Безвідходна технологія вирощування кавуна на насіння

Ключові слова: кавун, насіння, основний обробіток ґрунту, удобрення, площа живлення рослин, урожайність, якість

Анотація

Мета. Дослідити агрофізичні та агрохімічні властивості ґрунту, перебіг фізіологічних процесів у рослинахкавуна під дією окремих елементів та технології вирощування в цілому, визначити їх вплив на підвищенняякості насіння. Розробити безвідходну технологію вирощування кавуна на насіння для незрошуваних умовпівденного Степу України. Методи. Польовий, лабораторний, вимірювально-розрахунковий, порівняльний, математично-статистичний аналіз. Результати.Встановлено, що найбільші запаси продуктивної вологив метровому шарі ґрунту на час сівби кавуна створюються за глибокого основного обробітку ґрунту – від110,3 мм до 114,6 мм та мілкого обробітку + щілювання – від 110,2 до 112,2 мм. Найменші запаси продуктивної вологи накопичуються при проведенні мілкого основного обробітку ґрунту – від 90,2 до 94,2 мм.Внесення рекомендованої дози мінеральних добрив підкавун за глибокого основного обробітку ґрунту підвищуєвміст нітратного азоту з 2,8–3,6 до 11,4–12,4 мг/кг абсолютно сухого ґрунту. Помітне зростання вмісту азоту відзастосування рекомендованої дози добрив під кавун,порівняно з варіантом «без добрив» спостерігаєтьсяза мілкого обробітку та мілкого обробітку + щілювання,відповідно, з 2,1–3,1 до 11,4–13,6 мг та з 1,8–3,5 до11,6–13,0 мг на кг абсолютно сухого ґрунту. Найменшзабур’янені посіви кавуна після глибокого основногообробітку ґрунту, де середня загальна кількість бур’янів, залежно від рівня мінерального живлення, становить від 8,8 до 16,7 шт./м2, тоді як засміченість посівів кавуна з мілким основним обробітком ґрунту – від24,8 до 39,1 шт./м2. Щілювання ґрунту на глибину40–45 см на фоні мілкого основного обробітку ґрунтузабезпечує прибавку урожаю насіння кавуна 43,6 кг/га,порівняно з одним тільки мілким основним обробіткомґрунту. Найвищий урожай насіння кавуна отриманопри застосуванні мілкого основного обробітку ґрунтуразом із осіннім щілюванням, локальним внесенняммінеральних добрив у дозі N20P30К20 та за розміщеннярослин з площею живлення 1,5 м2 – 114,0 кг/га, що на17,0 кг/га більше, ніж у контролі (глибокий основнийобробіток грунту, внесення N60P90К60, площа живлення2,0 м2). За масою 1000 шт. насіння та кількістю білкау ньому кращим за посівними якостями є насіння, щоотримане за глибокого основного обробітку ґрунту абомілкого основного обробітку + щілювання та внесеннямінеральних добрив. Економічно найбільш вигіднимвирощування кавуна на насіння є за мілкого основногообробітку ґрунту + щілювання, внесення 1/3 рекомендованої дози мінеральних добрив N20P30К20 та розміщення рослин з площею живлення 1,5 м2, де чистий прибуток склав 9590 грн/га, рентабельність виробництва234% при собівартості насіння 35,9 грн./кг. Розробленобезвідходну технологію вирощування кавуна на насінняв незрошуваних умовах півдня України, складовими якоїє мілкий основний обробіток ґрунту + щілювання на глибину 40–45 см, локальне внесення мінеральних добриву дозі N20P30К20, розміщення рослин з площею живленнярослин 1,5 м2, мінімальні витрати ручної праці у технологічному процесі по догляду за рослинами, механізованезбирання плодів та виділення насіння з них, можливістьутилізації побічної продукції. Висновки. Встановлено,що на чорноземах південних малогумусних супіщанихв незрошуваних умовах південного Степу України длязабезпечення стабільно високих урожаїв насіння кавуната створення умов для збереження родючості ґрунту,накопичення і раціонального використання вологиґрунту необхідно застосовувати безвідходну технологію вирощування кавуна на насіння, яка поєднує мілкий основний обробіток ґрунту + щілювання на глибину40–45 см, локальне внесення мінеральних добрив у дозіN20P30К20, розміщення рослин з площею живлення рослин 1,5 м2, мінімальні витрати ручної праці у технологічному процесі по догляду за рослинами, механізованезбирання плодів та виділення насіння з них, можливістьутилізації побічної продукції.

