3. Willer Helga, Trávníček Jan, Schlatter Bernhard. The World of Organic Agriculture Statistics and Emerging Trends 2024. URL: http://www.organic-world.net/ yearbook/yearbook-2024.html (дата звернення 10.08.2024).
4. Willer H., Trávníček J., Meier C., Schlatter B. The World of Organic Agriculture: Statistics & Emerging Trends 2021. Switzerland: Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Bonn, Switzerland & IFOAMOrganics International, Frick. Germany. 2021.
5. Paull J. Organic Agriculture in Australia: Attaining the global majority (51%). J. Environ. Prot. Sustain. Dev.. 2019. 5(2). Р. 70–74.
6. Stein S. A review of organic fertilizers. URL: http:// www.helium.com/items/1431343-a-review-of-organicfertilizers (дата звернення 13.08.2024).
7. Rauton R.S.W. Soil fertility management in organic vegetable production. Partial ful fi llment of the requirements for the degree Master of Science. Plant and Environmental Sciences of the Graduate School of Clemson University, 2007. 67 p.
8. Wang X.X., Zhao F., Zhang G., Zhang Y., Yang L. Vermicompost Improves Tomato Yield and Quality and the Biochemical Properties of Soils with Different Tomato Planting History in a Greenhouse Study. Front. Plant Sci. 2017. 21. Р. 1–11.
9. Sönmez ˙I., Maltas A.S., Sarikaya H.S., Dogan A., Kaplan M. Tavuk gübresi uygulamalarinin domates (Solanum lycopersicum L.) gelisimi ve verim üzerine etkilerinin belirlenmesi. Mediterr. Agric. Sci. 2019. 32. Р. 101–107.
10. Kiliç B., Sönmez ˙I. Determination of the effects of different organic fertilizers and doses on soil properties. Mediterr. Agric. Sci. 2019. 32. Р. 91–96.
11. Negi Y.K., Sajwan P., Uniyal S., Mishra A.C. Enhancement in yield and nutritive qualities of strawberry fruits by the application of organic manures and biofertilizers. Sci. Hortic. 2021. 283. 110038.
12. Ai C., Liang G.Q., Sun J.W., Wang X.B., Zhou W. Responses of extracellular enzyme activities and microbial community in both the rhizosphere and bulk soil to long-term fertilization practices in a fluvoaquic soil. Geoderma. 2021. 173. Р. 330–338.
13. Shang L., Wan L., Zhou X., Li S., Li X. Effects of organic fertilizer on soil nutrient status, enzyme activity, and bacterial community diversity in Leymus chinensis steppe in Inner Mongolia, China. PLoS ONE. 2020. 15. e0240559.
14. Li B.Y., Zhou D.M., Cang L., Zhang H.L., Fan X.H., Qin S.W. Soil micronutrient availability to crops as affected by long-term inorganic and organic fertilizer applications. Soil Tillage Res. 2007. 96. Р. 166–173.
15. Premsekhar M., Rajashree V. Influence of organic manure on growth, yield and quality of okra. American Eurasian Journal of Sustainable Agriculture. 2009. 3(1). Р. 6–8.
16. Ajari O., Tsado L.E.K., Oladiran J.A., Salako E.A. Plant height and fruit yield of okra as affected by field application of fertilizer and organic matter in Bida, Nigeria. The Nigerian Agricultural Journal. 2003. 34. Р. 74–80.
17. Вдовенко С. А., Хареба В.В., Паламарчук І.І., Хареба О.В., Унучко О.О. Бамія: біологія, техноло- гія вирощування, переробка: Монографія. Вінниця: ВНАУ. Видавець ТОВ «Друк», 2022. 156 с.
18. Бондаренко Г.Л., Яковенко К.І. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві. Х.: Основа, 2001. 369 с.
19. Mihretu Y., Wayessa G., Adugna D. Multivariate Analysis among “Okra” (Abelmoschus esculentus (L.) Moench) Collection in South Western Ethiopia. Journal of Plant Sciences. 2014. 9(2). Р. 43–50.
20. Kangasjärvi Saijaliisa, Tikkanen Mikko, Durian Guido, Aro Eva-Mari. Photosynthetic light reactions – аn adjustable hub in basic production and plant immunity signaling. Plant Physiology and Biochemistry. 2014. 81. P. 128–134. https://doi.org/10.1016/j. plaphy.2013.12.004