КОМБІНАЦІЙНА СПРОМОЖНІСТЬ СЕЛЕКЦІЙНИХ СОРТІВ ЯБЛУНІ

  • АЛАДДІН НЕМЕТ ОГЛИ САДИГІВ
Ключові слова: генофонд, яблуня, селекція, комбінація, сорт, врожайність, якість плодів, Азербайджан.

Анотація

У статті наведено результати вивчення сортів яблуні, отримані на підставі багаторічних експедицій- них обстежень різних районів Азербайджану. Методика досліджень. Дослідження проводилися з 1985 року по теперішній час у відділі селекції плодових культур Науково-дослідного інституту плодівництва та чаїв- ництва. Як вихідний матеріал використовували сорти яблуні місцевого, інтродукованого походження та селек- ційні сорти НДІПіЧ. Результати. Вченими виділено міс- цеві, інтродуковані та селекційні сорти НДІПіЧ стійкі до парші та інших хвороб. Починаючи з 1985 року було вивчено агробіологічні властивості зразків, що входять до генофонду яблуні. Робота із селекції в Азербайджані була продовжена шляхом схрещування (F2). В резуль- таті були створені сорти яблуні Нігяр, Марфа, Сулх, Гобустан, Зумруд, Гизилтадж, Хазар, Ельдар, Ульві, Нюбар, Ватан, Махмарі, Нуран, Сарван, Чираггала, Давамли, Еміль, Ельвін, Кубинське осіннє, Кубинське зимове, Шабран, Севіндж, Лале та інші. Висока вро- жайність плодових дерев є однією з основних якостей кожного створеного сорту. Наші спостереження пока- зали, що до найкращих комбінацій схрещування для отримання врожайних сортів належать наступні: Наіля × Сари Турш (сорт Севіндж) – 45, Еюбі × Зимовий Червоне Джибір (Садаф) – 43, Губа ренетіх × Сари Турш (Ельвін) – 35, С. Вургун × Джір Гаджі (Гизилтадже) – 35, Наіля × Пепін Лондонський (Кубинські зимові) – 31, Сона алма × Сари Турш (Ульві) – 30, Наіля × Джир Гаджі, Сари Турш (Гобустан) – 30 т/га. Висновок. На підставі проведених досліджень виділено перспективні сорти за такими основними ознаками, як великоплідність, урожайність, гарна якість. Вони передані у фермерські та державні господарства для вирощування. Усі сорти дають вихід плодів за товарними якостями 73–87%. Високу товарність та споживчу цінність показали сорти Садаф, Севіндж, Шабран, Ельвін, Еміль, Давамли, Чираггала, Махмарі, Ватан та Ульві.

Посилання

1. Кондратенко Т. Є. Сорти яблуні для промислових і аматорських садів України. К. : Манускрипт-АСВ, 2010. 400 с.
2. Методика державного випробування сортів рослин на придатність до поширення в Україні / Методика проведення експертизи сортів плодово-ягідних, горіхоплідних культур та винограду. К. : Алефа, 2005. С. 161-232.
3. Кондратенко Т. Є., Кузьмінець О. М. Помологія. Поширені та перспективні сорти зерняткових культур: навчальний посібник. Київ : ЦП Компринт, 2018. 217 с.
4. Опалко А. І., Заплічко Ф. О. Селекція плодових і овочевих культур. Київ: Вища школа, 2000. 440 с.
5. Симиренко В. Л. Часткове сортознавство плодових рослин / Яблуня. К. : Аграрна наука, 1995. Т. 1. 454 с.
6. State Statisticae committee of the Republic of Azerbaijan. Baku, 2022. 153-402.
Опубліковано
2023-12-21
Розділ
СЕЛЕКЦІЯ, НАСІННИЦТВО