Посилання

1. Ящук А. І., Плужніков В. О., Скляревський М. О., Ручкін О. В. Деякі технологічні аспекти ресурсозбереження в овочівництві. Вісник Центру наукового забезпечення АПВ Харківської області. Наукове видання. Харків. 2006. Випуск № 2. С. 42–45.
2. Баштанні культури / Під редакцією Лимаря А.О. К.: Аграрна наука, 2000. 330 c. С. 132–136.
3. Медведєв В. В. Проблема поліпшення агрофізичних властивостей чорноземів у зв’язку з обробітком і удобренням. В кн.: Як зберегти і підвищити родючість чорноземів / За ред. Б. С. Носка, Г. С. Чесняка. К.: Урожай, 1984. 200 с. С. 58–66.
4. Єщенко В. О., Калієвський М. В., Накльока Ю. І., Мартинюк І. В. Мінімалізація основного обробітку ґрунту та екологізація землеробства. Таврійський науковий вісник: Науковий журнал. Херсон: Грінь Д.С., 2012. Вип. 79. С. 38–43.
5. Носко Б. С. Шляхи підвищення родючості ґрунтів і ефективності добрив. Вісник сільськогосподарської науки. 1975. № 8. С. 32–37.
6. Носко Б. С., Бука А. Я., Дуда Г. Г. Комплекс агрозаходів – основа підвищення родючості та окультурення чорноземів. В кн.: Як зберегти і підвищити родючість чорноземів / За ред. Б.С. Носка, Г.С. Чесняка. К.: Урожай, 1984. 200с., іл. С. 131–154.
7. Лимар А. О., Сніговий В. С. Методика селекційного процесу та проведення польових дослідів з баштанними культурами: Методичні рекомендації. Київ: Аграрна наука, 2001. 132 с. С. 29–35.
8. Роїк М. В., Царенко М. К., Лебідь Є. М. та ін. Рослинництво. Особливості функціонування галузі. В кн.: Наукові основи агропромислового виробництва в зоні Степу України / Редкол. М. В. Зубець та ін. К.: Аграрна наука, 2004. 844 с. С. 213–286.
9. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / За ред. Г. Л. Бондаренка, К. І. Яковенка. Харків : Основа, 2001. 369 с. C. 64–68.
10. Кононенко А. Г., Максимова М. А. Залежність урожаю плодів кавуна Вогник від площі живлення і кількості рослин у гнізді. Овочівництво і баштанництво. К.: Урожай, 1976. Вип. 21. С. 26–31.
11. Лимар В. А., Книш В. І., Холодняк О. Г. Пріоритетні напрями селекції та технології вирощування баштанних культур на півдні України. Овочівництво і баштанництво: науковий збірник. 2012. № 58. С. 18–26.
12. Кащеєв О. Я., Митрофанов Б. О. Про переробку побічної продукції баштанних культур на продовольчі цілі в насінницьких господарствах. Баштанництво в Україні. 1994. С. 136–139.
13. Кащеєв О. Я. Про напрямки досліджень з питань утилізації побічної продукції при виробництві насіння баштанних культур. Матеріали міжнародної наукової конференції «Селекція і технологія вирощування баштанних культур», м. Гола Пристань, 1996. С. 117–119.
14. Лимар А. О., Кащеєв О. Я. Одержання спирту-сирцю з соку кавунів у насінницьких господарствах. Баштанництво в Україні. 1994. С. 139–143.
Опубліковано
2024-01-11
Розділ
МЕЛІОРАЦІЯ, ЗЕМЛЕРОБСТВО, РОСЛИННИЦТВО